Тиждень іноземних мов 2023

Із 15 по 21 травня пройшов традиційний Тиждень іноземних мов, який має на меті популяризувати вивчення іноземних мов серед здобувачів вищої освіти нашого університету. Під час Тижня викладачі кафедри іноземних мов і методики викладання провели низку цікавих заходів методичного, країнознавчого, лінгвістичного, перекладацького напрямів: майстер-класи і методичні коворкінги, панельні дискусії і круглі столи, квести і вікторини.

Розпочався Тиждень іноземних мов з методичного коворкінгу “Let’s Upgrade ELT. Be Interactive”, який модерувала доцентка Оксана Халабузар. Під час заходу здобувачі вищої освіти академічних груп 3УМЛ, 3РМЛ, м1АМЛ ФФСК обговорили специфіку викладання англійської мови у контексті НУШ, переглянули уривки відео-уроків учителів-практиків, проаналізували існуючі методи інтерактивного навчання, поділились ідеями щодо впровадження Game Based Learning та формування критичного мислення на уроках іноземної мови.

Повноцінне занурення у lingua неможливе без культурного контексту країни, мова якої вивчається. Тож, 17 травня відбулися два країнознавчі заходи, що розкривали цікаві аспекти культур країн of native speakers – Об’єднаного Королівства Великої Британії та Північної Ірландії і Сполучених Штатів Америки. Так, вікторина “Стежками Великої Британії”, яку організувала старша викладачка Юлія Герасименко, дозволила студентам групи 3ММ ФППОМ дізнатися про цікаві маловідомі туристичні місця цієї дивовижної країни, які захоплюють своєю красою та надзвичайними історіями. А під час квесту “The USA” (модератор – доцент Богдана Салюк) студенти академічних груп 3ГМЛА і 4АМЛ ФФСК здійснили подорож найвідомішими штатами США, перед тим намагаючись згадати всі 50 назв, відвідали breathtaking національні парки Grand Canyon, Yosemite, Rocky Mountain та Yellowstone, де надихнулись їх неперевершеною природою. Об’єднане Королівство і Сполучені Штати мають багату спільну історію і тісні взаємозв’язки у багатьох сферах, тож, 19 травня асистенткою Марією Богдановою було проведено інтерактивну презентацію “GB vs USA: cultural and linguistic aspects” для студентів груп 3УМЛ і 3РМЛ ФФСК, під час якої були розкриті культурні та лінгвістичні особливості цих англомовних країн.

Цікавому культурному феномену “gilded age” було присвячено круглий стіл “The American Tycoons of the Gilded Age” (модератор – доцент Андрій Мороз), що відбувся 17 травня за участі студентів-журналістів другого курсу. Вони представили аналіз роману Теодора Драйзера “Фінансист”, в якому розповідається про епоху накопичення перших значних капіталів кінця ХІХ – початку ХХ ст., а також обговорили постаті найбагатших на той час промисловців та підприємців (Дж.Гулд, Д.Дрю, К.Вандербільдт), проаналізували причини швидкого збагачення найвідоміших родин Сходу та Заходу США.

А от під час лекції-презентації “Свята у Німеччині: традиції, звичаї, варіанти святкування” (модератор – викладач Ірина Ходикіна) учасники заходу мали змогу дізнатись про весільні прикмети, унікальні страви різдвяного столу, лютневі карнавали у Нюрнбергу, Штуттгарті й Аахені та про інші святкові традиції німецького народу.

Лінгвістичний напрям Тижня іноземних мов було підтримано лекцією-дискусією “Наука і мистецтво лексикографії”, проведеної доцентом Оксаною Калібердою. Під час заходу було акцентовано, що ми користуємось словами кожну мить свого життя, навіть, якщо їх не промовляємо. Та доцільно їх використовувати, аби повністю розкрити свою думку, допоможуть саме різноманітні словники та лексикографи, які їх укладають.

Збагатити своє мовлення можна і за рахунок знання фразеології англійської мови. Власне, магістранти економіко-гуманітарного факультету переконалися в цьому 18 травня під час участі у круглому столі “‘Смачні’ ідіоми англійської мови”. А от студенти-германісти ще й позмагались у вікторині, присвяченій історії англійської мови, а саме еволюції частин мови з давньо- по новоанглійський період.

18 травня викладачем-практиком Артемом Полуляховим був проведений майстер-клас “Переклад та дубляж: хай персонажі заговорять твоїм голосом“. Ознайомившись з тим, як власне здійснюється професійний переклад та дубляж, які вимоги існують до усного перекладу в цілому, та які інструменти можуть допомогти полегшити роботу усного перекладача, учасники спробували себе в усному перекладі одного з відомих мультфільмів.

Знання іноземних мов полегщує комунікацію зі світом, але з розвитком інформаційних технологій і сам світ переформатувався у “глобальне село”. Цій темі була присвячена панельна дискусія “The world as a global village: advantages and disadvantages” (модератор – доцент Оксана Дуброва), в якій взяли участь здобувачі вищої освіти, майбутні вчителі англійської мови. Вони обговорили непересічну постать філософа і культуролога Маршала Маклуена, який і ввів у науковий вжиток термін “глобальне село”, визначили переваги і недоліки інформаційних технологій, що не лише передають інформацію, але й формують спосіб мислення, сприйняття світу та взаємодію між людьми.

Завершився насичений подіями Тиждень іноземних мов презентацією студентських проектів “English and me: love story that never ends”. Студенти-германісти поділилися власними історіями глибокого та стійкого романтичного зв’язку між людиною та мовою, що перетнули час, межі та, навіть, сторінки книг. До здобувачів вищої освіти доєдналися випускники минулих років, які працюють вчителями в державних та приватних закладах освіти, мають власні мовні школи. Присутні говорили про те, як англійська стала невід’ємною частиною нашого життя, про її силу для міжкультурної комунікації, об’єднання людей, формування нашого світогляду і вираження себе. Надзвичайне почуття єдності та щирості зробили цю зустріч незабутньою.

Дякуємо всім учасникам заходів Тижня іноземних мов 2023 за активну участь і натхенність у вивченні alienarum linguarum. Зустрінемось на Тижні іноземних мов 2024!

За матеріалами кафедри іноземних мов і методики викладання


Поділитися:

  • Facebook
  • Twitter
  • LiveJournal
  • Print