НАШ ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ ТИЖДЕНЬ

Майже два століття пролягли поміж добою Шевченка й нашими днями, але час не віддаляє нас від Тараса…

Розпочався Шевченківський тиждень кафедри філологічних дисциплін тематичним конкурсом стіннівок, у якому студенти мали змогу проявити мистецький талант і креативне бачення постаті Кобзаря.

11 березня в рамках шевченківських днів відбулася літературознавча вікторина «У Тарасовій світлиці». Учасники – студенти І курсу Інституту психолого-педагогічної освіти та мистецтв розділилися на дві команди – «Нащадки Кобзаря» й «Братство Тараса». Студенти підготувалися до свята сумлінно: кожна з команд створила неповторний образ. Учасники, святково одягнені в українськi вишиванки, оригінально презентували свої команди.

Вікторина проходила в кілька етапів, на кожному з яких студенти мали змогу продемонструвати знання біографії Т. Шевченка, його поетичного доробку та мистецької спадщини. На урочисті лунали поезії як із «Кобзаря», так і власні вірші студентів про великого митця.

Свято пройшло в теплій, родинній атмосфері. Учасників вікторини нагороджено грамотами.

13 березня викладачі провели науково-літературні читання «Полум’яний культ материнства у творчості Т. Шевченка». До участі в заході було залучено студентів Інституту психолого-педагогічної освіти та мистецтв, Інституту соціально-педагогічної та корекційної освіти, Інституту філології та соціальних комунікацій. Найцікавішими визнано доповіді Ірини Романець «Доля матері у творах Шевченка», Маргарити Коваленко «Фольклорна основа образу матері у творчості митця», Наталії Кравченко «Доля жінки-покритки в поемах Шевченка».

Творчість Т. Г. Шевченка в сучасному літературознавстві викликає суперечки й дискусії. Безперечно, Шевченко є генієм, а його художній доробок був, є та буде актуальним для українців та української літератури доти, поки проблеми, порушені у творах, не будуть вирішені. Так давайте ж досліджувати й нести слово Шевченка на вищу сходинку нашої поезії!

Марія Греб,

завідувач кафедри філологічних дисциплін

І В БРИТАНСЬКІЙ РАДІ НАШИМ РАДІ

У зв’язку з запровадженням вивчення іноземних мов з першого року навчання у ЗОШ, другої іноземної мови – з 5-го класу та введенням нових стандартів і програм у навчальний процес Міністерство освіти, науки, молоді та спорту України (МОНМС) спільно з Британською Радою розпочинає проект «Шкільний вчитель нового покоління». З метою створення експертної групи для розробки матеріалів додипломної освіти вчителів МОНМС України 4-5 квітня 2013 року провело установчу конференцію, в роботі якої взяли участь заступник Міністра Борис Жебровський, головний фахівець департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Оксана Коваленко, директор Британської Ради в Україні Мартін Даул (Британська Рада — це організація, що розбудовує культурні відносини між Сполученим Королівством та іншими країнами) та офіційно запрошені представники педагогічних вишів.

Олена Ярова, завідувач кафедри іноземних мов Інституту філології та соціальних комунікацій БДПУ, також отримала можливість обговорити з колегами з інших університетів питання професійної підготовки майбутніх учителів іноземної мови та проблеми, пов’язані з реформуванням іншомовної освіти в Україні.

«Університетське Слово»

На фото: Олена Ярова під час роботи столичної конференції

Фото з офіційного сайту МОНМС України