Як виховати «Помічника Героїв»

Нещодавно асистентка кафедри соціальної роботи та інклюзивної освіти БДПУ Алла Мельничук взяла участь у Саміті професійних фандрейзерів «Помічники Героїв», який відбувся в Києві. Ця подія об’єднала близько тисячі представників благодійних організацій та волонтерських ініціатив з усієї України, що ще раз підкреслює важливість фандрейзингу для розвитку соціальної сфери та допомоги тим, хто працює на благо суспільства.

Варто зазначити, що це вже другий Саміт, організований ІСАР Єднання – українською громадською організацією, яка вже 25 років сприяє розвитку громадянського суспільства та культивує культуру стратегічної філантропії. Назва цьогорічного Саміту – «Помічники Героїв» – недарма акцентує увагу на ключовій ролі фандрейзерів, які забезпечують ресурси для волонтерів, благодійників, соціальних працівників та громадських активістів. Ці люди стоять на передовій соціальної допомоги, і їхня діяльність є героїчною, навіть якщо вона часто залишається поза увагою.

Програма саміту була надзвичайно насиченою: серед виступаючих – представники Офісу президента, Місії USAID в Україні, Посольства США в Україні, Міжнародного фонду «Відродження», Європейського фонду підтримки демократії, БФ Сергія Притули, БФ «Повернись живим», БФ «Корпорація монстрів», БФ «Таблеточки», БФ «Твоя опора», БО «Центр волонтерства та захисту», фонду tech-спільноти KOLO та ще 28 відомих спікерів та спікерок. Всі вони поділилися своїм досвідом і обговорювали сучасні виклики та перспективи розвитку фандрейзингу в умовах війни та глобальних криз.

Серед тем, які обговорювалися, були: «Український фандрейзинг, який надихає світ», «Фінансові ризики у фандрейзингу та як їх уникнути?», «Робота з бізнесом: секрети та підводні камені», «Чому і як фандрейзити за кордоном?» , «Воєнний фандрейзинг: як продовжувати, коли вже немає сил», «Чого ми потребуємо, щоб фандрейзити ще ефективніше?» та інші. Особлива увага приділялася питанням ефективного управління ресурсами в умовах обмежених можливостей, що стало вкрай актуальним на тлі війни.

Отримані на Саміті знання стануть важливим доповненням до курсу «Фандрайзинг у соціальній роботі» та будуть впроваджені у програму Школи лідерів БДПУ, яка працює над реалізацією Цілей сталого розвитку ООН. Зокрема, це стосується таких цілей, як забезпечення якісної освіти (Ціль 4), гідної праці та економічного зростання (Ціль 8), а також партнерства заради стійкого розвитку (Ціль 17).


Поділитися:

  • Facebook
  • Twitter
  • LiveJournal
  • Print

Залишити відповідь