СВЯТО ОНОВЛЕНОГО ҐАНКУ

Фоторепортаж

…І знову до хороших університетських справ долучився відомий бердянський меценат – народний депутат України ІV скликання, заслужений металург СРСР та України, почесний громадянин Бердянська та Запоріжжя Іван Бастрига. Завдяки ініціативі ректора університету, професора Вікторії Зарви, з допомогою спонсорських коштів та організованих будівельних робіт Івана Михайловича нове життя отримав сходовий майданчик ґанку при вході до головного корпусу університету. З нагоди його відкриття відбулося урочистя, на якому окрім них виступили: кандидат педагогічних наук, професор Василь Крижко та від імені будівельників – Ігор Руденький. Кожний з виступаючих по-особливому тепло говорив не тільки про високе покликання найголовнішого вишу регіону готувати кваліфікованих фахівців новітнього рівня, а й дбати про красу та привабливість усіх будівель та території рідного вишу.

…Перерізається традиційна червона стрічка – оновлені три сходинки ґанку запросили кожного до головного корпусу університету, щоби ще раз задуматися над безкорисливістю меценатства Івана Бастриги, ім`я якого невдовзі першим з`явиться в університетській спонсорській галереї.

«Університетське Слово»

На світлинах Олександра Степаненка:
урочисте відкриття оновленого університетського ґанку

ВИСОКА МІСІЯ ПРИЙМАЛЬНОЇ КОМІСІЇ

У 2013 році вступна кампанія до Бердянського державного педагогічного університету стартувала 1 липня, і за її результатами за всіма освітньо-кваліфікаційними рівнями до БДПУ було подано 6090 заяв від абітурієнтів з різних регіонів України. Переважна більшість з них, як і очікувалося, була з рідного Бердянська та Запорізької області. Чимало заяв було отримано з Донецької, Дніпропетровської областей, зустрічались заяви з Західної України та Криму. Така широка географія є підтвердженням стабільно-високого освітньо-кваліфікаційного рівня підготовки фахівців у нашому університеті.

На денну форму навчання подано 3972 заяви, на заочну – 2118 заяв, з яких зараховано до складу студентів 2724 особи, т.ч. на денну форму – 1118, а на заочну – 1606. Майже кожну другу заяву до БДПУ надіслано за допомогою мережі Інтернет.

Студентами першого курсу цього року стали майже 1000 абітурієнтів. Ми дуже раді вітати їх в нашій альма-матер.

Особливістю вступної кампанії цього року є збільшення кількості електронних заяв: якщо в 2012 році їх було 1026, то в цьому – 1954. Це дозволило уникнути черг до приймальної комісії та заощадити час і кошти абітурієнтів на переїзди.

Державне замовлення цього року виділялось за рішенням конкурсної комісії. Усі ВНЗ державної форми власності подавали до Міністерства освіти і науки України документи з обґрунтуванням отримання державного замовлення. Нині робота профільного міністерства спрямована на підготовку фахівців природничого, інженерно-технічного спрямування та ІТ-технологій. Відповідно і держзамовлення на такі спеціальності зростає, а от юристів, журналістів та менеджерів в Україні достатньо, переконані у Міністерстві освіти і науки.

Позитивне нововведення торкнулося абітурієнтів, які вже мають базову або повну вищу освіту та хочуть отримати підготовку за іншим напрямом. На відміну від попередніх років, вони можуть вступати на другий або третій курси з урахуванням академічної різниці.

Звичайно, робота приймальної комісії є напруженою, вимагає значної віддачі від кожного її працівника. Проте доброзичлива атмосфера, що склалася під час вступної кампанії, сприяла створенню комфортних умов для співпраці приймальної комісії з абітурієнтами та їх батьками.

Хочу щиро подякувати Голові приймальної комісії, ректору Бердянського державного педагогічного університету, професору Вікторії Зарві та всім членам приймальної комісії, працівникам технічного секретаріату, екзаменаційних комісій, юридичного відділу, відділу кадрів, бухгалтерії, адміністративно-господарчої частини. Адже кожному з них під час вступної кампанії довелося докладати максимум зусиль задля досягнення загальної мети і гарного результату.

Тетяна Яценко,

відповідальний секретар приймальної комісії, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри фізики БДПУ

УВАГА! ДОДАТКОВИЙ ПРИЙОМ ВСТУПНИКІВ.

УВАГА!

БЕРДЯНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ОГОЛОШУЄ

ДОДАТКОВИЙ ПРИЙОМ ВСТУПНИКІВ

НА НАВЧАННЯ ЗА КОШТИ ФІЗИЧНИХ І ЮРИДИЧНИХ ОСІБ

НА ВАКАНТНІ МІСЦЯ ЛІЦЕНЗОВАНОГО ОБСЯГУ!!!

На вакантні місця ліцензованого обсягу, що фінансуються за кошти фізичних і юридичних осіб, Бердянський державний педагогічний університет оголошує додаткове конкурсне зарахування осіб, які вступали до цього або до іншого вищого навчального закладу на той самий напрям підготовки (спеціальність) і не були зараховані, за умови подання ними оригіналів документів.

2-7 вересня 2013 року – прийом заяв та документів вступників.

9 вересня 2013 року – оприлюднення рейтингового списку вступників.

10 вересня 2013 року – зарахування вступників.

Особи, які отримали на вступних випробуваннях незадовільні оцінки або мають бали сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання менше значень, встановлених Умовами прийому та правилами прийому до вищого навчального закладу, на навчання не зараховуються!!!

Приймальна комісія

 Бердянського державного педагогічного університету

ПОЛУДЕНЬ ВІКУ В ЦЬОГО ЧОЛОВІКА

ДЕКАНУ АНДРІЄВІ МАЛИХІНУ – 50!

На святковому зібранні, що проходило в головній актовій залі університету з нагоди його ювілею, говорили майже всі, говорили гарно, образно, з щирими побажаннями на майбутні літа. Хтось казав: «Не промарнував жодної хвилини свого життя», дехто підтверджував: «Андрій Олександрович – приклад справжньої відданості в усьому», від когось він удостоївся й такого: «У ньому – імпонує все!!!». Та найголовніше, що говорилося дійсно правдиво, бо Андрій Малихін впродовж усього свого життя – в усіх і в усьому на видноті, як корінний бердянець, як випускник бердянської школи, а згодом й бердянського педінституту, як учитель трудового навчання чи фізичного виховання, як викладач університету, директор інституту, декан факультету… Мовчали: мама – Людмила Костянтинівна – вслухаючись слова, адресовані її синові, стиха витираючи непрохану сльозу; дружина – Тетяна Петрівна, напевно, згадуючи спільно прожиті щасливі літа, донька Ольга та син Володимир, проявляючи неприховану гордість за такого батька. Із рідні тільки старший брат Валерій насмілився вийти на авансцену, поздоровити та тепло обійняти ювіляра.

286

Говорить сам за себе й той факт, що щирі вітальні слова звучали в уст ректора університету, професора Вікторії Зарви, першого проректора Володимира Федорика, проректорів Ігоря Богданова та Ігоря Рогозіна, голови комітету профспілки Віталія Лоли, директорів інститутів та деканів Людмили Коваль, Ольги Харлан, Лариси Казанцевої, Ірини Алєксєєнко, завідувачів кафедр, викладачів, професорів, студентів… Звучала музика, лунали пісні, і якось тепло та радісно ставало на душі в кожного, що має приємність жити та працювати поруч із таким чудовим чоловіком – Андрієм Олександровичем Малихіним.

Степан Герилів,

журналіст

Фото автора

ДЗВІНКОголоса «Хуртовина»

Минулої суботи, 17-го серпня, біля головного корпусу Бердянського державного педагогічного університету зібралося чимало люду, аби відзначити 25-річчя народного фольклорного ансамблю «Хуртовина».

Вже й не знаю, чи варто докладно зясовувати, звідки взялося на бердянській землі оте диво-дивнеє, отой колектив самобутній, що на початку непростих 90-х, посеред російськомовного оточення так впевнено, творчо і природно плекав пісню українську. Робилося це так без примусу, без осоружної шароварщини, так захоплююче цікаво, що навіть ті, хто про «западенців» з притиском згадував, «хуртовинські» виступи сприймали з насолодою. Бо то було справжнє. І створював його Роман Дзвінка, якого ще студентом-старшокурсником пригледів у Рівному тодішній ректор Бердянського педінституту, заслужений діяч культури України Юрій Лизогуб. Вечорами до дзвінківської гостинної пісенної світлиці поспішали хлопці та дівчата. Він так захоплююче все будував, що години напруженої праці спливали непомітно. От коли давав Роман Дзвінка зрозуміти, чого варте справжнє чисте звучання справжньої народної пісні. А як артистично керував він цією спільнотою, враховуючи і використовуючи особистість і вдачу кожного на користь всім. Тому однаково затишно почувалися у гурті заслужені ветерани і новачки-першокурсники, і жила собі «Хуртовина», даючи з вдячністю напуття у велике життя випускників і приймаючи у свої теплі обійми новобранців, щоб перетворити їх на соловейків, горлиць й орлів-красенів.

Не шкодував сил і творчої наснаги Дзвінка. Пісні збирав і обробляв, прислухаючись до гурту. Музик справжніх народних викохував. Потім зводив все до купи і дарував людям, гідно сприймаючи заслужену шану. Але не заспокоювався – працював, працював, ніби пісню співав. А хлопці та дівчата йому – в тон. Все це з таким захопленням робилося, що кортіло поряд бути, слухати і співати.

…Але запропонували Романові Дзвінці нову цікаву роботу на батьківщині. Попрощався Роман звітним (за 10-річну працю) концертом та й подався до рідного Рівного – він тепер професор і очолює кафедру фольклору інституту культури Рівненьського державного університету. І трапилося так, як ото бджолярі кажуть: «коли матка відлетіла, рій залишається гудіти»… Ніби «хуртовинці» – ось вони всі, а місто вже не має того колективу, який був його гордістю і славою. Бо тільки завдяки отому вертлявому та гречному, інтелігентному і меткому, неповторному Ромці Дзвінці посеред Бердянська народжувалося диво народної української пісні. І вона живе серед його учнів і послідовників. Вони це довели, коли зібралися, аби відзначити 25-річчя «Хуртовини». Отак згуртувалися посеред парку і заспівали. Піснею вшанували всіх, хто їм добра зичив, кого вже поряд нема.

О ні, Вкраїна не загине,

Коли народний океан

Співає, наче той орган.

Є сила в ній – душа єдина…

Микола ТИШАКОВ,

журналіст

На фото: незабутні моменти відзначення «хуртовинівського» ювілею

Фото автора

ДО МУЗЕЮ КНИЖКУ ПРИНЕСІМО

Наприкінці минулого року, а точніше, 27-го грудня, ми повідомляли, що в першому корпусі університету пройшла визначна подія: урочисто відкрито Фонд рідкісної та цінної книги – перший в Запорізькій області своєрідний музей цікавих історичних видань древнього минулого. Під час церемонії відкриття завідувач бібліотеки Світлана Білокінь, зокрема, зазначала: «Хочу подякувати нашому ректору Вікторії Зарві за всебічну підтримку і надане нам окреме приміщення, також велике спасибі за допомогу директорам інститутів і деканам факультетів, без яких було б немислиме відкриття музею». А закінчували ми цей фоторепортаж такими словами: «Не в одній нашій оселі припадають пилом цікаві старовинні видання, місце котрим – на полицях університетського музейного Фонду рідкісної та цінної книги, щоби кожен студент чи викладач, будь-який відвідувач музею зміг насолодитися незабутніми моментами втаємничення з таким багатим і таким цінним минулим нашим».

Сьогодні ж знову звертаємося до кожного, в кого в домашній бібліотеці є будь-який екземпляр рідкісної книги: подаруйте університетському музею, це потрібно майбутнім поколінням наших студентів, викладачів, відвідувачів музейного Фонду.

«Університетське Слово»

На світлині: завідувач університетської бібліотеки Світлана Білокінь отримує перші подарунки для Фонду рідкісної та цінної книги

ХТОСЬ ІЗ КРИМУ, ЄВГЕН – З РИМУ!

14 молодих науковців та священиків з різних регіонів України, серед яких і співробітник науково-дослідного інституту Історичної Урбаністики, аспірант кафедри історії України Бердянського державного педагогічного університету Євген Гнибіда, 4-11 липня 2013 року пройшли курс Літньої школи в Римі «Патріярх Йосип Сліпий: до 50-ліття звільнення, прибуття до Риму та заснування УКУ». Впродовж тижня учасники представили свої наукові доробки, присвячені життю Блаженнійшого Патріарха Йосипа Сліпого (тема доповіді Євгена Гнибіди — «Доля мільйонів кріз призму одиниць»), а також прослухали лекції визнаних науковців-істориків та богословів. Серед них: о. Андрій Михайленко (Айштетт, Німеччина), Юрій Волошин (Полтава, Україна), Олег Турій (Львів, Україна). Зокрема, Олег Турій представив учасникам унікальні фонди з особистої бібліотеки митрополита Андрея Шептицького, документи періоду національно-визвольних змагань, а також матеріали діяльності Блаженнійшого Патріарха Йосипа Сліпого, які зібрані в архіві тов. Святої Софії.

Учасники Літньої школи в аббатстві св. Ніло (Гратоферата)

Крім того, завдяки організаторам та особисто голові релігійного товариства «Свята Софія» о. Івану Дацьку учасники Літньої школи здійснили екскурсію в аббатство св. Ніло в Гратофераті, де, після звільнення з концентраційних таборів СРСР, провів перші дні свого перебування в Італії Патріарх Йосип Сліпий.

Ігор Лиман,

доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії України, координатор міжнародної діяльності БДПУ

На світлині: учасники Літньої школи в аббатстві св. Ніло (Гратоферата)

ПОПОВНИЛАСЬ КОГОРТА УНІВЕРСИТЕТСЬКИХ МАЙСТРІВ СПОРТУ!

Алла Вікторівна Хатько – старший викладач кафедри інформатики та програмної інженерії факультету освітніх інженерно-педагогічних технологій БДПУ. А ще вона – заступник голови Науково-методичної Колегії Української Федерації Хортингу. Щойно надійшла приємна звістка: згідно з Наказом Державної служби молоді та спорту України їй присвоєно почесне звання МАЙСТЕР СПОРТУ УКРАЇНИ з хортингу. До щирих привітань Президії УФХ та побажань подальших спортивних досягнень, успіхів у справі розвитку та популяризації національного виду спорту України долучається кожний, хто знає Аллу Вікторівну та щиро радий за її вагомі спортивні досягнення!

«Університетське Слово»