Простір зростання

Протягом трьох днів в Інституті соціально-педагогічної та корекційної освіти БДПУ проходив Всеукраїнський освітній форум «Простір GROW UP», присвячений 30-річчю кафедри дошкільної освіти. Форум було організовано та проведено кафедрою-іменинницею за підтримки Міністерства освіти і науки України, Всеукраїнської громадської організації «Асоціація працівників дошкільної освіти», кафедр прикладної психології та логопедії та соціальної педагогіки ІСПКО.

_DSC7048 _DSC7049 _DSC7102 _DSC7162

Учасниками форуму стали близько 80 практиків з 14 областей України: Полтавської, Чернівецької, Одеської, Херсонської, Кіровоградської, Сумської, Київської, Запорізької, Миколаївської, Харківської, Вінницької, Дніпропетровської, Житомирської, Черкаської та міста Київ. Активними учасниками форуму були педагоги міста Бердянська.

Впродовж цих трьох днів були обговорені питання розвитку, виховання та навчання дітей дошкільного віку за такими напрямами:

– стратегічні напрями діяльності сучасного керівника у сфері дошкільної освіти,модернізація та підвищення конкурентноспроможності навчального закладу (розкрита начальником відділу дошкільної освіти департаменту загальної середньої та дошкільної освіти МОН України Т. В. Панасюк );

– сучасні онлайн-інструменти для автоматизації роботи з документами та розв’язання робочих ситуацій (розкрила голова ВГО «АДПО» Н. В. Омельяненко );

– національно-патріотичне виховання як один із ключових пріоритетів освітньої роботи дошкільних навчальних закладів (розкрито завідувачем сектора розвитку навичок спілкування і взаємодії відділу дошкільного розвитку Державної наукової установи «ІМЗО» МОН України Т. П. Носачовою ).

Викладачі кафедри прикладної психології та логопедії (Н. Ю. Цибуляк,  О. В. Старинська, О. В. Ревуцька, О. В. Сербова, Г. О. Лопатіна) розкрили питання: гіперактивні та гіпоактивні діти: регулювання психічної та рухової активності;прийоми зняття психологічного напруження під час навчальної діяльності;використання методів арт-терапії у роботі з дітьми з особливими потребами; біоенергопластика.

Викладачі кафедри соціальної педагогіки (Захарова Н. М., Тургенєва А. О., Петровська К. В.) розкрили питання використання «Future»технологій у роботі керівника; соціальної адаптації дітей дошкільного віку засобами ігрової діяльності.

DSC_0004 DSC_1196 DSC_1233 DSC_1453

Викладачі кафедри дошкільної освіти (Л. І. Зайцева , Л. І. Казанцева,  Л. В. Макаренко, А. В. Омеляненко, Н. А. Кот , Т. Л. Єськова, Ю. Б. Семеняко, А. І. Луб’янова, Л. В. Мороз-Рекотова ) розкрили питання: розвиток мислення дітей дошкільного віку у процесі формування елементарних математичних уявлень; діяльнісний підхід в ознайомленні дошкільників з об’єктами довкілля; використання театру в сучасному ДНЗ; організація дослідницько-експериментальної діяльності дітей дошкільного віку як засіб формування екологічної культури; виховання раціонального медіаспоживача; використання інформаційно-комунікаційних технологій в роботі з дітьми; інтерактивні форми співпраці дошкільного навчального закладу з сучасною родиною; гуманістична складова педагогічного спілкування; елементи фітнесу у фізкультурно-оздоровчій роботі з дітьми дошкільного віку; виготовлення сучасної іграшки своїми руками; формування в старших дошкільників початкових умінь та навичок читати.

Програма форуму передбачала різні форми роботи, серед яких круглі столи, майстер-класи, семінари-тренінги, інтерактивні лекції, кейс-тренінги, лекції-діалоги, лекції-презентації, лекції-візуалізації, проблемні лекції. Завдяки такому різноманіттю кожен учасник заглиблювався у пропоновані теми.

Леся Мороз-Рекотова,
старший викладач кафедри дошкільної освіти,
Світлини з архіву кафедри

Ми – обрали, міністерство – призначило

Як ми уже повідомляли, 24 травня в нашому університеті проходили вибори ректора, на яких перемогу здобув Ігор Тимофійович Богданов (231 голос – 51 відсоток голосів) – доктор педагогічних наук, професор кафедри технічних дисциплін факультету фізико-математичного та технологічного освіти, Заслужений діяч науки і техніки України, перший проректор Бердянського державного педагогічного університету, голова спеціалізованої вченої ради.

А від сьогодні, 22 червня, згідно з наказом Міністерства освіти і науки України №243-а від 21.06.16р. Ігор Тимофійович Богданов – ректор Бердянського державного педагогічного університету.

2 _DSC7676

Сьогодні, 22 червня, в університетські конференц-залі на 16-му, позачерговому засіданні Вченої Ради присутніх знайомили із змістом згаданого наказу, а Ігоря Тимофійовича вітали з призначенням на посаду ректора БДПУ члени Ради, директори інститутів, декани факультетів. В свою чергу, Ігор Богданов, подякувавши колишньому ректору Вікторії Зарві за вагомий внесок у розвиток університету, зазначив, що разом із колективом університету активно втілюватиме в життя всі положення з передвиборної програми.

_DSC7627 _DSC7641 _DSC7671 _DSC7704

Члени Вченої Ради також дали згоду на призначення першим проректором БДПУ кандидата педагогічних наук, професора, завідувача кафедри соціальної педагогіки Інституту соціально-педагогічної та корекційної освіти БДПУ Ольги Іванівни Гуренко.

«Університетське Слово»
Світлини Павла Телькі
(студклуб

Наука в руках майбутнього

Сучасна молодь все більше цікавиться науковою діяльністю, прагнучи покращити життя суспільства і людини в ньому. Так, учні загальноосвітніх закладів освіти беруть активну участь у роботі Малої академії наук України, пробуючи свої сили у проведенні наукових досліджень.

У нашому місті вже другий тиждень проходять літні профільні школи для слухачів МАНу з Дніпропетровської області, що поєднують відпочинок і просвіту дітей. Юні науковці мають можливість прослухати лекції з провідних суспільно-гуманітарних, природничих і фізико-математичних дисциплін від викладачів вишів.

1

У межах наукової школи, зокрема, відбулося і знайомство молодих філологів із Бердянським державним педагогічним університетом (куратор від філологічного напряму літньої профільної школи МАНу – Юлія Березовська). МАНівці відвідали музей історії БДПУ, де дізналися про заснування і подальше життя нашої альма матер – одного з кращих вишів Північного Приазов’я, із захопленням справжніх бібліоманів погортали старовинні книги з Фонду рідкісної книги. Також школярі завітали до Інституту філології та соціальних комунікацій, де познайомилися зі студенткою 3 курсу Ектовою Валентиною, яка розповіла про діяльність Інституту і студентське життя в ньому.

2 3

Під час інтерактивного заняття з дитячої літератури, проведеного доцентом кафедри іноземних мов і методики викладання Богданою Салюк, МАНівці ознайомилися з мейнстримними напрямами дослідження творів для дітей, діяльністю Центру дослідження літератури для дітей та юнацтва, найяскравішими виданнями дитячої літератури України. Через гру юні філологи проаналізували головних персонажів творів Астрід Ліндгрен – Пеппі і Карлсона, а також специфіку жанру кумулятивної казки через інсценізацію переінакшеної Іваном Франком «Ріпки», що сприятиме дослідницькому інтересу учнів до дитячої літератури.

Сподіваємось, що знайомство юних учених з БДПУ надихне їх на подальші звершення у царині науки.

Богдана Салюк,
доцент кафедри іноземних мов
і методики викладання

 

Із університетської «ДоброДій»ної Скрині


Університетська Благодійна Скриня «ДоброДій» завжди відчинена, бо частенько сюди потрапляють різні речі, які згодом отримують своїх власників. Та й не тільки речей, бо завдяки американським добродійникам інколи пенсіонери, хворі чи немічні отримують й грошові винагороди.

DSCN1388 DSCN1391 DSCN1392 DSCN1393


Недавно парафіяни церкви св. Івана Хрестителя із американського м. Нюарку запросили й університетських добродійників долучитися до їхньої всеукраїнської акції «2016-и знедоленим українцям – по 10 дол.». У рамках цієї благодійності учора засновник БС, редактор газети БДПУ «Університетське Слово» Степан Герилів разом із головою профспілкового комітету Віталієм Лолою вручали заокеанські грошові винагороди університетським багатолітнім пенсіонерам, саме тим, яким найбільше потрібна така допомога. Серед них – Вікторія Головата, Ганна Виноградова, Віра Перепелиця, Галина Дюдіна та інші.

DSCN1396 DSCN1400 DSCN1409


В. о. ректора БДПУ, професор Ігор Богданов під час зустрічі подякував церковним доброчинникам та університетським «ДоброДій»никам за такий безкорисливий жест милосердя, побажав пенсіонерам довгих літ здорового та активного життя…

«Університетське Слово»
Світлини редакції 

Солдати, як завжди, чекали…

1


Минулого понеділка, 20 червня, університетський волонтерський загін " Наші Атланти" разом із Миколою Тюркеджі возив гуманітарну допомогу нашім хлопцям на передову. Дуже важкою видалася передпоїздкова неділя: Яна Осадча з Василем збирали передачі на фронт, Анетта Омельченко з Володимиром Фуклєвим купували каву, чай, цукор, ліки на замовлення, теймурову пасту тощо. Лише недільним вечором ми змогли нормально зібратися. Було три передачі для різних частин. Спека стояла неймовірна, а хлопці нас так чекали…

13 17 21 33


Були й передачі з дому і передача від наших друзів з Латвії. Ми дуже вдячні усім, хто нам допомагав нам зібратися для цієї поїздки: Ользі Харлан, Тетяні Татаренковій, Ользі Новик, Ірині Нагай, Ользі Удаловій, Роману Алтинніку,  Тамарі Макаренко, Тетяні Февральовій, Антоніні Перковій, Валентині Кириліус, Валентині Полончевській, Сергію Неділі, Тетяні Подумей, Аллі Сердюк, Олександру Овсяннікову та іншим, хто захотів залишитись інкогніто.

38 44 46 47


…Не встигли пізно ввечері приїхати додому, а вже знову готуємося в дорогу. Із найнеобхіднішого, що просять хлопці: руль від Камазу, замок запалювання від Камазу, берці 45, 46 розмірів, тактичні кросівки 43 розмір, військову форму будь-яких розмірів, вологі серветки й багато маскувальних сіток. Дівчата, що постійно і невтомно виготовляють сітки – Наталя Іванченко, Юля Камінська, Ольга Практика, Любов Іванівна, Тетяна Львівна, Тетяна Калина, Валентина Кіріліус, Анжелка… – ви – найкращі!!!


Дякую всім!


Слава Україні!


Героям слава!

НАШІ АТЛАНТИ