ФОНД ІМ. К. КОВШЕВИЧ (США) ЩЕ Й ОДЯГАЄ…

…Інколи диву даєшся: скільки добрих, безкорисливих справ може одночасно робити одна людина! Завжди задумуюся над цим, коли надходить чергова вісточка з Америки, а точніше – від невгамовної пані Христини Дурбак… Заснувавши Фонд імені своєї матері Катерини Ковшевич, за тринадцять років вона дала можливість тисячам студентів українських вишів (та й не тільки українських) отримати кошти на навчання, в т. ч. й з БДПУ. Вона також заснувала та очолює некомерційну неурядову організацію «ВІТ – Світова Передача Інформації), що має консультативний статус при ООН і наймається питаннями охорони навколишнього середовища та поширенням екологічної освіти; видає на переробленому папері «Світовий Екологічний Журнал». А ще пані Христина організувала в підвалі свого будинку справжній пункт приймання від небідних американців всяких добротних, високоякісних речей для висилки до України. Минулого року ми вже вручали учням шкіл Бердянська від її імені нові шкільні комп’ютери, а студентам-археологам БДПУ – обмундирування для проходження практики…

Цього разу посилка з Америки мене, чесно кажучи, трішки насторожила та здивувала: десятки найменувань нових, високого ґатунку, платтів, футболок, джинсів, шортів, взуття… А коли на мою електронну адресу прилетіли від п. Дурбак лише два слова «роздайте студентам», відразу заспокоївся і роздав. Від імені танцюристів ансамблю «МарЛен» та студентів, організованих головою Студради БДПУ Вікторією Калібердою, які щиро утішилися американськими обновками, вже вислав пані Христині тепле колективне «дякуємо!!!»…

Степан Герилів,

регіональний директор Фонду імені К. Ковшевич (США)

На світлині: в приміщенні Студентської ради – радість та здивування…

Світлини автора

СИТУАЦІЯ УСПІХУ

Із V підсумкової конференції

«Обдаровані діти – майбутнє України»

Одним із основних завдань сучасної школи є залучення творчо обдарованих учнів до наукової діяльності. 23 травня ц. р. на базі Бердянського муніципального ліцею відбулася V підсумкова щорічна конференція «Обдаровані діти – майбутнє України».

Взяти участь у роботі конференції і привітати ліцей із вже традиційним святом вшанування обдарованих учнів та їх наставників була запрошена асистент кафедри технічних дисциплін, аспірант Бердянського державного педагогічного університету Марія Дольме (завідуючий кафедри – Ігор Богданов).

Молодий фахівець побажала, щоб потужний науковий потенціал творчих та обдарованих учителів ліцею тільки зростав, а випускників запросила на навчання до Інституту фізико-математичної і технологічної освіти Бердянського державного педагогічного університету, тому що ліцеїсти – це не тільки переможці обласних олімпіад, всеукраїнських конкурсів та змагань, але, сподіваймося, і потенційні абітурієнти БДПУ.

Другий рік поспіль асистент кафедри технічних дисциплін плідно співпрацює в науковому і профорієнтаційному колі із керівництвом і викладацьким колективом ліцею. Наступного року заплановано розпочати роботу над спільним науковим проектом пов’язаним з історією науки і техніки в нашому регіоні.

Директор Бердянського муніципального ліцею Ігор Тверітінов висловив Марії Дольме подяку «за плідну співпрацю в науково-дослідній діяльності і створення ситуації успіху» та побажав плідної, натхненої праці, і вагомих здобутків у педагогічній і науковій діяльності (див. світлину).

P.S. Вже пролунав останній дзвоник і приємно буде, коли дуже скоро в стінах саме нашого вишу ми побачимо усміхнені обличчя вже знайомих випускників чи навіть учителів Бердянського муніципального ліцею…

«Університетське Слово»

Фото з архіву ліцею