Сьогодення очима Кобзаря

Колектив кафедри філологічних дисциплін проводить конкурс «Сьогодення очима Кобзаря», присвячений вшануванню пам’яті Т.Г. Шевченка.

Пропонуємо студентам усіх інститутів і факультетів презентувати власне, нове, оригінальне бачення творчості великого митця. Кожна розповідь – окрема історія та окремий погляд на сучасність крізь призму Шевченківських шедеврів.

Ми не робитимемо жанрових і хронометражних обмежень. Це можуть бути й цикли новел, які поєднають пориви думок та зізнань сучасних, молодих, амбітних «кобзарів», і анімаційні мультфільми, і навіть інтерпретації творів Т.Г. Шевченка.

Сподіваємося на відвертість, інноваційність, творчий підхід.

Конкурсні роботи приймаються до 15 березня в ауд. 5б 203 а (кафедра філологічних дисциплін) або на ел. адресу: fildis.bdpu@gmail.com

Обов’язково вказуйте свої контактні дані: ПІБ, курс, факультет, номер телефону, ел. адресу.

ДІАЛОГИ ЗАРАДИ МАЙБУТНЬОГО

Профорієнтаційна робота Інституту фізико-математичної і технологічної освіти

Перший день весни співробітники кафедри технічних дисциплін Інституту фізико-математичної і технологічної освіти зустріли в дорозі, продовжуючи свою профорієнтаційну діяльність, спрямовану на забезпечення набору студентів на 2013-2014 навчальний рік.

Цього разу місцем проведення агітаційної роботи було обрано школи Бердянського та Куйбишевського районів (Андріївка, Олександрівка, Карла Маркса, Миколаївка, Осипенко, Кінські Роздори, Куйбишеве, Олексіївка та ін.). Випускники сільських шкіл – це також, як показує практика, потенційні абітурієнти на напрями підготовки: технологічна освіта, професійна освіта, фізика і математика.

У ході зустрічей представники кафедри технічних дисциплін старші викладачі Володимир Малихін і Сергій Онищенко знайомили випускників шкіл із переліком спеціальностей Інституту фізико-математичної і технологічної освіти, ділилися власним досвідом і необхідною інформацією щодо специфіки навчання на кожному із напрямів. Випускники шкіл переглянули короткометражний фільм про ІФМТО і отримали рекламну продукцію.

Асистент Марія Дольме детально зупинилися на умовах прийому до БДПУ у новому навчальному році, нагадала про реєстрацію на ЗНО, розповіла про особливості подачі документів для вступу і сертифікатів з необхідних предметів на напрями: 6.010103 Технологічна освіта; 6.010104 Професійна освіта. Інженерна та комп’ютерна графіка (Комп’ютерні технології); 6.040203 Фізика; 6.010102 Математика.

Аналізуючи недавні зустрічі, молоді викладачі відзначають, що навчання в університеті дає змогу студентам не лише успішно освоювати навчальну програму, користуватися найновішими навчально-методичними матеріалами, слухати лекції висококваліфікованих викладачів Інституту фізико-математичної і технологічної освіти, а також приймати активну участь в культурно-розважальних та спортивних заходах, що проводить університет.

Скрізь активно долучалися до спілкування із представниками ІФМТО директори, вчителі та майбутні абітурієнти.

Підсумовуючи результати поїздки можна сказати, що встановлений зворотній зв’язок із школярами та систематична профорієнтаційна робота дозволяє не лише вивчати їх пропозиції та ініціативи, а й враховувати зауваження в організації подібних заходів у майбутньому. Сподіваємося, що наш конструктивний діалог залучить немало гарних студентів до навчання у нашому вузі.

Марія Дольме,

асистент кафедри технічних дисциплін, аспірант БДПУ

На світлинах: молоді університетські фізики-математики в пошуках своїх ще молодших колег

Світлини з архіву кафедри

БДПУ – «ЛІДЕР ВИЩОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ»

З 28 лютого по 2 березня 2013 року в Києві відбулася IV Міжнародна виставка «Сучасні заклади освіти – 2013», організаторами якої виступили Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України, Національна академія педагогічних наук України та компанія «Виставковий світ».

Варто зазначити, що у виставці-презентації брали участь навчальні заклади різних форм власності, наукові установи, органи управління освіти, а також видавництва та міжнародні представництва, загалом – майже 900 учасників.

Результатом IV Міжнародної виставки «Сучасні заклади освіти – 2013» стало вручення Бердянському державному педагогічному університету Гран-Прі «Лідер вищої освіти України».

Ця відзнака характеризує основну діяльність університету за такими показникам: «Міжнародна діяльність», «Наукова та науково-технічна діяльність», «Якість науково-педагогічного персоналу», «Студентська діяльність», «Інформаційні ресурси та соціальна інфраструктура».

У ході конференції викладачі БДПУ провели наукові семінари й були відзначені Почесними дипломами за активну роботу з упровадження педагогічних інновацій у навчально-виховний процес. Це: к. пед. н., доцент О. І. Гуренко, к. пед. н., доцент О. М. Старокожко, к. пед. н., професор В. В. Крижко, ст. викладач О.С. Савицька. Семінари проходили на високому науковому рівні і користувалися неабиякою популярністю.

Загалом виставка, як і кожного року, була многолюдною, цікавою, багатою на експонати досягнень та високі нагороди. Приємно, що нашим університетом та його досягненнями цікавилися десятки, якщо не сотні, відвідувачів, серед яких були випускники БДПУ різних років, які представляли школи Дніпропетровської області, заклади профтехосвіти Донецької та Запорізької областей та ін. Вони щиро раділи за рідний БДПУ та пишалися, що є його випускниками.

Ми гордимося такою нагородою і будемо й надалі працювати, щоб гідно представляти свій рідний університет на виставках такого масштабу, демонструючи відповідність усім критеріям сучасного європейського навчального закладу.

Людмила Костенко,

завідувач підготовчого відділення БДПУ

На світлинах Андрія Лазаренка: університетські викладачі на Міжнародній виставці «Сучасні заклади освіти – 2013»

The IV International exhibition ‘Modern Educational Institutions – 2013’ was organized by the Ministry of Education, Youth and Sports of Ukraine, National Academy of Pedagogical Sciences of Ukraine and the company ‘Exhibition World’ on February 28 to March 2, 2013 in Kiev.

It should be noted that there were almost 900 participants of the exhibition.

The result of the IV International exhibition ‘Modern Educational Institutions – 2013’ was the presentation of Berdyansk State Pedagogical University. BSPU get a Grand Prix ‘Leader of higher education in Ukraine’.

We are proud of this award and will continue to work to present Alma Mater in future, demonstrating compliance to all the criteria of modern European institution.

Ludmila Kostenko

ПРАКТИКАМ – ВІД ТЕОРЕТИКІВ

Співпраця з працівниками закладів освіти нашого міста та району – один із напрямів діяльності Інституту соціально-педагогічної та корекціної освіти. Так, 28 лютого 2013 року колектив кафедри прикладної психології та логопедії спільно з викладачами й магістрантами кафедри соціальної педагогіки провів науково-практичний семінар для психологів загальноосвітніх навчальних закладів на тему «Технології соціально-психологічного супроводу суїцидентів». У семінарі взяли участь біля 30 практичних психологів та соціальних педагогів шкіл міста та району.

Семінар дав змогу викладачам університету поділитися своїми науковими та практичними надбаннями з психологами та соціальними педагогами. Так, на пленарному засіданні кандидат психологічних наук, доцент Олена Старинська представила доповідь на тему «Базові принципи та практики профілактики суїцидальної поведінки», фахівець із соціальної роботи Бердянського міського центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді (МЦСССДМ) Юлія Андрусенко – «Насилля серед молоді як соціально-психологічний чинник скоєння суїциду», асистент Катерина Петровська – «Суїцид в молодіжному середовищі як феномен субкультури», старший викладач Ірина Таран – «Інтернет як засіб профілактики суїцидальної поведінки дітей».

На семінарі також розглядалися прикладні аспекти суїцидології. До уваги слухачів були запропоновані доповіді з майстер-класами: асистент Ольга Швачунова – «Діагностика суїцидальних тенденцій учнівської молоді», магістрант Ольга Заблоцька – «Відеолекторій як метод профілактики суїцидальної поведінки», старший викладач Ганна Сизко – «Особливості психологічного супроводу при повторних спробах суїциду», старший викладач Тетяна Сущинська – «Техніки тілесно-орієнтованої терапії в роботі з суїцидентами».

Науково-практичний семінар ще раз довів, що саме така форма співпраці теоретиків з практиками дає можливість спільного професійного обговорення проблем сьогодення, обміну думками та досвідом щодо широкого впровадження інноваційних психологічних технологій у практику роботи практичних психологів та соціальних педагогів загальноосвітніх закладів.

Ірина Таран,

старший викладач кафедри прикладної психології та логопедії

На фото: практичні психологи та соціальні педагоги на семінарі в БДПУ

…УСЕ БЛИЖЧЕ ДРУГА ВИЩА

У Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації БДПУ цьогоріч отримають другу вищу освіту та дипломи зі спеціальності «Практичний психолог» більше десяти слухачів. Однією з головних дисциплін вважається курс «Практикум з групової психокорекції», який веде старший викладач кафедри психології Ольга Василівна Фролова. На практичних заняттях майбутні дипломовані психологи визначають, діагностують та класифікують психологічні проблеми особистості, застосовують відповідні методи психокорекційного впливу, практикуються в ролі ведучого психокорекційної групи.

"УС"