ПИШАЮЧИСЬ СВОЇМ КОРІННЯМ

Цьогорічного 8 грудня в Маріуполі пройшов VI звітно-виборний з'їзд Федерації грецьких товариств України (далі ФГТУ), в якому брали участь 220 делегатів, почесні гості з Асоціації греків Росії та Всесвітньої Ради греків зарубіжжя, Генеральний консул республіки Греція в Маріуполі Дімітріас Папандреу.

Традиційно захід розпочався з доповідей голови ФГТУ Олександри Проценко-Пічатжі, заступників голови та координатора Ради представників грецьких молодіжних організацій. Відзначено плідну роботу низки грецьких товариств протягом звітного періоду, а саме: Мелітопольського, Маріупольського, Донецького, Бердянського, Запорізького, Харківського, Київського, а також ряду сільських і районних товариств. В майбутньому планується прикласти більше зусиль для подальшого зміцнення організаційної та духовної єдності греків діаспори, встановлення нових міжнародних та ділових зв'язків. Готується  затвердження Програми збереження і подальшого національно-культурного розвитку грецької діаспори в Україні.

На з’їзді одноголосно обрали Олександру Іванівну Проценко-Піцаджи головою Федерації грецьких товариств України на період з 2012 по 2015 рр. 

На завершення найбільш активні громадські діячі розвитку грецького руху отримали нагороди. Голову Бердянського грецького товариства, заступника декана з виховної роботи факультету економіки та управління Бердянського державного педагогічного університету  Ірину Нагай нагороджено Почесним Знаком ФГТУ за видатні заслуги перед греками України по відродженню і розвитку еллінізму. Пані Ірина Нагай розповідає: «Це не тільки моя нагорода, але всього нашого  грецького товариства. Велика подяка всім членам Ради за те, що вони допомагають зберігати і популяризувати традиції грецького народу і передавати їх юному поколінню. Особлива подяка моїм батькам: мамі та бабусі з дідусем, які з дитячих років прищепили мені любов до грецької культури і навчили пишатися своїм корінням».

Олександр Степаненко,

кореспондент «Університетського Слова»

На фото: голова Федерації грецьких товариств України О. І. Проценко-Пічаджи, заступник Голови ФГОУ, голова Мелітопольського товариства греків В. Г. Макропуло, голова Бердянського грецького товариства, старший викладач кафедри іноземних мов БДПУ І. Д. Нагай

НОВЕ СТОЛІТТЯ – НОВІ ВИКЛИКИ

Сьогодні, 10 грудня, в конференц-залі Бердянського державного педагогічного університету з ініціативи кафедри політології та правознавства соціально-гуманітарного  БДПУ, при підтримці Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України; Дніпропетровського імені Олеся Гончара, Запорізького та Волинського національних, Маріупольського державного та Рівненського державного гуманітарного університетів розпочала роботу І Всеукраїнська наукова конференція «Права людини перед викликами ХХІ століття: вивчення та викладання».

Today (December the 10th) started the National Conference on ‘Human Rights before the challenges of the XXI century: teaching and learning’ at the conference-room of Berdyansk State Pedagogical University.

Відкриваючи конференцію та вітаючи її учасників, перший проректор БДПУ В. М. Федорик, декан соціально-гуманітарного факультету БДПУ І. В. Алєксєєнко, секретар Бердянської міської ради В. В. Безверхий, підполковник правоохоронних органів Бердянська В. А. Карпенко та інші цікаво говорили про важливість піднятої проблеми, щиро бажали маститим та молодим ученим України плідної роботи. А виступаючи згодом на пленарному засіданні, науковці з БДПУ В. І. Дуденок, К. Б. Дудорова, В. Д. Котенко, А. В. Мороз разом із іншими вченими знайомили присутніх з ідеями права в площині гуманітарних знань, способами захисту цивільних прав особи, деякими морально-правовими аспектами довічного ув’язнення, правом людини на відпочинок та станом його реалізації в сучасній Україні…

Майже сотня українських, польських та російських науковців зголосилися взяти участь у конференції, значна частина з яких у другій половині дня активно працювала в секціях: «Міжнародне право та економічні права», «Громадянські, політичні права та міжнародна конфліктологія», «Правова освіта в навчальних реаліях». Відрадно, що майже половина учасників секційних засідань – студенти нашого університету. І виголошуючи результати своїх наукових досліджень, сьогодні кожний з них робив ще один впевнений крок у велику правову науку…

«Університетське Слово»