БДПУ – центр спільнототворення

В умовах повномасштабного вторгнення питання самоідентифікації та спільнототворення для громад, міста яких тимчасово окуповані, стали ще більш актуальними. Бердянський державний педагогічний університет (БДПУ) прагне залишатись центром спільнототворення для Бердянська, навіть у складних умовах переміщення. Для того аби примножувати успіхи БДПУ у цьому напрямі, Алла Мельничук, асистентка кафедри соціальної роботи та інклюзивної освіти, співзасновниця Першого Антикафе Бердянська «Час Є!», взяла участь у конференції «Community reBuilding: навіщо громадам центри спільнототворення».

У дискусії взяли участь:

  • Ірина Озимок, координаторка програми місцевого економічного розвитку Western NIS Enterprise Fund, засновниця Міжнародного саміту мерів;
  • Олексій Ерінчак, засновник книгарні «Сенс», співзасновник медіа «Сенсор»;
  • Катерина Зарембо, старша асоційована аналітикиня Центру «Нова Європа»;
  • Володимир Шматько, голова Чортківської громади.

Під час події були презентовані 10 центрів спільнототворення, які створювались, оновлювались та розвивались у межах проєкту, над яким працювали 10 громадських організацій у партнерстві з територіальними громадами та менторами в різних регіонах України. Учасники та учасниці події мали можливість познайомитися з командами, які брали участь у проєкті, поспілкуватися з ними та поставити запитання.

Досвід команд буде цікавий викладачам та студентам БДПУ, які наразі проживають у різних містах. Це не тільки підвищить їхню кваліфікацію, але й сприятиме розвитку громад.

Освітні програми університету вже зараз дозволяють індивідуально адаптуватися до змін, розвивати нові навички та компетенції, що є ключовими для кар’єрного та особистісного зростання. Набуття нових знань і навичок може зміцнити самооцінку, емоційну стабільність та відновити втрачені соціальні зв’язки. Освіта дорослих також відіграє важливу роль у відновленні та розвитку післявоєнного суспільства, допомагаючи відновити економіку, соціальну інфраструктуру та культурний потенціал країни через підготовку кваліфікованих працівників, активних громадян та лідерів.

БДПУ, незважаючи на всі труднощі, продовжує залишатись осередком спільнототворення, надаючи можливості для навчання та розвитку, сприяючи зміцненню громади та відновленню нашої країни. А викладачі, які навчаються та навчають у цьому закладі, залишаються відданими своїй місії, підтримуючи студентів та сприяючи створенню сильних та згуртованих спільнот.

Інтеграція отриманих знань в навчальну програму відбудеться з врахуванням цілей сталого розвитку (ціль 8. Гідна праця та економічне зростання, ціль 10. Скорочення нерівності)


Поділитися:

  • Facebook
  • Twitter
  • LiveJournal
  • Print