БАБУСІ ОБРАЗ НЕПОВТОРНИЙ

Завершився фотоконкурс до 8 Березня, присвячений нашим  бабусям «У серця не буває зморшок», який провів Центр гендерних досліджень Бердянського державного педагогічного університету з метою подолання ейджизму та стереотипів стосовно жінок та їх ролей в суспільстві, а також залучення молоді до обговорення проблем родини.

Для участі в конкурсі необхідно було зробити власноруч одну фотокартку своєї бабусі, вказавши на звороті оригінальну назву фото, своє прізвище та ім’я та контактні дані.

Напрямами творчих робіт стали: портрет, або обличчя, осяяне роками; кумедний випадок з життя моєї бабусі; бабусині заняття і клопоти; сучасна, прогресивна бабуся тощо.

14 березня ц. р. члени журі конкурсу визначили переможців, якими стали:  Вікторія Назаренко, студентка 41в групи Інституту філології та соціальних комунікацій БДПУ за роботу «Погляд, що назавжди у серці» та Богдан Славський, учень економіко-гуманітарного коледжу БДПУ за фото «Життя, як весна,  – прекрасне!».

Переможці отримали флешки, щоб зберігати найкращі світлини, продовжуючи творчу діяльність, а своїм бабусям Вікторія та Богдан понесли в подарунок чайні сервізи, наповнені по-весняному яскравими, життєстверджуючими кольорами!

Марта Варикаша,

директор Центру гендерних досліджень БДПУ, кандидат філологічних наук, доцент кафедри зарубіжної літератури і теорії літератури

На фото: роботи-переможці, учасники конкурсу, винагороди…

Фото з архіву Центру

ВШАНОВУЮЧИ ПАМ’ЯТЬ ВИДАТНОГО ВЧЕНОГО

З 11-го по 13-те березня в стінах Одеського національного університету ім. Мечникова, на кафедрі історії Стародавнього світу та Середніх віків історичного факультету за підтримки Національної академії наук України, відділу археології Північно-Західного Причорномор’я та Одеського археологічного музею проходила десята (ювілейна) міжнародна наукова конференція, присвячена пам’яті відомого історика-нумізмата, вченого-енкциклопедиста, професора Петра Каришковського.  Глибина наукових досліджень Петра Йосиповича великою мірою була обумовлена тим, що він досконало володів багатьма мовами: англійською, німецькою, італійською, румунською, польською, чеською, болгарською, сербською, латинською та давньогрецькою. Він також був членом-кореспондентом Німецького археологічного інституту, Американського нумізматичного товариства, стояв біля витоків Одеського археологічного товариства.

У конференції взяли участь науковці з Великобританії, Молдови, Польщі, Росії, України та Франції.

Бердянськ представляли співробітники навчальної археологічної лабораторії БДПУ кандидат історичних наук, доцент кафедри політології та правознавства, завідувач лабораторією Валентина Папанова та магістр історії, старший лаборант Арсеній Голик з доповіддю на тему «Ольвийский ойкос (итоги раскопок 2010-2012гг.)», а також  вчитель математики Бердянського муніципального ліцею, випускник БДПУ, учасник археологічних розвідок та розкопок в Ольвії Федір Каїра зі своєю роботою – «Ольвийские монеты (находки 2010-2012 гг.)» (див. світлини).

Після закінчення конференції учасники побували на екскурсії в Одеському археологічному музеї НАНУ та мали змогу відвідати його золоту скарбницю.

Конференція принесла учасникам багато нової та корисної інформації та стала гарним приводом для нових знайомств.

Поїздка на конференцію відбулася завдяки підтримці ректора університету Вікторії Зарви.

Арсеній Голик,

старший лаборант археологічної лабораторії Бердянського державного педагогічного університету

Увага! Конкурс: «В ОБ’ЄКТИВІ – ЩАСТЯ!»

Директор одного з освітніх закладів німецького міста Хайдельбург вирішив ввести в шкільну програму новий предмет під коротенькою назвою – «Щастя». У №3 (303) часопису для керівників освітньої галузі «Управління освітою» з’явилося інтерв’ю з Ернстом Фріц-Шубертом – керівником школи, де вперше запроваджено незвичну дисципліну ще в 2007 році.

За словами пана Фріц-Шуберта учнів можна навчити щастю: «Намагаюся навчити їх сприймати свої життєві переживання та досвід з позитивними емоціями… Той, хто є відкритим і посміхається, як правило, отримує посмішку у відповідь. Це вивільняє позитивні емоції. Цих тонких речей, які є складовою руху і театрального мистецтва, ми намагаємося навчитися на уроках. Учні відкривають у собі свої сильні сторони під час виконання практичних завдань, у процесі спілкування з однокласниками. Такі вправи також підвищують самооцінку». Дисципліну «Щастя» уже викладають у понад 100 навчальних закладах Німеччини.

Ми вирішили не відставати від закордонних новаторів, і газета «Університетське Слово», кафедра соціальних комунікацій Інституту філології та соціальних комунікацій БДПУ, профком БДПУ організовують фотоконкурс студентських робіт «В ОБ’ЄКТИВІ – ЩАСТЯ!», який триватиме протягом місяця (з 20 березня по 20 квітня ц. р.). Для участі в конкурсі на електронну скриньку редакції «Університетського Слова» univslovo@gmail.com необхідно надіслати одну або серію фотографій (до 3-х робіт) на тему: «Яким я бачу щастя?». У листі вказуйте також своє ім’я та прізвище, назву роботи (серії), контактний номер телефону. Компетентне журі оголосить результати і назве переможців, які отримають цінні подарунки. Нагородження призерів відбудеться наприкінці квітня.

Запрошуємо кожного, хто бажає поділитися частинкою своєї уяви про звичайне людське щастя, взяти участь у фотоконкурсі!

Редакція газети БДПУ «Університетське Слово»