Науково-практичний семінар «Актуальні тенденції викладання української літератури»

4 квітня 2018 року за доброю традицією, започаткованою Ольгою Харіною, у стінах Бердянського державного педагогічного університету вже вшосте відбувся регіональний науково-практичний семінар «Актуальні тенденції викладання української літератури». В роботі взяли участь викладачі університету, вчителі-словесники м. Бердянська та Бердянського району. Семінар організовано кафедрою української літератури та компаративістики факультету філології та соціальних комунікацій спільно з Відділом освіти виконавчого комітету Бердянської міської ради Запорізької області.

Науковцями, методистами та вчителями обговорювалися різні аспекти викладання української літератури в навчальних закладах:

формування комунікативної та літературної компетентності на уроках української літератури;

формування ключових компетентностей учнів засобами літератури;

релізація на уроці літератури наскрізних змістових ліній (за оновленими навчальними програмами 5-9 класів);

реалізація компетентнісного та діяльнісного підходів на уроці літератури;

розвиток інтелекту, творчих здібностей, естетичного смаку засобами мистецтва слова;

збагачення внутрішнього світу людини, формування широкого світогляду на уроках літератури;

аналіз змістової, жанрової та естетичної специфіки художнього твору;

вивчення української літератури в національному та світовому культурному контекстах;

вироблення вміння компетентно та цілеспрямовано орієнтуватися в інформаційному й комунікативному сучасному просторі;

особливості методики вивчення творчості Олеся Гончара.

 Мета проведення семінару – згуртувати зусилля вчених, методистів, учителів в обговоренні актуальних тенденцій викладання української літератури, зокрема методів, прийомів, форм, які сприяють активізації читацької та творчої діяльності сучасної молоді.

З вітальним словом до учасників семінару звернулися ректор університету професор, доктор педагогічних наук Ігор Богданов, який наголосив на плідності зв’язків вузу й школи. Учасників семінару привітали заступник декана факультету філології та соціальних комунікацій доцент Ганна Вусик, завідувач методичного кабінету відділу освіти виконавчого комітету Бердянської міської ради Наталя Скиртач.

Співробітник університетської бібліотеки Ірина Філон ознайомила присутніх з виставкою книг, підготовлених до цього заходу, наголосила на можливості ознайомлення з віртуальними виставками, які готують працівники бібліотеки БДПУ.

Семінар вела завідувач кафедри української літератури та компаративістики професор Ольга Новик.

Доповіді вчителів навчальних закладів міста Бердянськ та Бердянського району чергувалися з виступами викладачів університету. Філологи ділилися методичними знахідками щодо викладання літератури в школі та виші, висвітлювали актуальні питання гончарознавства. Особливе зацікавлення залу викликали виступи Зінаїди Байбари, Ганни Грицан, Ірини Мамай, Олени Нюкало, Ольги Харлан. Звучали доповіді як практичного, так і теоретичного спрямування, висвітлено проблеми викладання літератури в новій українській школі.

Прийнято рішення матеріали семінару оприлюднити в збірнику статей «Актуальні тенденції викладання української літератури».

_DSC5317 _DSC5326

_DSC5328 _DSC5336

_DSC5348 _DSC5351

За матеріалами кафедри української літератури та компаративістики

Світлини Дмитра Бакарджиєва


Поділитися:

  • Facebook
  • Twitter
  • LiveJournal
  • Print