Фотовиставка «Всесвіт Вишивки» до «Дня вишиванки»

Вишиванка – своєрідний унікальний код українського етносу. Вона яскраво відображає особливу національну традицію народу і щорічно у третій четвер травня ми відзначаємо чудове свято – День вишиванки. У 2021 році святкування припадає на 20 травня. У цей день усі охочі можуть вдягнути вишиванку, тим самим засвідчити шану національним традиціям.

У БДПУ цей день відзначають уже 12-ий рік поспіль. Цьогоріч студенти спеціальності 061 Журналістика та кафедра соціальних комунікацій Бердянського державного педагогічного університету також приготувалися до цієї яскравої дати – підготували фотовиставку «Всесвіт Вишивки».

Для того, щоб познайомити аудиторію із самобутнім мистецтвом вишивки, прихопивши фотоапарат, вони спочатку вирушили у Бердянський художній музей імені І. І. Бродського. Керівництво музею радо надало зразки різноманітних вишивок, якими у свій час були прикрашені сорочки наших співвітчизників. Так, роздивляючись експонати, майбутні журналісти дізналися про історію кожної вишивки.

У музеї до свята підготували вишиванки та рушники 19 та 20 століть. Працівники музею розповіли про те, що за часів створення даних вишиванок на території України існувало понад 100 стилів вишивки, які господині старанно колекціонували та передавали із покоління в покоління. На багатьох представлених вишиванках та рушниках були зображені: дерево життя, яке символізує продовження роду, та солярні знаки (знаки сонця).

Надзвичайно витончено виглядали вишивки на жіночих сорочках, виконані у стилі брокарівського розпису, який панував на Київщині. У колекції музею також представлені чоловічі сорочки, оздоблені погрудною вишивкою, що, як вважалося, оберігає душу. Найбільше ж працівники музею пишаються наявністю серед їхніх експонатів сорочки із білою полтавською вишивкою, яка була зроблена ще у 19 столітті. Орнамент на цій сорочці символізує Богиню-Берегиню, яка простягає руки до неба, просячи власникам сорочки гарної вдачі та долі.

Далі на студентів чекала цікава предметна зйомка у 2 корпусі БДПУ. Майстриня, старша викладачка кафедри професійної освіти, трудового навчання та технологій Олена Савицька, люб’язно презентувала виставку, над якою працювала разом із здобувачами вищої освіти зі спеціальності «Трудове навчання». Своїми роботами із журналістами поділилася й доцентка цієї ж кафедри Таїсія Черемісіна.

Загалом виставка вразила! Були представлені найрізноманітніші види та стилі вишивки, які з неабиякою майстерністю та старанністю створювали студенти та викладачі: вишивка хрестиком, яка прикрашала і жіночі вишиванки, і сумки, і яскраві картини та весільні рушники, а також писанки. «Родзинкою» робіт у стилі вишивки хрестиком стала велика ікона.

Не менш цікавим для студентів-журналістів став стиль вишивки стрічками, у якому було виконано роботи на жіночих сумочках, іграшкових ведмедиках ручної роботи та навіть на предметах інтер’єру.

На виставці були представлені і ляльки-мотанки, яскраве вбрання яких прикрашала ручна та машинна вишивка.

Привернули увагу студентів приклади вишивки бісером, які були розміщені на тканинних серветках, рушниках, картинах різноманітної тематики та вишиванках.

Долучитися до самобутнього Всесвіту Вишивки запрошуємо всіх охочих! Переглянути фотовиставку, над якою працювали студенти-журналісти, можна 20 травня у холі 5б корпусу, або за посиланням.

Дарина Тестова, Мілєна Матусевич,

 студенти 2 курсу спеціальності 061 Журналістика

Дар’я Демченко,

старший лаборант кафедри соціальних комунікацій


Поділитися:

  • Facebook
  • Twitter
  • LiveJournal
  • Print