Переможці І етапу VІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка

Згідно з Указом Президента України від 30 вересня 2010 року № 928 «Про Міжнародний мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка», відповідно до Положення про Міжнародний мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 1 червня 2011 року № 571, листа МОН № 1/9-465 від 28 вересня 2015 року «Про проведення VІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка», з метою підвищення загальної мовної культури на базі Інституту філології та соціальних комунікацій Бердянського державного педагогічного університету 8 жовтня 2015 року було проведено І етап Конкурсу.

До складу журі (голова – доц. Валентина Юносова) І етапу VІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка в 2015-2016 навчальному році ввійшли провідні викладачі Інституту філології та соціальних комунікацій. Учасникам Конкурсу було запропоновано цікаві та різнопланові теми, які допомогли розкрити творчий талант кожного студента.

Участь у Конкурсі взяли 50 студентів з Інституту філології та соціальних комунікацій, Інституту психолого-педагогічної освіти та мистецтв, Інституту соціально-педагогічної та корекційної освіти, соціально-гуманітарного факультету, факультету економіки та управління, факультету фізичного виховання БДПУ.

За результатами Конкурсу студенти посіли такі місця:

Гуманітарний профіль:

І місце – Луценко Мирослава (Інститут філології та соціальних комунікацій); ІІ місце – Авдієнко Максим, Євтушенко Анастасія, Назаренко Анна, Тищенко Богдан (Інститут філології та соціальних комунікацій); ІІІ місце – Жигула Карина, Колодій Євгенія, Шуть Аліна (Інститут філології та соціальних комунікацій).

Негуманітарний профіль:

І місце – Демидченко Єлизавета (факультет фізичного виховання); ІІ місце –  Дресвянникова Анна (Інститут психолого-педагогічної освіти та мистецтв), Кононович Андрій (соціально-гуманітарний факультет), Пеліхова Маргарита (факультет економіки та управління); ІІІ місце – Алєйнікова Наталя (Інститут соціально-педагогічної та корекційної освіти), Кошелєва Анастасія (Інститут психолого-педагогічної освіти та мистецтв), Панасевич Ірина (факультет економіки та управління).

   Студенти були нагороджені дипломами І –ІІІ ступенів та солодкими подарунками.

За рішенням журі участь у ІІ (обласному) етапі Конкурсу будуть брати Мирослава Луценко та Єлизавета Демидченко. Кращі студентські твори опубліковані в університетській газеті та на сайті БДПУ. (ТУТ)

Бажаємо переможцям і всім учасникам подальших досягнень, натхнення та творчих успіхів.

Тетяна Нікішина,
кандидат філологічних наук
Світлини з архіву інституту

Із Німецькою службою академічного обміну…

Пріоритетним напрямом діяльності кафедри іноземних мов і методики викладання Інституту філології та соціальних комунікацій університету є міжнародна співпраця, спрямована на вивчення та поширення зарубіжного досвіду підготовки вчителів, обмін результатами дослідницької роботи з зарубіжними навчальними закладами. Кафедра підтримує активні контакти із представниками різних країн.

У вересні ц. р. кафедра іноземних мов і методики викладання ІФСК БДПУ запросила професора порівняльного мовознавства Фрайбурзького університету імені Альберта Людвіга Атанасіуса Маустакаса (Німеччина) для проведення практичних занять та читання лекцій з курсів «Країнознавство Німеччини», «Практична граматика німецької мови», «Порівняльна граматика німецької мови», «Історія німецької мови», «Діалектологія німецької мови» для студентів філологічних та нефілологічних спеціальностей БДПУ.

На першій зустрічі з адміністрацією та студентством університету професор представив програму курсів запланованих дисциплін, яка розрахована на чотири місяці. Мета програми – поглибити лінгвокраїнознавчі знання студентів, вдосконалити їхні мовленнєві вміння. Ці курси необхідні для формування професійно-педагогічної компетентності майбутніх вчителів.

Після закінчення курсів, які триватимуть до кінця грудня, у разі успішного складання іспиту, студенти отримають сертифікати DAAD (Німецька служба академічного обміну), які підтвердять їхній рівень володіння німецькою мовою.

Слухачами курсів, що проводить професор А. Маустакас, є також викладачі університету та вчителі загальноосвітніх шкіл м. Бердянська. Це сприяє підвищенню їхньої професійної кваліфікації та розширенню кругозору і сфери інтересів. На практичних заняттях професор використовує різні форми роботи зі студентами: індивідуальну, групову, колективну, стимулюючи активність, самостійність і творчість студентів, вдосконалюючи їхню методичну компетентність. Завдяки використанню інноваційних методів викладання німецької мови, що ґрунтуються на інтерактивній взаємодії, заняття проходять цікаво, інтенсивно й продуктивно. Особливо активно заняття та лекції професора А. Маустакаса відвідують студенти філологічних спеціальностей, що сприяє розвитку їх професійних якостей та комунікативних навичок, засвоєнню майбутніми вчителями сучасних методів викладання німецької мови.

Співпраця з професором триває з 2006 року. За цей час Атанасіус Маустакас неодноразово виступав з доповідями на науково-практичних семінарах та конференціях. Особливо актуальними були розвідки професора з порівняльного мовознавства, оскільки на базі Маріупольського державного університету вчений займається дослідженнями у сфері вивчення грецьких діалектів Приазов’я.

«Університетське Слово»
(за матеріалами кафедри)
На світлинах: практичне заняття з граматики німецької мови для студентів Інституту філології та соціальних комунікацій; лекція з  історії німецької мови
Світлини з архіву кафедри

Вітання з нагоди…

Сьогодні, 27 жовтня, в конференц-залі БДПУ на початку традиційної вівторкової наради ректор університету Вікторія Зарва, перший проректор Ігор Богданов щиро вітали професорсько-викладацький колектив із недавніми нагородами, привезеними зі столиці – із Сьомого Міжнародного форуму «Інноватика в сучасній освіті» та міжнародної виставки закордонних навчальних закладів «World Edu» (Одні з кращих із поміж 578-и).

Диплом про присудження наукового ступеня доктора педагогічних наук вручали і щирі слова привітань лунали на адресу доцента кафедри фізики факультету фізико-математичної і технологічної освіти Геннадія Шишкіна.

А з нагоди ювілейного Дня народження нагороду, квіти, торт від профкому та поздоровлення отримувала кандидат філософських наук, доцент кафедри філософії та соціології Валентина Дуденок.

Вітаємо!!!

«Університетське Слово»

Світлини редакції