IZONE Energy – 2023

Цьогоріч завершальним заходом на Фестивалі науки БДПУ є креативна зона «IZONE Energy», яка працювала на кафедрі професійної освіти, трудового навчання та технологій.
Креативна зона «IZONE Energy» працювала під керівництвом доцента Сергія Онищенка, виконавцями були здобувачка першого рівня освіти спеціальності 015 Професійна освіта (Енергетика) Анна Хацько та здобувач другого (магістерського) рівня освіти спеціальності 014 Середня освіта (Трудове навчання та технології) Олександр Медведенко.

Основними локаціями креативної зони «IZONE Energy» були: «Магнетизм металу», «Густина рідин», «Гальванічний лимон», «Найпростіший електродвигун».
На локації «Магнетизм металу» було досліджено шлях електродвигуна, який складається з двох основних частин – магніту та мідного контуру. Щоб розглянути кожну частину, наші студенти провели декілька експериментів, які показали, що складні речі складаються з простих складових.

Перший експеримент «Магнітні властивості металу»: «Вже давно люди знають про магніти, перші магніти були природні, дуже слабкі. Зараз людтна дійшла до того, що сама можестворити магніти різних форм. Щоб продемонструвати магнітні властивості, нам потрібен стенд (голка на нитці та магніти). Голка – це просте залізо, яке може привласнити собі магнітні властивості, це допомогло створити перший компактний компас. Але у заліза є властивість втрачати магнітні властивості при зміні температури, при нагріванні голка втрачає здатність магнітитись.
Люди гралися цими магнітними властивостями, але на той період, на цьому все і закінчилося. Цей експеримент нам продемонстрував магнітні властивості металу»
.

Під час роботи локації «Густина рідин» наші гості дізнались, як людство експериментувало з рідинами: «З дисципліни “Гідравліка” ми дізнались про густину різних рідин. Під час нашого експерименту з густинами різних рідин, ми використовуємо прозорий стакан і наливаємо рідини різної густини шарами (мед, миючий засіб для посуду, воду та соняшникову олію) у співвідношенні 1/1. В результаті ми помітили, що рідини утворили окремі шари, які чітко відрізнялися один від одного. Кожен шар рідини мав свою власну густину, що призводило до їх розділення у стакані. Також різні рідини мають властивість проводити або не проводити електричний струм. Ювеліри ще до нашої ери, покривали один метал іншим за допомогою різних розчинів. І тоді вони зрозуміли: якщо в ємність з кислотою, опустити мідній електрод та алюмінієвий, то цей прилад можна використовувати для простого хімічно покриття одного металу іншим. Проведемо експеримент – візьмемо ємність, та два електроди, мідь та оцинковку, а замість кислоти додаємо розчин соди. На контактах у нас буде напруга, що і показує на най простішу батарейку».

Огляд батарейки на кислоті здійснили на локації «Гальванічний лимон»: «Перш ніж почати експеримент, давайте коротко ознайомимося з основними поняттями. Електрична напруга – це різниця потенціалів між двома точками, яка вимірюється в вольтах. Сьогодні ми використаємо мультиметр для вимірювання цієї напруги. Лимон, в свою чергу, містить речовини, які можуть служити електролітами і здатні створювати електричний струм у взаємодії з металом. Нам необхідні наступні матеріали, такі як: лимон, мідний провід, металевий болт і мультиметр. Ми підключили мідний провід та болт до мультиметра, а потім вставляємо їх у лимон. Під час експерименту ми побачили, що лимон виступає хімічним джерелом електричної енергії. Мультиметр показав нам, що лимон створює електричну напругу, яку можна виміряти».

На останній локації «Найпростіший електродвигун» наші гості дізнались, що експерименти з електричним струмом та магнітними властивостями розпочалися людством від створення першої батарейки. Результат – «Найпростіший електродвигун»: «Цей експеримент ми можемо зробити вдома. Візьмемо батарейку, два магніти та саморіз. З’єднаємо як показано на стенді. Проводом з’єднаємо «+» та «-» батарейки. В результаті виникає сила Лоренца та сила Ампера, що збуджує обертання (демонструємо). Людство експериментувало та в результаті багатьох спроб отримало електродвигун, яким ми зараз користуємося у повсякденному житті».

Гостями на креативній зоні «IZONE Energy» були науково-педагогічні працівники БДПУ, здобувачі спеціальностей 015 Професійна освіта (Енергетика) та 014 Середня освіта (Трудове навчання та технології), а також учні ЗЗСО м. Бердянська та Бердянського району, м. Запоріжжя та м. Вінниці.

На згадку про роботу креативної зони «IZONE Energy», під час Фестивалю науки БДПУ, наші енергетики залишили багато продемонстрованих чаруючих експериментів з електричними законами та силами, законами гідравліки та теплотехніки, які захоплювали й змушували дивуватись.

Мрій про свої досягнення!

Доцент кафедри професійної освіти,
трудового навчання та технологій
Сергій Онищенко
Світлини з архіву кафедри ПОТНТ


Поділитися:

  • Facebook
  • Twitter
  • LiveJournal
  • Print