Професор БДПУ Григорій Саєнко: три турніри – три медалі!

Інтерв’ю

20 жовтня ц. р. в АР Крим проходив перший відкритий чемпіонат з шашок-81, який складався з трьох турнірів.

Головним ініціатором змагань виступив Заслужений працівник фізичної культури і спорту Автономної Республіки Крим, майстер спорту Євген Кадніков, який вже понад двадцять років проводить просвітницьку роботу з метою популяризації та розвитку Скіфських шашок: триколірна дошка, золоті та срібні фігурки оригінальної форми створили нове бачення та внесли в звичні нам шашки нові правила, які, в свої чергу, привели за собою зміни стратегічної складової гри, що привернуло увагу любителів інтелектуальних видів спорту різних вікових категорій.

До такої визначної події не змогли залишитися байдужими і бердянські шашкісти. Захищав честь нашого міста доктор економічних наук, професор Бердянського державного педагогічного університету Григорій Саєнко, який охоче поділився з кореспондентом «Університетського Слова» Олександром Степаненком своїми враженнями від чемпіонату.


– Пане професоре, як проходили змагання, чи багато було учасників та якими були призи ?

– Змагання проходили в три тури. До участі в них приєдналися представники різних міст України. На першому етапі їх було так багато, що на всіх не вистачало шашечниць. Серед шашкістів розігрувалися заохочувальні грошові премії, золоті, срібні та бронзові медалі.

– Чому багато хто вважає, що шашки-81 (9х9=81) – це саме українські шашки, або ще їх називають «українською версією шашок»?

– До звичних правил шашок-81 додано нове: шашки, які стоять на смарагдових полях, знизу мають цифри, приховані від гравців. Тому, в кінці гри, коли на дошці змінити ситуацію на користь жодної із сторін немає можливості (нічия), суддя перевертає шашки і підраховує кількість балів «золотих» і «срібних» після чого присуджує перемогу тому гравцеві, у якого їх виявляється більше.

– Наскільки мені відомо, в наступному році планується проведення першого Всеукраїнського чемпіонату з шашок-81, де підрахування балів буде вестися за «львівською системою», запропонованою Богданом Москалем. Що Вам про це відомо ?

– Кількість прихильників шашок-81 все зростає. На сьогоднішній день чемпіон України з шашок-64 Євген Кадніков працює над розробкою методичних матеріалів цієї гри. Планується також її подальший розвиток та популяризація серед молоді, тому цілком доречним, на мою думку, було б проведення змагань такого масштабу.

– То ж які ваші досягнення на цих змаганнях, які нагороди привезли до Бердянська ?

– Мені вдалося вибороти срібну та дві бронзові медалі.

– Яке ваше загальне враження від чемпіонату, адже Вам не вперше доводиться брати участь у подібного роду заходах? Чи є якісь зауваження або побажання з приводу їх організації ?

– Все пройшло на вищому рівні, в дружній та творчій атмосфері! Щодо побажань, то я б порадив якомога частіше проводити подібні чемпіонати.

– Які ваші спортивні плани на найближчий час?

– Нещодавно я отримав запрошення відвідати Вінницю для участі в черговому чемпіонаті, яке я залюбки прийняв.

ДОКТОР НАУК – РОДОМ З БДПУ

Випускниці Бердянського державного педагогічного університету, колишній працівниці Інституту філології та соціальних комунікацій Елліні Дмитрівні Циховській  24 жовтня 2012 року на засіданні Вченої ради Національного Авіаційного Університету ректор, заслужений діяч науки і техніки України, доктор технічних наук, професор Микола Кулик вручив Почесну грамоту та диплом доктора філологічних наук (див. фото).

Шлемо Елліні щирі вітання і з Бердянська, з її рідного університету.

«Університетське Слово»

НА НАРАДІ БУЛИ РАДІ

ТІ, ЩО ОТРИМУВАЛИ ВІТАННЯ ТА НАГОРОДИ, ТІ, ЩО ЇХ ВРУЧАЛИ, І КОЖНИЙ, ХТО БРАВ У НІЙ УЧАСТЬ

…А рідіти було з чого, бо ректор університету професор Вікторія Зарва відкрила звичну, на перший погляд, вівторкову нараду такими словами: «Є багато приємних подій, і ми з них почнемо…». Найперше привітання линуло на адресу студента факультету фізичного виховання Романа Ягупова, який ще в травні ц. р. на чемпіонаті України з важкої атлетики серед студентів вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації в м. Скадовську Херсонської області виконав норматив майстра спорту України в категорії 94 кг. І ось після довготривалих процедур сьогодні його тренер (заслужений тренер України з важкої атлетики) Олександр Савон у святковій обстановці разом із деканом факультету фізичного виховання Сергієм Кушнірюком вручив Романові довгождане посвідчення про високе заслужене звання! Лунало багато теплих вітальних слів, вручались квіти, звучала Романова вдячність за підтримку з боку керівництва університету, факультету, тренерів…

Директор Інституту філології та соціальних комунікацій Ольга Харлан поділилася приємною звісткою, що інститутський ансамбль народної пісні «Золотий гомін» (керівник – кандидат педагогічних наук, доцент Олена Бузова) з Міжнародного фестивалю грецької пісні імені Тамари Каци, що проходив у вихідні дні в Маріуполі, привіз дипломи та спеціальний приз від журі і справжнє високе визнання  глядачів за популяризацію пісень греків Приазов’я. Вітання також отримував учасник цього ж фестивалю – доцент кафедри музичного виховання, кандидат педагогічних наук, керівник ансамблю народної музики «Барвисті музики» Павло Косенко, а також з нагоди присвоєння його колективу високого звання «Народного аматорського» від профспілок України…

Проректор з наукової роботи, доктор педагогічних наук, професор Ігор Богданов вручав найкращим викладачам відзнаки обласної державної адміністрації. Із захопленнями ділились враженнями завідувач кафедри інформатики та програмної інженерії доктор технічних наук, доцент Віталій Межуєв та завідувач кафедри методики викладання фізико-математичних дисциплін та інформаційних технологій у навчанні, доктор педагогічних наук, професор Наталя Сосницька, які з 7-го жовтня по 4 листопада ц. р.  відвідували заслужений Автономний університет штату Пуебла (Benemerita Universidad Autonoma de Puebla ‑ BUAP), Мексика…

Про всі ці цікаві події ми ще не раз розповідатимемо на сторінках «Університетського Слова»), а поки що приєднуємось до всіх щирих привітань.

«Університетське Слово»