Святковий масляний тиждень

як результат плідної співпраці та дружніх приготувань

Масляну, що передує Великому посту, а також знаменує пробудження весни, з давніх давен відзначали наприкінці останнього місяця зими і аж до початку березня (за старим стилем). Протягом всього святкового періоду проводились різноманітні гуляння та обряди, серед яких було катання на санчатах по околиці заміжньої, символічно одягненої жінки, яка уособлювала в собі Масляну. Широке розповсюдження мав звичай колодки (колодія). Також їздили верхи на конях в святковому вбранні, ходили в гості до знайомих та друзів, влаштовували банкети у складчину тощо.

В сучасному світі Масляній відводиться лише один тиждень. То ж цього року святкування триває з 16-го по 23-є лютого.

Аби не гаяти часу, студенти Бердянського економіко-гуманітарного коледжу БДПУ ретельно та заздалегідь готуються, з нетерпіння чекаючи на це свято, яке вже є традиційним у стінах рідного навчального закладу.

DSCF0021

Результатом плідної співпраці та дружніх приготувань став захід під назвою «Вас Масляна в гості чекає», який пройшов 17-го лютого в нашому коледжі. До цього невеличкого торжества студенти групи К-6 разом з майстрами виробничого навчання приготували традиційні українські страви, якими частували всіх, хто завітав до нашого теплого та затишного навчального закладу в той день.

Концертна частина заходу розпочалася з розповіді вчителя історії Каніщевої О. П. про виникнення цього чудового свята та про різні традиції, що його супроводжують. Незабаром, студенти проводжали гарними піснями-танцями зиму та зустрічали весну. Після завершення талановитих виступів студентів, всі присутні мали можливість скуштувати запашні млинці, приготовані з любов’ю нашого творчого й дружнього колективу.

Але й це не все! Протягом всього тижня в стінах коледжу буде проходити фестиваль традиційної для цього свята страви – млинців з різною начинкою.

Юлія Білова,
заступник директора
БЕГК БДПУ з виховної роботи


Поділитися:

  • Facebook
  • Twitter
  • LiveJournal
  • Print