…Ось уривок із Шевченкового послання «І мертвим, і живим, і ненародженим землякам моїм в Україні і не в Україні…»:
«… І на Січі мудрий німець
Картопельку садить,
А ви її купуєте,
Їсте на здоров’я
Та славиться Запоріжжя.
А чиєю кров’ю
Ота земля напоєна,
Що картоплю родить, –
Вам байдуже «Аби добра
Була для городу!».
Саме ці слова, написані Кобзарем у грудні 1845 року, спонукали циклову комісію з підготовки молодшого спеціаліста з ресторанного обслуговування та виробництва харчової продукції Бердянського економіко-гуманітарного коледжу БДПУ, спільно зі студентами групи КПД, провести своєрідну науково-практичну конференцію на тему: «Картопля не пуста, сама летить в уста» за методом проекту з елементами ділової гри.
Позаурочний науково-практичний захід було побудовано за принципом феєрії мандрів у країну «Картопелька – картопля» за своєрідним картопляним маршрутом:
Картопляні вміння та навички приготування та демонстрування картопляних страв «Ах картопля, смакота!».
Картопляна країна знань «Картопля – другий хліб».
Картопляна читальня.
Картопляна майстерня.
Козацький курінь з макітрою картопля.
Феєрія мандрів: «Картопля від Іспанії до Кореї».
Картопляний банкет.
Яскравою «зупинкою» картопляних мандрів стала виставка святкових різдвяних страв із картоплі Української стародавньої кухні – це картопляники, картопляні деруни, картопляні книші, картопляні галушки зі смальцем, картопляні пляцки, картопляні: крокети, зрази, котлети. Особливий інтерес визвала стародавня але осучаснена українська страва «Картопля запечена з салом», ще картопля «Гратен» та авторська картопляна делікатесна страва майстра виробничого навчання коледжу Лариси Ярошенко – пиріг «Кубате».
Науково-практичний захід супроводжувався калейдоскопом різноманітних приказок, прислів’їв, загадок про картоплю, презентаціями, пісенно-танцювальним відео супроводом фольклорного гурту «Червоні маки», дуету «Червоне і чорне» з піснею «Картопелька – картопля», цікавим інформаційним матеріалом студентів-гуртківців наукового студентського гуртка «Ресторатор», членів циклової комісії Лариси Паленкової, Олени Федорець, Романа Богданова та інших.
Науково-практичний позаурочний захід дав можливість заново познайомитися з добре відомим овочем – картоплею, яка, до речі, розпочала вперше споживатися на Україні саме Запорізькими козаками як «трофеї» і вирощуватися саме у Запорізькому краї («за порогами»).
Захід розкрив невичерпні багатства Української кухні, ознайомив присутніх зі світовими картопляними брендами, такими як іспанська картопляна «Тортілья», картопля по-французьки, картопля по-корейськи; з лікувальними властивостями картоплі та з використанням картопляної сировини в різних галузях промисловості. Картопляна науково-практична феєрія мандрів згуртувала студентів, викладачів та майстрів виробничого навчання навколо однієї навчально-виховної мети та науково-пізнавальної роботи – це картопля, продемонструвавши вміння працювати всім учасникам заходу в одній команді з прагненням до самоосвіти, самовдосконалення, це дало новий поштовх до розвитку кожним свого творчого потенціалу, професійної майстерності та компетентності.
Готується наступна науково-практична подорож у країну: «Український гарбуз».
Тож, до наступної зустрічі.
Галина Сенченко,
голова циклової комісії коледжу
Світлини з архіву коледжу