УНІВЕРСИТЕТСЬКА МАСЛЯНА

Останній тиждень перед Великим постом називається Масляна (ще Колодій, Ма́сниця, За́пусти, Пу́щення, Сиропу́ст, Сиропу́сний тиждень, Си́рна неділя, Ба́бське свято, Зага́льниця, Ніжкові заговини). Це давньослов'янське свято проводів зими, пристосоване християнською церквою до тижня перед Великим постом і пов'язане зі звичаєм веселитися та готувати певні страви.

Основою обрядовою стравою Масляної були вареники з сиром, які споживалися з маслом чи сметаною. Пекли також гречані млинці, заправлені смальцем. Ними частували протягом усього тижня.

Цьогорічне свято Масляниці в університеті – це традиційні веселі перерви, ігри, конкурси, виступ народного фольклорного ансамблю «Хуртовина» з театралізованою виставою «Проводи зими». У фойє головного корпусу університету сьогодні, 15-го березня, розгорнуто виставку декоративно-прикладного мистецтва студентів БДПУ. За підтримки профкому студентів та викладачів безкоштовно пригощали млинцями (дивіться світлини).

«УС»

Світлини Олександра Степаненка


Поділитися:

  • Facebook
  • Twitter
  • LiveJournal
  • Print