ОЙ ХТО, ХТО МИКОЛАЯ ЛЮБИТЬ

1

[audio:mykolaj.mp3]

Ой хто, хто Миколая любить,

Ой хто, хто Миколаю служить, —

Тому святий Миколай

На всякий час помагай,

Миколаю!

 

Ой хто, хто спішить в твої двори,

Того ти на землі й на морі

Все хорониш від напасти,

Не даєш му в гріхи впасти,

Миколаю!

 

Ой хто, хто к ньому прибігає,

На поміч його призиває,

Той все з горя вийде ціло,

Охоронить душу й тіло,

Миколаю!

 

Миколай, молися за нами,

Благаєм тебе зі сльозами,

Ми тя будем вихваляти,

Ім'я твоє величати,

Миколаю!

Слова народні

Диплом Марини Кідалової

kidalova…Не просто Диплом, а вагому своєрідну «посвідку» кандидата психологічних наук вручила сьогодні на черговій вівторковій нараді Марині Кідаловій, старшому викладачеві кафедри психології Інституту психолого-педагогічної освіти та мистецтв ректор університету, професор Вікторія Зарва. Вікторія Анатоліївна разом із проректорами, директорами інститутів, деканами факультетів щиро здоровили Марину Миколаївну, бажали нових наукових досягнень, що примножує вагомі здобутки рідного БДПУ…

«Університетське Слово»

Жалі, тривоги, горе Голодомору

2Відкрита конференція, присвячена одній з найтрагічніших подій у вітчизняній історії – Голодомору 1932-1933 років, пройшла в університеті 13-го грудня, в якій бали участь студенти 31-ї групи соціально-гуманітарного факультету. Особливістю конференції було те, що студенти представили дану подію з різних точок зору, намагаючись окреслити голод в контексті світової економічної кризи 1929-1933 рр., що, в свою чергу, відкриває принципово нові підходи до розуміння об’єктивних та суб’єктивних причин Великого Голоду. Досить значну увагу було приділено причинам та передумовам цієї трагедії, оскільки окреслення причин веде до розуміння того, що цієї жахливої сторінки з життя нашого народу, заплямованої кров’ю та мільйонними смертями, можливо було б уникнути. В ході конференції було означено, що голод в Україні виник не внаслідок стихійного лиха, а його було організовано штучно. Спланований та реалізований комуністичним режимом, голодомор та масові політичні репресії поставили визнати – це справжній геноцид проти українського народу. Серед виступаючих, які брали участь в заході, можна виділити найкращі виступи студентів: Смоліна А. Ю., Чернишова Є. М., Косторного К. О., Чердаклієва М. С., Помиляйко А. Г, Степанюк Є. Г., Рак Ю. О., Тиндик Ю. О. та Шунькіну О. О. Студенти досить творчо підійшли до конференції, вдало використовували статистику, спогади, документи, які дозволили зробити ґрунтовний аналіз непростої історичної проблеми. Хоча б здавалось, що про Голодомор вже давно все відомо: розкриті архіви, зняті фільми, написані книги, але насправді, якщо вдуматись, то це покалічені долі, ненароджені діти, невиправдані страждання, голодна смерть.

Головним завданням конференції було осмислення трагедії та формування нового бачення, поглиблення в студентів знань та, перш за все, їх зацікавлення до вивчення Великого Голоду на Україні 1932-1933 рр. У цьому велика заслуга організатора конференції – кандидата історичних наук, доцента Анатолія Мороза, який всебічно та творчо сприяв роботі конференції та був її справжнім диригентом.

Ольга Шунькіна,

студентка БДПУ

Ялинково-цукеркове диво

вчила сьогодні творити викладачів і студентів БДПУ кандидат педагогічних наук, доцент кафедри дошкільної освіти Тетяна Єськова

Це був найсправжнісінький майстер-клас, під час якого кожному хотілося власноруч виготовити отаке собі диво – новорічно-різдвяну ялинку, котрою через кілька днів утішатимуться діточки-сироти, діти-інваліди, хлопчики й дівчатка з багатодітних бердянських родин… Кожному, починаючи від директора Інституту соціально-педагогічної та корекційної освіти Лариси Казанцевої, чи скажімо, заступника директора з виховної роботи Інституту філології та соціальних комунікацій Вікторії Коркішко, завершуючи мною, що завітав на урок майстерності зовсім з іншою місією, проте, не втримавшись, й собі взявся за рукотворне творіння.

Через якусь неповну годинку, завдяки Тетяні Леонідівні та майстерності рук гарних її нинішніх учнів, понад два десятки цукеркових ялинок милували око, очікуючи свята, що наближається!

А ще – про свою нинішню місію: дізнавшись про майстер-клас, вирішив у цей передсвятковий час з університетської Благодійної Скрині «ДоброДій» подарувати студентам-майстриням, якими роками опікується невтомна Тетяна Єськова, відрізи матерій, що надійшли з далекої Америки – від завідувачки канцелярії церкви святого Івана Хрестителя в місті Нюарку Ксені Гапій. Невдовзі з отих подарованих метрів американського полотна з’являться на світ цікаві творіння університетських рукодільниць…

Степан Герилів,

журналіст,
ініціатор створення університетської

Благодійної Скрині «ДоброДій»

На світлинах: так сьогодні народжувалися цукеркові ялинки

Світлини автора

Університетські вчені та профорієнтаційна робота

На базі кафедри прикладної психології та логопедії Інституту соціально-педагогічної та корекційної освіти при підтримці підготовчого відділення БДПУ (завідувач – Людмила Костенко) 17 грудня 2013 року пройшов науково-практичний семінар «Сучасні технології профорієнтаційної роботи».

1

Відповідальні за профорієнтаційну роботу вчителі шкіл міста та району, практичні психологи, соціальні педагоги, учені, викладачі та аспіранти обговорили& актуальні питання профорієнтації молоді: професійне самовизначення як складова економічної соціалізації особистості старшокласника (доповідач – старший викладач О. В. Сербова), психологічний супровід становлення «Я-концепції» як умова успішного професійного самовизначення учнів (Т. С. Сущинська), профорієнтаційні активізуючі методики в роботі зі старшокласниками (Ю. В. Драганова), профорієнтаційна робота з дітьми з психофізичними вадами (Г. І. Сизко), проективні методики дослідження професійних інтересів старшокласників (О. С. Швачунова), використання тренінгових методів у процесі професійного самовизначення школярів (Н. Ю. Цибуляк)…

2

«Університетське Слово»

«GOSPODARKA – ZMIANY – ZARZĄDZANIE» («Економіка – Зміни – Управління») –

під такою назвою 6 грудня ц. р. в Вищій школі HUMANITAS (м. Сосновець, Республіка Польща) пройшла ІІІ Міжнародна наукова конференція, присвячена сучасним питанням управління змінами в економіці. В її роботі взяли участь науковці з Польщі, Словаччини, Чехії та України.

На конференції виступили й викладачі факультету економіки та управління БДПУ: кандидат економічних наук, доцент Тетяна Несторенко з доповіддю на тему «Spillovers and industry clusters» («Спіловери та промислові кластери»), присвяченою визначенню впливу агломераційних ефектів на результативність діяльність кластерів та економічному обґрунтуванню вибору абітурієнтом місця та форми навчання у вищому навчальному закладі та кандидат економічних наук, доцент Олександр Несторенко з доповіддю на тему «ABC analysis and EOQ model» ( визначення умов застосування аналізу АВС у моделі управління запасами) – див. світлини.

Під час роботи ІІІ Міжнародної наукової конференції був укладений договір про співробітництво між Вищою школою HUMANITAS та Бердянським державним педагогічним університетом(див. світлини). Договором передбачено налагодження співробітництва в сфері освітньої та наукової діяльності, зокрема, обмін викладачами та студентами; спільна участь в організації і роботі науково-практичних конференцій і семінарів, в тому числі студентських; участь у підготовці і виконанні спільних наукових проектів, у тому числі в рамках міждержавних програм і міжнародних грантів тощо.

«Університетське Слово»

Світлини з архіву факультету