Конференція «Queering Spaces / Queering Borders»

5 квітня 2013 року з 8-ї години ранку розпочала свою роботу конференція «Queering Spaces / Queering Borders», організована Університетом Північної Кароліни (США). У роботі конференції взяла участь Марта Варикаша, директорка Центру гендерних досліджень БДПУ, якій надали можливість виступити онлайн з презентацією «Homoerotic Subjectivity in Dairy of Vitold Gombrovych».

Марта Варикаша ділиться враженнями:

«Я вважаю, що, з одного боку, це була прекрасна нагода обмінятися досвідом з американськими вченими щодо квір-досліджень, які в Україні важко назвати популярними через існуючу гомофобію та соматофобію загалом. Було надзвичайно цікаво послухати доповіді про квір орієнталізм у рубайат Омара Хайяма, які увійшли в європейську культуру завдяки перекладам англійського поета і літературознавця Едварда Фітцджеральда (Sharon Kelly); чи дізнатися більше про творчість англійського модерніста Едварда Форстер, цікавого як з позиції квір-досліджень через нетрадиційну сексуальну орієнтацію, так і з позиції постколоніальних студій, адже, як відомо, він був закоханий в Індію (Alexander Hubbard).

З другого боку, участь нашого університету в такій міжнародній конференції, – це, безсумнівно, важлива подія. Переглядаючи програму, я зрозуміла, що мені випала честь репрезентувати світові не лише наш університет чи країну, а слов’ян взагалі, адже серед учасників не було жодного дослідника зі Східної чи Центральної Європи, як, скажімо, Польща, Румунія чи Болгарія. Тож, несподівано я побачила для себе додаткове завдання – зацікавити слухачів у слов’янській літературі, не просто розкрити, а заінтригувати постаттю письменника, творчість якого я розглядала за допомогою психоаналізу, дискурс-аналізу та гендерного аналізу. І, я сподіваюсь, що цю сміливу задачу мені вдалось розв’язати протягом виступу».

«Університетське Слово»


Поділитися:

  • Facebook
  • Twitter
  • LiveJournal
  • Print