Нарешті навчальний рік набрав своєї потужності і колеса освітнього процесу застукали по дорозі здобуття вищої освіти…
Нові здобувачі освіти вже адаптувалися до особливостей навчання у вищому навчальному закладі і почувають себе комфортно серед нових викладачів та нових дисциплін. Скажу більше – вже навіть є перші навчальні здобутки і вони солідні!
Знайомтеся! Група м1Т! Новий набір магістрантів-технологів зразка 2023-24 навчального року!
Однією з навчальних дисциплін у професійній підготовці магістрантів нашого напрямку є дисципліна «Креативний дизайн». Її зміст досить широкий – він стосується досліджень сучасних тенденцій розвитку дизайну як виду художньо-трудової діяльності людини у багатьох видах мистецтва, наприклад, у декоративно-ужитковому мистецтві, у народних промислах та ремеслах, у сфері дизайну інтер’єрів, ландшафту, екстер’єрів та інших його видах. Дисципліна цікава, яскрава та у той же час складна, але вивчення її спонукає студента позбавитися внутрішніх комплексів та надає можливості розкрити свій творчій потенціал.
За півтора місяця відвідування дисципліни Креативний дизайн студенти встигли вивчити лише перший модуль «Креатив у сервіруванні столу, подачі страв та оформленні інтер’єрів до традиційних свят», але результати робіт студентів вражають! І я не можу не поділитися з вами прикладами їх проєктів та дослідженнями креативного дизайну у галузі кулінарного мистецтва.
Відомо, що будь-яке свято передбачає застілля та збір людей для святкування на певній території. Тому важливим у роботі дизайнера – є створення такої атмосфери, яка б візуально відповідала тематиці свята, але не була традиційною, «заюзаною» (студентський сленг).
Так, перед магістрантами першого курсу стояла задача – уявити себе головним шефом-кухарем власного ресторану або кафе та через оригінальну подачу страв залучити до себе відвідувачів.
Для виконання поставленого творчого завдання здобувачам освіти довелося перегорнути море літератури, знайти джерела інформації, вивчити методичні рекомендації до виконання цього модуля, розробити творчий проєкт, виготовити свій власний кулінарний шедевр та презентувати його на захисті.
Хочу запросити вас у наш віртуальний креативний ресторан та «скуштувати» кулінарні шедеври наших дизайн-рестораторів. Відомо, що прийом їжі розпочинається з подачі закусок та салатів. Так, наш головний спеціаліст з креативної подачі овочів – Микита Астапов, пропонує подавати салати у вигляді човників із звичайного болгарського перця або нарізати овочеві тарілки, використовуючи мистецтво карвінгу, яке він розпочав опановувати під час роботи над темою дослідження.
А подавати хліб нам пропонує Андрій Іванченко, – головний пекар нашого ресторану, відразу у готових блюдах. Так, на думку дизайнера, салат з авокадо можна подавати у арабському бездріжджовому хлібі, який відразу може слугувати як їжею, так і посудом. А звичайну шаурму можна креативно завернути у «кульочки для насіння» з лаваша. І ви відразу себе уявите на нашій Приморській площі у Бердянську літнім вечором! А на солодке, Андрій пропонує скуштувати солодкий кекс з молочним шейком у оригінальній подачі.
Головний спеціаліст з перших страв, Артем Бутенко, для гостей нашого ресторану пропонує наш смачний український борщ подавати у качані капусти, грибний суп – у хлібі, солодкий суп з тикви у тикві.
Другі страви, а саме м’ясні блюда, наш шеф-кухар, Анатолій Твердохліб, пропонує подавати дуже екзотично. Так, шашлик із свинини Анатолій подає на оригінальній підставці з деревини, яка прикрашена овочами-гриль. Відбивну з яловичини він викладає з картоплею на спил справжнього дубу замість традиційних тарілок. Навіть звичайну котлету з баранини автор пропонує подати на оригінальному посуді нестандартної форми. А соусами до м’ясних блюд можна малювати візерунки на тарілках!
Якщо вам більш до вподоби блюда з курки, то наш шеф-повар, Ірина Жук, запропонує Вам оригінальну подачу страв з птиці у такому варіанті: для дорослих відвідувачів – курка в апельсиновому соусі подається у апельсинових кошиках, а для дітей – мультяшні герої.
А якщо ви – прихильник екзотичної кухні і хочете скуштувати суші, тоді наш шеф-сушіст Юлій Мушкет, пригостить вас цим японським блюдом у вигляді багатоярусного торта або у вигляді сигар чи бутерброда.
Ось таке креативне меню для нашого віртуального ресторану розробили магістранти на заняттях з Креативного дизайну!
Приємного апетиту!
К.п.н., доцент кафедри
трудового навчання та технологій
Юлія Бєлова-Олейник