У Бердянському економіко-гуманітарному коледжі БДПУ при підготовці висококваліфікованих робітничих кадрів для сфери ресторанного господарства набуває великого значення формування у майбутніх фахівців ресторанної індустрії новітньої технологічної грамотності та компетентності, навичок інноваційно мислити, застосовувати у практичній діяльності новітні ресторанні технології, створювати індивідуальні креативні проекти на основі високих технологій гостинності.
Так, в рамках підготовки до Всеукраїнського фестивалю науки, викладач предмету «Організація виробництва та обслуговування в закладах ресторанного господарства» Галина Сенченко разом із майстром виробничого навчання Оленою Дічевою спланували та здійснили проект за активною участю учнів випускної групи К-9 з професії «Кухар» 5-го розряду по освоєнню інноваційної ресторанної технології під назвою «Фламбе – вищий ступінь кулінарного мистецтва».
В рамках проекту відбулися наступні заходи:
19.04.19 викладач і майстер виробничого навчання взяли участь у тренінгу «Магія фламбування» в готельно-розважальному комплексі «Стрілець», де під керівництвом досвідченого фахівця – шеф-кухаря Максима Лук’янця освоїли новітню кулінарну техніку «фламбування»;
02.05.19 в кухні-лабораторії коледжу Галина Сенченко та Олена Дічева провели засідання гуртка «Ресторатор», на якому надали учням теоретичні основи та сформували первинні вміння приготування страви методом «фламбе», що розпалило в очах юних кухарів велике бажання пізнати всі тонкощі даної інноваційної ресторанної технології;
під керівництвом педагогів учнями були проведені міні-дослідження з наступних питань: «Полум’я на сковорідці», «Що таке фламбе?», «Що фламбуємо?», «Чим фламбуємо?», «Вчимося фламбувати», «Як досягти вишуканого смаку страви «фламбе»?», «Способи фламбування та організація роботи фламбмейстера», «Інструментарій та запобіжні заходи безпеки при фламбуванні»;
15.05.19 у конференс-залі коледжу відбулась учнівська конференція, на якій учні: Вікторія Княжева, Денис Гончаров, Дмитро Лузянин, Юрій Луценко, Анастасія Колоянова, Андрій Щербак, Данило Кравченко, Микита Антонюк виступили з доповідями, в яких представили результати своїх досліджень з теми проекту;
одразу після конференції майстром Оленою Дічевою був проведений майстер-клас з приготування авторської страви методом фламбування «Ягоди і фрукти України – фламбе».
Варто відзначити, що проведення таких професійно-спрямованих заходів сприяє досягненню головної мети коледжу – підготовки висококваліфікованих робітників. Впроваджений в освітній процес проект «Фламбе – вищий ступінь кулінарного мистецтва» сприяв підвищенню професійної майстерності та формуванню професійної компетентності учнів кулінарного профілю. Майбутні кухарі одержали міцні теоретичні знання та первинні навички виконання новітньої ресторанної технології – фламбування. Побувавши в атмосфері творчості та інновації, учні отримали незабутній фаховий досвід та надихнулися бажанням пізнавати, творити, досягати вершин в обраній професії.
Пізнання нового – це рушійна сила кожного здобувача освіти до професійного зростання, успіхів та здійснення мрій, життєвої мети.
Не варто жити просто без мети
А прагнути до світла через терни,
І вперто знов до цілі йти,
Що разу швидше, краще і майстерно.
Галина Сенченко,
голова циклової комісії
з ресторанного обслуговування
та виробництва харчової продукції
Світлини з архіву коледжу