«Танець у зоні війни?»

19 вересня 2024 року завідувачка і доцентка кафедри хореографії та фітнесу Юлія Тараненко взяла участь у фаховій дискусії «Мистецтво танцю і війна?», модератором якої був кандидат культурології, хореограф, куратор і продюсер, співзасновник, програмний директор та представник БО МФБ «Імпульс Трансформація Платформа» Віктор Рубан.

Учасники дискусії: Олександр Плахотнюк – кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри режисури та хореографії Львівського національного університету імені Івана Франка; Марія Бакало – хореографка, перформерка, голова ГО Простір сучасного танцю; Юлія Скиба – хореографка, аспірантка режисури та хореографії ЛНУ.

Обговорили питання щодо танцю під час війни, проаналізували виклики танцю як для інституцій, так і для окремих діячів, розглянули різні досвіди долання цих викликів та ін. Зустріч із колегами та однодумцями виявилася надзвичайно позитивною, професійною, цікавою та надихаючою на подальшу потужну роботу в сфері хореографічного мистецтва, долаючи виклики сьогодення задля майбутнього сталого розвитку України.

Захід відбувся у межах паралельної програми-виставки «Танець у зоні війни?», яку в Києві Юлія Тараненко відвідала з 11 липня по 17 серпня 2024 року в Національному художньому музеї України . У цьому проєкті була гарна можливість побачити сучасний танець як потужне мистецьке медіа, що діє в Україні під час війни у найнезвичніший і найнесподіваніший спосіб. Виставка охоплювала не тільки екскурсії, дискусії та обговорення,  а й включала в себе серію воркшопів від митців, тілесні практики. Події в стінах музею підняли важливі питання про збереження спадщини, напрямки музейної практики, способи писати про танець і те, як він взаємодіє з іншими мистецтвами. Наразі експозиція мультимедійного проєкту спільної роботи танцівників з України (Алла Шляхова, Крістіна Шишкарьова, Лариса Венедиктова, Людмила Мова, Марія Сало, Микита Кравченко, Світлана Олексюк, Таїсія Тимофєєва та Христина-Марія Слободянюк) та фотографів із Британії (Марія Фалконер та Пол Гіл) знаходиться в Львові. Триватиме виставка з  8 вересня по 12 жовтня 2024 у Палаці культури ім. Гната Хоткевича.

Особлива подяка організаторам проєкту, колегам і однодумцям за цікаві івенти та надихаючі зустрічі.

За матеріалами кафедри хореографії та фітнесу


Поділитися:

  • Facebook
  • Twitter
  • LiveJournal
  • Print

Залишити відповідь