Знати, щоб запобігти

Щорічно, 24 березня, у світі відзначають День боротьби з захворюванням на туберкульоз. Завдання журналістів – підвищувати рівень обізнаності аудиторії щодо глобальної епідемії туберкульозу, розповідати про способи профілактики та лікування.

На кураторській годині, яку провела завідувачка кафедри соціальних комунікацій Юлія Мельнікова, були присутні здобувачі освіти спеціальності “Журналістика” 2 та 3 курсу. Захід провели відповідно до карантинних обмежень задля безпеки всіх присутніх.

Майбутні журналісти подивилися відео “Три історії про туберкульоз”. У підбірці йшлося про звичайних людей, які несподівано дізналися про свою хворобу. Хтось з них ще лікується, а хтось, після своєї перемоги над туберкульозом, став працювати в організації, що спеціалізується на допомозі людям, які живуть з цим діагнозом.

Студенти також переглянули документальний фільм, в якому були показані справжні умови проживання хворих у в’язницях. Стрічка Анни Тохмахчі «Лікувати/Карати» порушує не тільки проблему боротьби з туберкульозом, а й демонструє труднощі, пов’язані з життям хворих на туберкульоз у жахливих умовах «казенних домів» – притулків, тюрем, інтернатів. Авторка розмірковує: чому порушуються права людини, чому досі вмирають від туберкульозу, хоча від нього є ліки?

Запропоновані стрічки нікого не залишили байдужими.

Пам’ ятайте, щороку від туберкульозу помирає близько 4,5 тисяч людей, у 8–9 млн осіб виявляють хворобу, але, якщо ми об’єднаємося та змінимо своє ставлення до неї, то в нас буде шанс змінити ці показники!

Софія Нікітіна, «Університетське слово»

Фотографії: Дар’я Демченко


Поділитися:

  • Facebook
  • Twitter
  • LiveJournal
  • Print