Молоді сівачі наукової ниви

в конференц-залі БДПУ отримали сьогодні
свідоцтва про закінчення аспірантури

Фоторепортаж

…Ще з 1992 року в Бердянському державному педагогічному університеті здійснюється підготовка в цільовій аспірантурі за такими 17 спеціальностями: 01.04.10 – фізика напівпровідників і діелектриків; 07.00.01 – історія України; 08.00.03 – економіка та управління національним господарством; 10.01.01 – українська література; 10.01.05 – порівняльне літературознавство; 10.01.06 – теорія літератури; 10.02.15 – загальне мовознавство; 13.00.01 – загальна педагогіка та історія педагогіки; 13.00.02 – теорія та методика навчання (математика); 13.00.02 – теорія та методика навчання (історія та суспільствознавчі дисципліни); 13.00.02 – теорія та методика навчання (інформатика); 13.00.02 – теорія та методика навчання (фізика); 13.00.02 – теорія та методика навчання (українська мова); 13.00.02 – теорія та методика трудового навчання; 13.00.04 – теорія та методика професійної освіти; 19.00.07 – педагогічна та вікова психологія; 23.00.02 – політичні інститути та процеси. (7 галузей наук).

Зараз в аспірантурі університету навчається 47 аспірантів. Цьогоріч викладачі та аспіранти БДПУ захистили 18 кандидатських (із них 4 – достроково: Марія Коржова, Тетяна Нікішина, Катерина Степанюк, Микола Єременко) та 7 докторських дисертацій, закінчили навчання 17 аспірантів та вступили до аспірантури 12.

…Сьогодні, 11 грудня, відбулося урочисте вручення свідоцтв про закінчення аспірантури (див світлини). З вітальним словом до аспірантів-випускників звернулися ректор БДПУ, професор Вікторія Зарва; проректор з наукової роботи, професор Ігор Богданов, наукові керівники – професор Наталя Сосницька, професор Вікторія Константінова, кандидат філологічних наук, доцент Ганна Вусик; голова профкому Віталій Лола. Вони бажали випускникам подальших успіхів на науковій ниві, не зупинятися на досягнутому, творчого натхнення, нових відкриттів та здобутків, “сіяти розумне, добре, вічне” у серцях наших студентів. Від імені аспірантів-випускників виступила Тетяна Нікішина. Привітати тих, хто вже закінчив своє навчання в аспірантурі, прийшла й нова зміна – аспіранти-першокурсники, від імені яких говорив Арсеній Голик.

Віримо, що нове поповнення університетських науковців оправдає всі надії, майбутні кандидати наук не полишать своєї наукової діяльності й, досягнувши чергової сходинки, радуватимуть рідний університет щедрими врожаями на плодючій науковій ниві.

«Університетське Слово»

Світлини Олександра Степаненка

Випускниця БДПУ інформує з штаб-квартири ООН

Із листа з Нью-Йорку

Понад десять років тому закінчила Бердянський державний педагогічний університет (тоді – інститут) за спеціальністю «Дошкільне виховання та англійська мова» Інна Герилів, яка сьогодні живе в США, а працює секретарем у відомої вже в Бердянську американки українського походження п. Христини Дурбак. Відомої, бо саме завдяки Фонду імені Катерини Ковшевич, який очолює в Америці пані Христина, більше 60-и студентів БДПУ мали можливість отримати оплату за навчання в університеті.

DSCN2594

Крім цього, Христина Дурбак створила та донині очолює міжнародну екологічну організацію “Світова передача інформації” (ВІТ) некомерційну неурядову організацію, що має консультативний статус при ООН і сприяє зростанню екологічної обізнаності серед зацікавлених лідерів та громадян у цілому світі. Організація регулярно організовує під егідою ООН та уряду України найрізноманітніші заходи з проблем навколишнього середовища, зокрема, води, сталих джерел енергії, санітарії, охорони здоров’я, Голодомору в Україні тощо.

i_oon_1

На прохання редакції «Університетського Слова» Інна Герилів прислала короткий фоторепортаж із 22-ї міжнародної науково-практичної конференції «Здоров'я та навколишнє середовище: глобальні партнери для глобальних рішень», що проходила 2-го грудня ц. р. в штаб-квартирі ООН. Головна тема конференції: “Ризики сталого розвитку”. Як повідомляє авторка, конференцію відкрила та провела д-р Христина Дурбак, а також виступили на конференції: Постійний представник України при ООН Юрій Сергеєв, представники різних міжнародних інституцій та організацій, а також асистент Генерального Секретаря ООН Томас Гасс (див. тут). Цікаво те, що пані Христина Дурбак та Юрій Сергеєв у своїх виступах звертали увагу учасників на трагедію українського народу 80-літньої давності, що й дотепер тривожить кожного правдивого українця – ГОЛОДОМОР…

«Університетське Слово»

На світлинах: Інна Герилів у штаб-квартирі ООН під час конференції