Інклюзія в літературі: вийти за межі й говорити про «інших»

26 та 27 вересня  традиційно (уже 24-й рік поспіль!) кафедра української та зарубіжної літератури і порівняльного літературознавства БДПУ провела Міжнародну наукову конференцію. Цього разу вона проходила в онлайн-форматі і була присвячена актуальній темі інклюзії і тому, як вона виявляє себе в літературі й мистецтві взагалі: «Вихід за межі: інклюзивна література як голос “іншого”». Мета конференції – узагальнити сучасні дослідження з інклюзивної літератури, визначити їх основні напрями, окреслити вектори майбутнього розвитку, адже, як продемонстрували теми, заявлені учасниками, обшир інформації тут досить різноплановий: від давніх текстів до сучасних відеоігр.

Більше 60 учасників із різних міст та навчальних закладів України взяли участь у роботі конференції, крім того, співорганізаторами проведення стали Інститут літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України, кафедра україністики Варшавського університету, School of English Трініті-коледжу (Ірландія), Інститут слов’янських мов Цхум-Абхазької Академії наук Грузії, Чеський центр у Києві. Особливо приємно, що на пленарному засіданні учасники змогли почути привітання від представників кожної установи-співорганізатора. Так із вітанням і доповіддю виступила вже добра товаришка кафедри, яка неодноразово брала участь у кафедральних заходах, доцентка Школи англійської мови, Трініті-коледжу Ема Вироубалова, докторка, завідувачка кафедри україністики Варшавського університету, яка теж не вперше підтримує щорічну роботу конференції, Катажина Якубовська-Кравчик. Крім того, до проведення й організації долучилася директорка Інституту слов’янських мов Цхум-Абхазької Академії наук Грузії, професорка Грузинського міжнародного університету Зоя Адамія, яка не лише привітала учасників, а й виступила з доповіддю на пленарному засіданні. Уперше цього року до організації конференції долучився і Чеський центр у Києві, за сприяння якого на другий день роботи конференції відбулася цікава зустріч із чеським письменником українського походження Олексієм Севруком, а також презентація його роману «Європейка», написаного чеською мовою про життя бабусі-українки митця. До речі, відеозапис зустрічі можна подивитися тут

Не менш цікавими були пленарні доповіді професорки Київського столичного університету ім. Бориса Грінченка Олени Бондаревої, яка працює з текстами сучасних українських драматургів про опір російській агресії; доцента Миколаївського національного університету ім. В.О. Сухомлинського Андрія Гурдуза, який розповів про «інших» у фентезі ХХІ ст.; професора Інституту славістики Польської академії наук, а також Маріупольського державного університету Олексія Сухомлинова (до речі, випускника нашого університета, яким ми пишаємося), дослідника турецької «іншості» в польській публіцистиці, а також завідувачки кафедри української та зарубіжної літератури і порівняльного літературознавства БДПУ, професорки Ольги Харлан з не менш гострою та актуальною темою військового полону в сучасній українській прозі.

Секційні виступи учасників засвідчили важливість інклюзивної літератури, особливо сьогодні, коли в країні війна і багато людей не на словах розуміють, що таке інклюзивний простір. Крім того, теми доповідей продемонстрували широке поле проблем, які здатна вмістити інклюзивна література, починаючи від творів про людей з особливими потребами, до голосів національних меншин. Під час підведення підсумків роботи конференції учасники відзначили високий професійний рівень організації, актуальність тематики, оригінальну і глибоку проблематику щорічних міжнародних конференцій у БДПУ. За традицією оголосили також і тему наступної вересневої конференції: «Як Гомер став Сімпсоном: інтерпретація класичної літератури в сучасному літературному та медіапросторі».

За результатами роботи планується вихід збірника матеріалів конференції, з яким можна буде познайомитися в репозитарії бібліотеки БДПУ. Крім того, усі зацікавлені науковці можуть видати свої публікації у збірнику наукових праць категорії «В» «Наукові записки Бердянського державного педагогічного університету. Філологічні науки». Сподіваємося, що наступна, ювілейна 25 конференція, відбудеться під мирним небом звільненого українського Бердянська!

Докторка філологічних наук, професорка кафедри української та зарубіжної літератури і порівняльного літературознавства БДПУ Вікторія Зарва


Поділитися:

  • Facebook
  • Twitter
  • LiveJournal
  • Print

Залишити відповідь