VIVAT, ДАРИНО!

IMG_0005_reМіжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика – конкурс, який має на меті утвердження державного статусу української мови, піднесення її престижу серед молоді, виховання поваги до культури й традицій українського народу. За традицією, конкурс щороку стартує 9 листопада, в День української писемності та мови. Проходить за олімпійською системою в декілька етапів: шкільний, обласний, загальноукраїнський. Перший Міжнародний конкурс знавців української мови відбувся 2000 року. За ухвалою Ліги україн­ських меценатів конкурсу надано ім'я Петра Яцика.

19 грудня в Запоріжжі відбувся обласний етап ХІІІ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика, в якому взяла участь студентка 3 курсу Інституту психолого-педагогічної освіти та мистецтв Дарина Шатіло (науковий керівник – кандидат філологічних наук, доцент кафедри філологічних дисциплін Марія Греб). За результатами конкурсу студентка посіла 1 місце, з чим ми її щиро вітаємо! Дякуємо Дарині за креативність, любов до рідного слова та бажаємо гідно представити наш університет на загальноукраїнському етапі!

Колектив кафедри філологічних дисциплін Інституту ФСК БДПУ

На фото: студентка БДПУ Дарина Шатіло

Ялинковий калейдоскоп

Гурткова робота – невід’ємна частина навчального-виховного процесу в економіко-гуманітарному коледжі БДПУ. 19 грудня, в День Святого Миколая, учасники гуртка «Смачна фантазія» на чолі з керівником Л. О. Матвєєвою підготували творчу виставку рукотворих новорічних ялинок. У ній взяли участь не тільки гуртківці, але й усі бажаючі: викладачі, майстри виробничого навчання, учні, студенти навчального закладу.

Свої авторські роботи представили: майстри виробничого навчання Т. М. Драга та Г. А. Мухригіна.

Усі роботи викликали в присутніх щире захоплення й здивування. Яких ялинок тут тільки не було: ялинки з тканини та кольорового паперу, з цукерок і різнобарвних яскравих стрічок, з ґудзиків, із листків лавру, з сизалю, пластикових виделок, серветок; була навіть лісова красуня із пір’я під назвою «Різдвяна ніжність».

Приєднались до виставки новорічних ялинок й члени гуртка «Щедрий кухар» із своїми пекарськими виробами (керівник – Т. В. Датченко).

Учасники виставки приклали максимум фантазії й натхнення, створюючи свої шедеври (див. світлини).

Галина Сенченко,

заступник директора з виховної роботи

Світлини з архіву коледжу

Цікаво, весело, з розмахом

пройшов цьогорічний, вже традиційний,
«Логопедичний тиждень»
в Інституті соціально-педагогічної та корекційної освіти БДПУ.

Чому святкували цілий тиждень? Тому що ми любимо Логопедію, й наше професійне свято Було! Свято є! Свято буде!

Незважаючи на свою значущість, нашій спеціальності на диво мало приділяється уваги в засобах масової інформації, а про нас, її представників, складають справжнісінькі міфи та анекдоти, та це не дивно, оскільки логопеди – це ті, хто допомагає долати порушення мовлення, його тембру, темпу, недорозвинення, порушення голосу та його відсутність. Якщо говорити про професійні навички, то ми можемо працювати як з дітьми, так і з дорослими, які мають особливі проблеми – порушення звуковимови, труднощі членороздільного мовлення, порушення письма й цей перелік можна продовжувати. Логопеди працюють в загальноосвітніх та спеціальних дошкільних закладах, школах, поліклініках, відкривають свою приватну практику, але всіх об'єднує одна спільна мета – ми всі без винятку прагнемо допомогти людям.

Упродовж тижня зі студентами 3-4 курсів ІППОМ та ІФСК працював волонтерський загін «Вимовляємо правильно» з метою профілактики мовленнєвих порушень та розповсюдження логопедичних знань серед студентства.

А на нашому святі, біля кафедри прикладної психології та логопедії, всі охочі співали й танцювали, а ще атакували скоромовками, дивували кмітливістю, вигадували афоризми, розпочали знайомство з історією логопедії в персоналіях, переглядали виставку творчих робіт вихованців центру «Кольорові долоньки» та альтернативних засобів спілкування «Комунікації для всіх», обговорили неперевершений фільм «Темпл Грандін», а також багато-багато іншого.

Цікаво, креативно, весело та красиво! Хороша емоційна кульмінація – сценічна спроба «Логопатушка», організована силами студентів 204 групи та створення «Карти мрії» студентами нашої спеціальності. Так тримати, логопеди!

Ганна Лопатіна,

кандидат педагогічних наук,
старший викладач кафедри прикладної психології та логопедії

Фото Анастасової Наталії,

асистента кафедри прикладної психології та логопедії

Україністика в Польщі

На початку грудня у Варшавському університеті пройшла визначна подія – святкування 60-річчя кафедри україністики. Заснована ще в 1953 році, вона є найстарішою в Європі (за межами України). Кафедра проводить дослідження в галузі української літератури, культури, історії та мови.

У рамках свята була проведена конференція «Україністика: традиції та сучасність», в якій взяла участь директор Інституту філології та соціальних комунікацій БДПУ Ольга Харлан. Науковців з України та Польщі привітали Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Польща Маркіян Мальський, декан факультету прикладної лінгвістики ВУ Кшиштоф Гейовський, завідувач кафедри україністики Ірена Митнік. Нові ідеї та задуми постали завдяки спілкуванню мовознавців, літературознавців, культурологів, журналістів з Києва, Львова, Івано-Франківська, Дніпропетровська, Черкас, Полтави, Кривого Рогу, Бердянська.

x9847d149

Досягнуто домовленостей щодо підписання угоди між Інститутом філології та соціальних комунікацій БДПУ та кафедрою україністики Варшавського університету.

«Університетське Слово»