УНІВЕРСИТЕТСЬКИЙ ДЕНЬ ЄВРОПИ

З 2003 року в третю суботу травня в Україні відзначається День Європи відповідно до Указу Президента № 339/2003 від 19 квітня 2003 року. Відправною точкою на шляху до встановлення Дня Європи вважається Декларація Шумана. У День Європи жителі України відзначають день спільних цінностей, спільної історії всіх націй континенту. В 2013 році День Європи в Україні припадає на 18 травня.

Напередодні свята університетські викладачі та студенти влаштували справжній європейський фестиваль дружби народів: з самого ранку в фойє головного корпусу облаштували «Європейське містечко», де представили вироби декоративно-прикладного мистецтва, атрибутику та експонати про звичаї та історію України, Болгарії, Греції, Німеччини та Польщі…

А в полудень вже актова зала приймала дорогих гостей – представників національних товариств міста: голову Бердянського відділення всеукраїнського просвітницького товариства «Русское собрание» Олену Матвієнко, заступника голови польського культурно-освітнього товариства «Відродження» Ольгу Попову, заступника голови Бердянського центру німецької культури «Фройншафт» Катерину Чубай, голову Бердянського товариства болгарської історії та культури «Родолюбіє» Ларису Савченко, голову Бердянського міського грецького товариства «Еллада» Ірину Нагай. Вони, в свою чергу, вітаючи всіх із завтрашнім святом – Днем Європи, запрошували на сцену співаків та танцюристів, декламаторів та музикантів, які колоритно, майстерно представляли творчість відповідних народів.

Ректор університету, професор Вікторія Зарва та координатор міжнародної діяльності БДПУ, професор Ігор Лиман дякували керівникам міських національних товариств за участь у виховному процесі університетської молоді, розповідали про інтеграцію вчених БДПУ в європейський простір… Оскільки БДПУ багато літ співпрацює з міжнародною молодіжною організацією «Айсек», її представник у Бердянську Руслан Нурієв разом із своїми бразильськими однодумцями також завітав на свято зі щирими привітаннями.

…Завершилося свято колективними танцями під мелодії болгарського «Хоро» та грецького «Сіртакі», походом до міського пам`ятника Дружби народів.

Степан Герилів,

журналіст

На світлинах: так розпочалося свято – День Європи в БДПУ

Світлини Олександра Степаненка

НАВЧАЄМОСЬ СВОГО, НЕ ЦУРАЮЧИСЬ ЧУЖОГО

Передсвятковий (18 травня – День Європи) ранок закликав до актової зали університету тих, хто торік був найбільше причетним до аспектів міжнародної діяльності університету. Відкриваючи початкуючий етап традиційних університетських Днів науки, доктор історичних наук, професор, координатор міжнародної діяльності БДПУ Ігор Лиман наголосив, що У 2012 році БДПУ підписав договори про співпрацю із 12 закордонними університетами та організаціями. Викладачі та студенти взяли участь в реалізації 28 міжнародних грантів. Представники університету здійснили 205 візитів до 30 країн світу, а наш університет з офіційними візитами відвідали більш як 90 фахівців та студентів з 15 країн світу!!!

Учасників свята привітала ректор університету, професор Вікторія Зарва, наголосивши, зокрема, про перспективи міжнародного партнерства університету з десятками вишів світу.

Потім виступали і розповідали: Донка Ніколова – викладач Американського коледжу «Аркус» (Болгарія) та БДПУ; Оксана Дуброва – доцент кафедри романо-германської філології; Олена Ярова – завідувач кафедри іноземних мов та Сара Марбл – волонтерка Корпусу Миру (США); Степан Герилів – редактор газети БДПУ «Університетське Слово», регіональний директор американського Фонду імені К. Ковшевич; Лілія Чапко – студентка Інституту фізико-математичної та технологічної освіти, Марія Каразій та Тетяна Гудзенко – студентки факультету економіки та управління, Олена Мартиненко – доцент кафедри мистецьких дисциплін та методики їх навчання, Сергій Єфімов – заступник декана з виховної роботи факультету фізичного виховання…

На завершення проходило вручення грамот керівникам кафедр, що посіли перші місця в рейтингу міжнародної діяльності, викладачам за індивідуальним рейтингом міжнародної діяльності у 2012 році та студентів за активну участь у міжнародній діяльності БДПУ…

«Університетське Слово»

На світлинах: про міжнародну діяльність БДПУ сьогодні розповідали…

Світлини Олександра Степаненка

ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЖУРНАЛІСТИКИ

У БДПУ завершила роботу Науково-методична комісія з журналістики
Міністерства освіти і науки

З 15 по 17 травня ц. р. в Бердянську на базі Бердянського державного педагогічного університету працювала Науково-методична комісія з журналістики Міністерства освіти і науки на чолі з Володимиром Різуном, професором, директором Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. До складу комісії входили провідні науковці зі Львова, Сум, Дніпропетровська та інших міст України, які забезпечували методичний рівень вивчення нової для української науки дисципліни.

Від імені ректора університету Вікторії Зарви, яка в цей час знаходилась на зустрічі з Президентом України в Запоріжжі, гостей привітав проректор з наукової роботи університету, доктор педагогічних наук, професор Ігор Богданов. Він розповів про науковий рівень університету та досягнення його професорсько-викладацького колективу.

У порядку денному Науково-методичної комісії було: розгляд питань про виконання рішень НМК, прийнятих на засіданні у вересні 2012 р., та перспективи роботи комісії у 2013 році; про зміст підготовки фахівців за спеціальностями напряму «Журналістика та інформація»; про нові короткі ОПП зі спеціальностей напряму «Журналістика та інформація»; про роботу комісії Міністерства освіти і науки України зі створення національної рамки кваліфікації для спеціальності «Журналістика»; про навчально-методичне забезпечення і надання грифів.

У межах робочих засідань були надані інформаційно-аналітичні матеріали та проведені тренінги з викладання курсів, що пов’язані з новими медіа.

Гості відвідали музей та археологічну лабораторію університету, фонд рідкої книги, започаткований за сприяння ректора БДПУ Вікторії Зарви.

За матеріалами сайту БДПУ

Фото Сергія Білоусова