English with Pleasure

Згідно з розпорядженням (лист від 28.01.2016 р. № 1/9-47) щодо виконання наказу Міністерства освіти і науки України від 29.12.2015 р. № 1379 «Про здійснення заходів щодо організації літніх мовних таборів» освітянська громада нашого міста долучилась до впровадження проекту літніх мовних таборів для школярів.

IMG_20160607_101518 image1

Так, 3 червня ц. р. в концертній залі ЦДЮТ відбулось урочисте відкриття літніх мовних таборів у м. Бердянську, на якому були присутні викладачі кафедри іноземних мов і методики викладання Інституту філології та соціальних комунікацій БДПУ – доктор філологічних наук, доцент Наталія Леміш і кандидат педагогічних наук, доцент Оксана Халабузар.

image IMG_20160607_100551 iXHxi29qcjI lFQpfy5nXtI

Студентки І і ІІ курсу Інституту філології та соціальних комунікацій Марія Кальма,  Валерія Крамаренко, Ганна Іванісова, Лариса Разумова, Карина Ступницька та Олена Турченкова підготували цікаву інформаційно-розважальну програму англійською мовою, яку представили 6–8 червня у гімназіях № 1, 3 та у ЗНЗ № 2. Зміст програми був насичений різноманітними лінгвокультурологічними завданнями, іграми, що сприяли збагаченню лексичного словника школярів, знань про історію і культуру англомовних країн, формуванню комунікативних навичок. Учні знайомилися і розповідали про себе в ігровій формі, склеювали прапор Великої Британії, збирали пазли назв англомовних країн, відгадували різні професії, назви тварин за їх зображенням, співали англійські пісні (див. світлини). Сподіваємось, що такі заходи посприяють розширенню світогляду дітлахів та інтересу школярів до вивчення іноземних мов, зокрема англійської.

Наталія Леміш,
координатор проекту від БДПУ
Світлини автора

Складання електронного портфоліо

Сьогодні, 9 червня, в рамках спільного європейського проекту Темпус-4 «Підготовка педагогів та освітніх менеджерів до роботи з гетерогенними групами й організаціями» на базі Компетентнісного центру інклюзивної освіти БДПУ пройшов вебінар «Складання електронного портфоліо», в якому взяли участь викладачі нашого університету. Організатор вебінару – Компетентнісний центр освітнього менеджменту і міжнародних освітніх програм Хмельницького національного університету. Вебінар проводився в онлайн-режимі одночасно для Бердянського державного педагогічного університету й Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова, що дало змогу спільно обговорювати різні технічні питання щодо складання портфоліо, обмінюватися думками.

DSC02433 DSC02436

Тренер-консультант вебінару Оксана Вешко й IT-менеджер Сергій Михальчик детально й доступно розкрили алгоритм створення електронного портфоліо, його переваги, прокоментували окремі технічні прийоми.

DSC02457

Щиро дякуємо нашим партнерам з ХНУ за цікавий і корисний вебінар!

Ольна Гуренко,
координатор проекту в БДПУ,
доктор педагогічних наук, професор

Для досягнення професійного акме

Сьогодні, 9 червня, в університетській конференц-залі відбулося урочисте засідання методичної ради БДПУ, на якому 16 молодим викладачам було вручено сертифікати про підвищення кваліфікації. Відкриваючи цей захід, голова методичної ради, доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри методики викладання фізико-математичних дисциплін та інформаційних технологій у навчанні Наталя Сосницька, зазначила, що ідея організації методичного семінару для молодих викладачів з’явилася чотири роки назад, а його девізом було обрано вислів: «Учитель, як ніхто інший повинен весь час вчитися». 

DSCN1112 DSCN1114

Робоча програма семінару була  розрахована на два академічні роки, впродовж яких було проведено вісім тематичних засідань. Голова методради підкреслила,  що плануючи тематику засідань, організатори семінару намагалися вибирати як теоретичні  питання, що є актуальними сьогодні, так і проблеми, що безпосередньо стосуються освітньої практики. Зробивши невеликий екскурс, Наталя Сосницька зазначила, що два заняття було присвячено участі викладачів університету в реалізації грантових програм. Зокрема координатор проекту Темпус-IV «Підготовка педагогів та освітніх менеджерів до роботи з гетерогенними групами й організаціями»   професор Ольга Гуренко висвітлила досвід підготовки і перепідготовки вчителів, психологів, соціальних працівників до роботи в гетерогенному середовищі – етнічному, мовному, релігійному. Професор Ірина Глазкова за результатами стажування в межах грантової програми, висвітлила досвід організації методичної роботи вишів  Сполучених Штатів Америки. Цікавим було  засідання «Освітні вимірювання: теорія і практика» на якому доцент Лілія Ярощук розповіла про правила складання тестових завдань і тестів. Не зважаючи на те, що семінар працює чотири роки, має він і певні традиції. Так, на засіданні «Інформаційно-комунікаційні методи викладання у вищій школі»  до слова було запрошено молодого викладача нашого університету Олексія Генова-Стешенка, який  розповів про практику використання ментальних карт для ефективної роботи з інформацією. Доцент кафедри педагогіки вищої школи, управління навчальним закладом та методики викладання суспільствознавчих дисциплін Олександра Голік на одному із засідань  ґрунтовно розкрив сутність педагогічної техніки, а також прийомів володіння со­бою (своїм організмом, настроєм, мовленням, увагою й уявою) і прийомів впливу на інших (вербальними й невербальними засобами). Особливу увагу доповідач приділив   вправам на розвиток емпатійних умінь, а також вправам, спрямованим на релаксацію і саморегуляцію емоційного стану викладачів.

DSCN1117 DSCN1130 DSCN1134 DSCN1135

До вітального слова долучився проректор з науково-педагогічної роботи, доцент Ігор Рогозін.  У своєму виступі він наголосив, що основною метою  методичного семінару є стимулювання молодих викладачів до професійного самовдосконалення. Із побажаннями вдосконалення педагогічної майстерності Ігор Вікторович  вручив молодим викладачам сертифікати, що засвідчують їхню участь  у методичному семінарі педагогічної майстерності,  і одержанні ними позитивної оцінки з курсу «Цілісний науково-педагогічний процес у вищій школі».

DSCN1111

Голова методичної ради  Наталя Сосницька, вручаючи сертифікати молодим викладачам,  побажала  досягнення професійного акме шляхом поєднання самоосвіти, самовиховання і саморозвитку. Вона висловила сподівання, що проведені заняття стануть першим виваженим кроком на шляху їхнього професійного самовдосконалення.

«Університетське Слово»
(за матеріалами методичної ради БДПУ)
Світлини редакції

Від`ярмаркували вп`ятнадцяте!

DSCN1103 DSCN1095

Незважаючи на сесійний університетський літній період, 15-ий Благодійний книжковий ярмарок відбувся! Згодом із підсумковими словами ще виступить його засновниця та незмінна очільниця –  професор БДПУ Софія Філоненко, а ми, поки що, зазначимо, що приємно, коли нашими ярмарками уже традиційно цікавляться містяни, як ті, що приносять книги на реалізацію, так і ті, що приходять їх придбати…

DSCN1102 DSCN1099 DSCN1098 DSCN1096

Бо разом із студентами та викладачами БДПУ небайдужі бердянці чудово розуміють та усвідомлюють, що кожна гривня, виручена із продажу книг, піде на швидше одужання пацієнтів військового шпиталю.

«Університетське Слово»
Світлини редакції