Змагання роботів «ROBOTECH 2020»

20 вересня поточного року вперше в історії Бердянська було проведено турнір з робототехніки «ROBOTECH 2020». Організатором цього заходу виступила кафедра комп’ютерних технологій в управлінні та навчанні й інформатики факультету фізико-математичної, комп’ютерної та технологічної освіти Бердянського державного педагогічного університету (завідувач –професор Віталій Хоменко).

До складу журі турніру увійшли: викладачі кафедри КТУНІ Ганна Алєксєєва, Максим Павленко, Олександр Сосницький; Ігор Смаглий (Igor Smagly), сертифікований представник Microsoft в Чеській республіці, директор ІТ Академії ШАГ в Празі; Сергій Сімченко, керівник гуртків «Радіоелектроніка», «Прикладна фізика та сучасна інженерія» Центру дитячої та юнацької творчості.

Суддями виступили викладачі кафедри КТУНІ Лариса Горбатюк та Наталя Кравченко, а допомагав їм Леонід Зотов, випускник фізико-математичного факультету БДПУ.

Співорганізаторами заходу стали Сергій Ісаєвський, директор Академії ШАГ м. Бердянськ, та В’ячеслав Обернов, директор Академії ШАГ м. Маріуполь. Спонсором турніру виступив депутат міської ради Микола Рудницький.

У змаганнях взяли участь діти з гуртка ROBOTECH, що функціонує при кафедрі КТУНІ. Саме вони минулого навчального року конструювали машинки на базі ARDUINO, якими можна управляти зі смартфонів.

Одна з основних цілей проведення турніру – це відновлення інженерного покоління України. «Формуючи інтерес до технічних наук ще в ранньому віці, ми сподіваємося, що наші учні стануть висококласними інженерами, які будуть робити цей світ кращим», – зазначив керівник гуртка та ведучий цього заходу, викладач Володимир Лаврик.

Освітній проєкт «ROBOTECH 2020» ставить собі за мету розвиток додаткової освіти для дітей. Основними напрямками діяльності є: робототехніка, мобільна розробка і програмування. У навчанні дітей використовується STEAM-підхід (S – science, T – technology, E – engineering, A – art, M – mathematics, або: природничі науки, технологія, інженерне мистецтво, творчість, математика), що передбачає навчання через практичну діяльність.

Більше ніж 60 дітей 5–11 класів шкіл міста продемонстрували свої розробки. Вони змагалися у трьох категоріях: «рух змійкою», «футбол» та «ралі».

Учасниками змагань стали Вікторія Сущенко, Влад Куча, Михайло Манько, Ксенія Назімова, Кирило Ушев, Володимир Моздер, Артем Глюта, Василь Скороход, Олександр Михайлов, Ян Яровий, Ярослав Кашкарьов, Дмитро Лукаш, Сергій Манойлов, Іван Мартинюк, Володимир Чернишов, Матвій Шульгін, Кирило Дементьєв, Віолета Сущенко, Роман Богун, Владислав Любченко, Євген Казим, Олександр Михайлов.

І місце посів Дмитро Лукаш; ІІ місце розділили Ян Яровий та Ярослав Кашкарьов; ІІІ місце – Василь Скороход та Олександр Михайлов.

Усі діти були відзначені призами різного ґатунку. Загальний призовий фонд становив 12 000 грн.

Роботурнір – це не просто змагання серед дітей та молоді, це особлива можливість проявити себе, повірити в свої сили і знайти друзів-однодумців. Незважаючи на те, що це змагання, атмосфера відкритого роботурніру була дружелюбною, креативною і неформальною.

Робототехніка, насправді, є дуже серйозною і складною. Різні ситуації: нерідко машинки відмовляються працювати, виникають різні проблеми з їх пересуванням. І у такий момент, коли дитина зустрічає труднощі, дуже важливо, щоб викладач пояснив, підтримав, заохотив учня. Лише тоді дитина буде здатна на дуже класні винаходи. Чудовим прикладом є змагання з робототехніки, у всьому світі вони користуються великою популярністю. Турнір з робототехніки «ROBOTECH 2020» є резидентом Парку високих технологій.

Дякуємо всім, хто підтримав цей захід: організаторам, ведучим, вболівальниками та спонсорам! Дякуємо студентам-хореографам факультету психолого-педагогічної освіти та мистецтв та Олександру Евіну за музичний супровід і гарний настрій!

Ганна Алєксєєва,

доцент кафедри комп’ютерних технологій в управлінні

та навчанні й інформатики


Поділитися:

  • Facebook
  • Twitter
  • LiveJournal
  • Print