Здоровлю!

Мені було дуже дивно, що Ви не знали, що Америка є країна волонтерів.  І якщо Ви маєте мати будь яке враження Америки, ви повинні зрозуміти, що Америка є побудована на волонтерах – як би не волонтери, Америка мала б зовсім інший характер.  Для нас це таке природне, як дихання!  Отже, дозвольте мені поділитися з Вами декількома фактами!!

У минулому році 63.4 мільйонів дорослих американців безкорисливо працювали для потреб харитативних, наукових, мистецьких та різних інших цілей.  Вони спільно подарували 8.1 мільярдів годин (які вартують приблизно $170 мільярдів доларів.) а це не враховує ще раз таке число людей, які працюють безкорисливо і не оголошують цього. Бачиться волонтерів на порядку деннім, куди б не пішов!

Можна б припускати, що тепер, коли економія Америки терпить від недостатків, що було б менше волонтерів але є навпаки.  Недостаток в Америці розбуджує в людей вирозуміння.  Іронічно, що ті, які потратили праці частіше дарують свій час і гроші для тих, хто є в потребі ніж ті, які працюють на роботах. Але дарують свій час великий відсоток народу.

Дітей вчать від малку, щоб були волонтерами. В багатьох середніх школах це не лиш вчать але цього від учнів вимагають.  Вони на закінченні року не дістануть оцінок, якщо вони не подарували дану кількість годин на харитативні цілі!  По школах роблять збірки харчів для безробітних, збирають гроші для неповносправних, закликають дітей посилати листи воякам, які є далеко від дому і тужать за Америкою.  Згуртовують дітей збирати сміття по містах, щоб вони зрозуміли, що це їхня відповідальність тримати порядок. Прикладів не зрахував би, А вчать дітей не лиш в школах але в різних молодечих організаціях в яких можливості безконечні.

Дозвольте подати вам приклади різних праць волонтерів:

В галузі  медицини:

  • люди дарують час щоб провадити центрами, де здають кров (між іншим завжди кожний, хто здає кров, робить це безкорисливо, ніхто нікому не платить за їхню кров),
  • У великих містах швидка допомога та пожежники є платні сили але по менших містах кожна пожежна станція і всі прецівники швидкої працюють даром!
  • громадяни безкорисливо працюють в медичних центрах, які обслуговують бідних, в старечих домах, при швидкій допомозі, в центрах та, де помагають людям, які терплять від рака або сніду.
  • часто допомагають збирати книжки або іграшки для дітей в лікарнях
  • дуже часто допомагають в збірках грошей на потреби дослідів над різними недугами або для збірки грошей для тих, котрі не можуть заплатити за своє лікування

Ті, які люблять тварин:

  • дарують свій час в зоологічному городі  (зоопарку), дарують час в товаристві, яке займається збереженням покинених звірят, допомагають з вихованням псів-провідників для сліпих

Ті, котрі люблять читати:

  • читають стареньким людям або сліпим
  • включаються в організацію, яка награє книжки для сліпих
  • читають дітям в центрах, де живуть бездомні люди
  • Все це робиться безкорисливо!!

Ті, котрі люблять мистецький світ:

  • допомагають з мистецькою програмою в центрах, де сходяться старші громадяни, в центрах для малих дітей, в парках, які мають для дітей програми
  • допомагають ставити сцени, чи шити строї в малих театрах
  • допомагають в галереях або мистецьких центрах
  • ставлять музичні виступи, концерти та інші розваги для стареньких людей, в лікарнях або громадських центрах.  До речі в Америці є багато оркестр, де любителі музики не дістатюь заплати за свої виступи

Ті, які цікавляться спортом:

  • провадять дружинами плавання, кошиківки, копаного м’яча, гімнастики, та різними іншими дружинами,  Можна бути волонтером при різних спортових організаціях, яких є дуже багато.  При кожній школі є спортові дитячі дружини і більшістю із них провадять батьки – безкорисливо!

Можна допомагати неповносправним:

  • Можна допомагати при олімпіадах для неповносправних
  • Можна організувати прогульки до музеїв, до парків, на спортові змагання, можна приготовляти програми ручних робіт для неповносправних.

Якщо вас хвилює занечищення нашого світу:

  • Можна допомагати збирати папери, скло, та різне інше сміття по місцях, при ріках, по лісах, тощо і до цього часто організують волунтерів – і цікаво, що між ними дуже багато молоді.

Якщо вас цікавить збереження закону:

  • Можна співпрацювати з льокальною поліцією і допомагати пильнувати власний район від злочинців
  • можна працювати при школах і вчити дітей безпеки і вчити їх, як остерігатися впливів наркотиків а також як хоронити дітей від поганих впливів інтернету

Якщо ви хочете допомагати бідним:

  • Можна працювати при будовах домів для бідних
  • Можна працювати при кухнях, які годують бездомних
  • Можна збирати одяг та їжу для бідних
  • Можна працювати при церквах, які мають різні допомогові акції для потребуючих
  • Прикладів, де і як люди допомагають бідним не зрахував би…

Якщо вас цікавить праця з молоддю:

  • Можна виголошувати доповіді по школах, і хоронити молодих людей від поганих впливів
  • Можна вчити молодих людей ідеалів, толеранції до людей, зроузміння відповідальності до чистого довкілля, безпеки на дорогах, тощо… 
  • Є дуже добре розвинута програма «старшого брата» де волонтери беруть під опіку молодшу від себе дитину, яка немає батька і не лишень присвячують дитині багато уваги але також служать їй здоровим прикладом.

Якщо ви любите чистоту:

  • Можна приєднатися до товариств, які збирають сміття на шкільних площах, на міських вулицях, в ріках, при автострадах, та в різних інших публічних місцях
  • Можна приходити малювати стіни в школах, парках, та різних міських будинках та допомагати з направами
  • Можна допомагати садити дерева та квіти в парках та містах

Якщо ви любите вчити:

  • Можна приходити до шкіл та після науки помагати дітям зі шкільним завданням та вчити дітей те, що вони не зрозуміли в школі, особливо бідним дітям, які не мають підпори вдома..
  • Можна бути вихователем на таборах
  • Можна помагати дітям з наукою в лікарнях,  в центрах для бездомних, бути «старших братом» дітям, які не мають з кого брати добрий приклад
  • Допомагати організувати табори

Якщо хтось цікавиться політикою:

  • Усі політичні партії та їхні виборчі кампанії мають ціле військо волонтерів, які їх підтримують. 

Це лиш малий список прикладів, де люди безкорисливо жертвують час, енергію, труд та гроші на щось, в що вони вірять!

А харитативні організації в Америці є залежними від волонтерів.  Більшість із них без волунтерів би не існували!

Мільйони хартативних акцій щороку влаштовують заробіткові акції на свої цілі.  Це вимагає тисячі волонтерів. Багато харитативних організацій не мають бюджету отже волонтери навіть провадять канцеляріями.

Багато студентів, які покінчили університети, поки починають власні карієри, дарують рік два, три, свого знання чи часу світові.  Одні працюють з бідними в Америці, інші їдуть в далекі світи, де є біда (а таких є ДУЖЕ БАГАТО!)

Також, цікаво, що є багато професійних людей, які дарують своє знання та час і власний гріш для людей в державах світу, де є біда.  Моя дентистка щороку їздить до Полудневої Америки на кілька тижнів, де вона лікує зуби бідним, нещасним людям. Вона не лиш там працює без жодної заплати але вона сама собі оплачує дорогу!  Таких, як вона є дуже багато.

Часто цілі родини голосяться на безкорисливу працю.  Батьки хочуть власним прикладом заохотити своїх дітей турбуватися бідними, нещасними людьми, або ходять цілою родиною чистити пляжі над морем, або побережжя рік… можливості тут безконечні!

Також важне те, що держава це дуже підтримує. Щороку, коли ми платимо державні податки можна подати суму грошей, чи список речей, які ми подарували на харитативні чи наукові цілі.  І ця сума є звільнена від податку отже людям зручно давати, бо вони ці гроші і так змусять віддати і краще принести комусь добро, як просто віддати це державі на податки – що саме собою також не зле, бо якщо держава чесно користає з цих грошей – маємо гарні дороги, солідні послуги і так далі.

Громадська безкорислива послуга – це є підставова хариктеристична прикмета Америки!.  В цей спосіб американці можуть віддячитися світові за всі благословення, якими користуються американські громадяни.

Статистику можна перечитати в газетах, журналах, на інтернеті… але мені важне те, що скоріше, чи пізніше більшість людей, яких я особисто знаю, в якийсь спосіб є волунтерами.  І не треба далеко йти… дам за приклад моїх власних дітей, які взагалі не є тут виїмковими. Донька багато років була виховницею при Пласті а також дуже часто допомагала при різних збірках для людей в потребі а нині з власними дітьми часто допомагає дитячій лікарні у своєму місті.   Син, коли був студентом, що дня ходив до місцевої американської школи біля свого університету, і зустрічався з дітьми, які потребували допомоги з навчанням математики.  Нині він підучує студентів університету а також дарує свій час молодечій організації Пласту,  допомагає при суботній школі українознавства, де ходять його діти та допомагає при українському музеєві. Це все робиться після довгого робочого дня і за цю громадську працю йому ніхто не платить.  А ще одна моя донька, коли була ученицею в середній школі, три рази в тижні ходила до старечого дому, просто, щоб зі самітними старенькими американцями говорити, щоб вони не почували себе Богом і людьми забутими.  Нині вона вчить в школі, де є 650 учнів.  І вона провадить організацією, де 270 із цих учнів належать до шкільної організації, яка турбується бідними і вони продовж року збирають 4 тони харчів для бездомних, збирають іграшки для бідних дітей, влаштовують прийняття для дітей неповносправних, щоп’ятниці збирають гроші на потреби бідних людей, на День Подяки роблять прийняття для бідних родин, чотири рази до року роблять продажу власного печива, щоб призбирати гроші на потреби Червоного Хреста, возять своїх учнів до кухні, яка годує бездомних і ці учні подають бездомним їсти, учні шукають в громаді людей, які готові здавати кров (зрозуміло, що безкоштовно), на що переважно знаходять понад 100 жертводавців, та ходять з колядою до лікарень, щоб розрадити хворих і т. д.

Зять моєї сестри дарує час при швидкій допомозі і щотижня цілу ніч є на дижурі при амбулянсі.  Знайома моя читає сліпим. Інша знайома щотижня відвідує хворих по лікарнях. Син моєї сестри помагає чистити ріку. А це лиш дуже мало прикладів з мого власного життя – як би так було більше часу, я могла б заповнити повні сторінки ще більше прикладами.  А це є приклади буденного життя. Що бачимо в часі криз є просто будуюче. 

А ще на кінець мушу сказати, що я це написала на скору руку, отже прошу не аналізувати кожної помилки у моїх висловах чи друкарських «чортиках»….

Ксеня Гапій,

завідувачка канцелярією церкви св. Івана Хрестителя в Нюарку

Кафедра фізики на шляху від мікроелектроніки до нанотехнологій

У 1988 році на базі Бердянського державного педагогічного інституту була створена кафедра фізики та інформатики, яку очолив доктор фізико-мате-матичних наук, професор М. Б. Котляревський.

Марк Борисович Котляревський заклав основи науково-практичної діяль-ності в галузі фізики в БДПІ. Під його керівництвом був створений науково-дослідний сектор, у якому виконувалися держбюджетні теми. Об'єм їх фінансу-вання складав до 200 тис. карбованців на рік – на той час величезна сума (нагадаємо, що у 80-90 рр. карбованець майже один до одного прирівнювався до долара, а відома машина італійського походження «Жигулі» коштувала близько7.000 карбованців). Окрім того, були відкриті дві наукові фізичні лабораторії: напівпровідникових структур та оптоелектроніки, співробітниками яких стали В. Я. Бєлошапка, С. Л. Бєспалов, В. В. Кідалов, І. В. Рогозін, Г. І. Радченко, Ю. В. Сопін та ін. Для повноцінної та ефективної роботи лабораторій закуповувалося унікальне дороге устаткування, у тому числі електронний мікроскоп (вартістю 100.000 крб.) і персональний комп'ютер (40.000 крб.). Одним з досягнень лабораторій стало створення першого алгоритму мобільного зв'язку, виконаного на замовлення Міністерства оборони СРСР.

З метою підвищення якості навчального процесу були вдосконалені й доукомплектовані найсучаснішим на той час обладнанням навчальні фізичні лабораторії. Так, для лабораторії оптики було придбано 5 лазерів, що дозволило розробити лабораторні роботи з дифракції, інтерференції світла відповідно до сучасних науково-методичних вимог. Створено клас методики фізики, оснащений телекамерами, що дало можливість студентам-практикантам не лише проводити шкільні уроки без викладачів-методистів, але детально аналізувати записаний у такий спосіб урок з урахуванням методичних помилок.

Кафедра фізики та інформатики стала одним з перших в Україні розробників модернізації фізичного експерименту з хвилевої оптики на основі імітаційного комп'ютерного моделювання. У цьому напрямі Н. Л. Сосницька і Т. Н. Яценко в 1998 році захистили кандидатські дисертації.

Під керівництвом М. Б. Котляревського успішно захищені дві канди-датські дисертації за спеціальністю «Фізика напівпровідників і діелектриків»: у 1994 р. – В. В. Кідаловим, у 1996 р. – І. В. Рогозіним. Марк Борисович, як зразковий науковий керівник, створював своїм аспірантам оптимальні умови навчання в аспірантурі – організував проходження ними стажування в провідних науково-дослідних інститутах: лабораторії електролюмінесценції при НДІ «Платан» (Фрязіно) і Фізичному інституті імені П. Н. Лебедєва (Москва).

Без сумніву, заслуга проф. М. Б. Котляревського й у тому, що саме учні його школи змогли досягти високих наукових результатів, відмічених світовою спільнотою. Так, у 1995 році у форматі International Soros Science Education Program (Міжнародної Соросівської програми освіти в галузі точних наук) було присвоєно звання «Соросівський доцент» кандидатові фіз.-мат. наук В. В. Кідалову, а «Соросівський аспірант» – аспірантові І. В. Рогозіну.

Учні проф. М. Б. Котляревського – В. В. Кідалов та І. В. Рогозін – і нині не зупиняються на досягнутому. За результатами науково-дослідної роботи І. В. Рогозін удостоєний звання «Лауреат Премії за 2008 рік "Міжнародної академічної видавничої компанії «Наука/інтерперіодика» за кращу публікацію в журналах РАН» та інших високих нагород. Ігор Вікторович опублікував понад 100 наукових праць як у вітчизняних, так і зарубіжних виданнях: Elsevier, Springer – Verlag, MAIK Nauka/Interperiodica, Allerton Press, Inc., World Scientific тощо.

В. В. Кідалов зі співробітниками Інституту фізики напівпровідників імені В. Е. Лашкарьова НАН України під керівництвом доктора фіз.-мат. наук, професора Г. А. Сукача розширив коло своїх науково-дослідних інтересів, беручи участь у розробці методики отримання пористих напівпровідників і вивченні їх властивостей. Результатом цієї діяльності стало написання й захист В. В. Кідаловим докторської дисертації (2005 р.).

Кандидат фіз.-мат. наук, доцент І. В. Рогозін нині є проректором з науково-педагогічної роботи. Доктор фіз.- мат. наук, професор, член АН ВШ України В. В. Кідалов входить до складу спеціалізованої наукової ради МОНмолодьспорту України, спеціалізованої вченої ради із захисту дисертацій на здобуття вченого ступеня доктора (кандидата) за спеціальністю «Фізика напівпровідників і діелектриків» при Національному університеті «Львівська політехніка», очолює кафедру фізики БДПУ.

Кафедра фізики – один з потужних та перспективних науково-методичних підрозділів БДПУ. До її складу входять провідні українські вчені: доктори фіз.-мат. наук, професори, члени АН ВШ України М. Б. Котляревський, В. В. Стиров, В. В. Кідалов, кандидати фіз.-мат. наук, доценти І. В. Рогозін, В. Я. Бєлошапка, А. С. Лазаренко, кандидат технічних наук В. Г. Афонін, кандидат пед. наук Т. Н. Яценко, старший викладач О. В. Шубіна. Більшість викладачів кафедри мають великий педагогічний досвід, що забезпечує якісну підготовку майбутніх фахівців.

У зв'язку з виробничою необхідністю склад кафедри не завжди був постійним, кафедру не раз перейменовували і відповідно мінялися її науково-дослідні пріоритети. Так, одним з наукових напрямів кафедри були дослідження у області теорії і методики навчання фізики. У цьому напрямку Г. А. Шишкин захистив кандидатську дисертацію в 1999 р., А. В. Школа – в 1997 р., Н. Л. Сосницька (2008 р.) та І. Т. Богданов (2010 р.) захистили докторські дисертації з педагогічних наук.

Кафедра пишається вагомими досягненнями своїх співробітників, зокрема, нині доктор пед. наук, професор І. Т. Богданов є проректором з наукової роботи БДПУ, завідувачем кафедри технічних дисциплін, очолює спеціалізовану вчену раду БДПУ із захисту кандидатських дисертацій зі спеціальностей «Теорія та методика навчання (фізика)» і «Теорія та методика професійної освіти». Доктор пед. наук, професор Н. Л. Сосницька завідує кафедрою методики викладання фізико-математичних дисциплін і інформаційних технологій у навчанні. Кандидати пед. наук Г. А. Шишкін та А. В. Школа навчаються в докторантурі Національного педагогічного уні-верситету імені М. П. Драгоманова. Стипендіатами Кабінету Міністрів України для молодих учених у різні роки були: В. В. Кідалов (1994-1996 рр.), І. В. Рогозін (1996-1998 рр.), Н. Л. Сосницька (2000-2002 рр.), А. В. Школа (2000-2002 рр.).

Колектив кафедри фізики постійно спрямовує свою діяльність відповідно до сучасних світових наукових тенденцій. Під керівництвом професора Валерія Віталійовича Кидалова склався основний перспективний науковий напрям, пов'язаний з отриманням, дослідженням властивостей нанопористих напівпровідникових сполук і їх застосуванням. Дослідницькі розробки кафедри фізики у області нанотехнологій займають провідні позиції в Україні і за кордоном. На базі кафедри фізики за активної підтримки керівництва в особі ректора БДПУ, професора В. А. Зарви створений і працює науково-дослідний інститут Нанотехнологій, у якому виконуються держбюджетні наукові дослідження.

Практичні результати науково-дослідної роботи інституту нанотехнологій БДПУ неодноразово були представлені на міжнародних конференціях у Квебеку (Канада), Лос-Анджелесі, Гонолулу (США), Москві, Санкт-Петербурзі (Росія), Кулере (Іспанія), Будапешті (Угорщина) і опублі-ковані в міжнародних журналах з високим імпакт-фактором (Physica Status Solidi; Nuclear Instruments & Methods in Physics Research: Journal of Crystal Growth; Journal of Luminescence; Semiconductors physics quantum electronics & optoelectronics).

Знаменною подією не лише в історії кафедри БДПУ, але й міста Бердянська стала участь професора Валерія Віталійовича Кідалова та його аспіранта Анатолія Коноваленка, за підтримки Дніпропетровського іннова-ційного фонду, у Міжнародному форумі з нанотехнологій РОСНАНО, що проводився в Москві (2010 р.). У ньому брали участь глави урядів, видатні наукові діячі, провідні фахівці, керівники відомих організацій і світових компаній більш ніж з 30 країн світу (9 тисяч учасників!), серед яких був і Генеральний директор компанії Microsoft С. Балмер. Особливий інтерес для розвитку нанотехнологій в Україні викликали доповіді Лауреата Нобелевської премії академіка Ж. Алфьорова, Генерального директора РОСНАНО А. Чубайса про перспективи розвитку нанотехнологій у Росії.

Інноваційні проекти співробітників кафедри й інституту нанотехнологій неодноразово були представлені на багатьох престижних конкурсах і виставках, зокрема на виставці «Енергія – 2012» (вересень 2012 р.), організованій Торгово-промисловою палатою України, Бердянський державний педагогічний університет посів почесне II місце за розробку світлодіодів білого світла на основі нанопоруватих напівпровідників (керівник проекту – доктор фіз.-мат. наук, професор В. Кідалов). У конкурсі змагалися науково-дослідні інститути, ВНЗ, провідні підприємства України й зарубіжжя (Managess Energy GmbH, «Біогаз», ТОВ «ETI Україна», ТОВ «Аско-Укрем», ДП «СВ Альтера Запоріжжя», ТОВ «Інтелект-прилад», «Промустаткування», ТОВ «Спецторг», НПФ «Енергосистеми», ТОВ «Інтер-Пет», ТОВ «Вал Кому Технолоджі», «Івченко-прогрес» та ін.). Учасники виставки презентували більше 100 проектів альтернативної енергетики, електротехнічну продукцію, технології енергозбереження, системи автоматизації, сучасні прилади обліку, контрольно-вимірювальне устаткування.

Кафедра фізики БДПУ разом з Інститутом фізики напівпровідників ім. В.Е. Лашкарьова НАН України і Фізико-хімічним інститутом Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника є постійним організатором міжнародних конференцій з фізики і технології тонких плівок та наносистем.

На кафедрі проводиться активна методична діяльність, розробляються навчально-методичні комплекси з дисциплін, видаються сучасні підручники й навчальні посібники. Лише за останні два роки отримали гриф профільного міністерства підручник «Фізика» (автори – В. В. Бойко, Г. А. Сукач, В. В. Кідалов), навчальні посібники: «Матеріали електронної техніки» (Г. А. Сукач, В. В. Кідалов), «Технологічні основи електроніки» (Г.А. Сукач, В. В. Кидалов), «Цифрова обробка аудіо- і відеоінформації в мультимедійних системах» (О. В. Дробик, В. В. Кідалов).

Як форма навчання і підготовки вчених, наукова школа В. В. Кідалова об’єднує магістрантів, аспірантів, докторантів. У спеціально організованій з цією метою лабораторії технологій наноматеріалів безпосередньо отримують поруваті напівпровідники. Їхні властивості на найсучаснішому устаткуванні: растровому електронному мікроскопі з польовою емісією S-806 фірми Hitachi (Донецький фізико-технічний інститут ім. А. А. Галкіна НАН України), автома-тизованому спектрально-обчислювальному комплексі КСВУ-28 (БДПУ), атомно-силовому мікроскопі (Інститут фізики напівпровідників ім. В. Е. Лашкарьова НАН України).

Учні професора В. В. Кідалова досягли значних успіхів. Так, у 2007 році під його керівництвом А. С. Ревенко написав і захистив у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка кандидатську дисертацію з вживання пористого арсеніду галію (GaАs) в мікроелектроніці. Високий рівень виконаної роботи, теоретична і практична цінність результатів дослідження, виступ дисертанта, який відмітили члени спе-ціалізованої вченої ради, стали візитівкою молодого вченого. Відразу після захисту, тепер уже на правах «новоспеченого» кандидата наук, А. С. Ревенко запросили працювати до Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Докторантом професора В. В. Кідалова, кандидатом фіз.-мат. наук С. Л. Хрипком розроблені високоефективні сонячні елементи із застосуванням пористих шарів антивідображального покриття. Особливо актуальне перетво-рення сонячної енергії на електричну для південних регіонів України. Саме там реєструється найвища сонячна активність. Практичні результати цього напряму знайшли відображення в монографії «Структура та властивості нано-кристалічного кремнію, отриманого методом анодного електрохімічного травлення».

На сьогодні одним з перспективних матеріалів оптоелектроніки є фосфід індію (InP). Однак методика отримання пористого фосфіду індію, його властивості й можливі сфери застосування ще слабо вивчені. З урахуванням цього доктором фіз.-мат. наук, професором В. В. Кідаловим було організовано дослідження. Під його керівництвом аспірантка Я. О. Сичікова в цьому напрямку досягла суттєвих наукових здобутків. Результати їх спільних досліджень отримали широкий науковий розголос і знайшли своє відображення в більш ніж 60 наукових працях, опублікованих у престижних українських і зарубіжних виданнях. Найбільш вагомим спільним винаходом став патент на корисну модель, що посів ІІІ місце в номінації «Найкращий винахід 2010» Всеукраїнського конкурсу винахідників, який проходив під егідою державної служби інтелектуальної власності України, а також проект «Організація виробництва пористого фосфіду індію», представлений на Всеукраїнському фестивалі інноваційних проектів «Sikorsky Challenge» і відзначений премією фонду Л. Д. Кучми «Україна».

Аспіранти В. В. Кідалова – А. Ф. Дяденчук, А. А. Коноваленко – активно ведуть пошук нових перспективних пористих напівпровідникових сполук, уже отримані певні результати.

Марина Богомолова зі слів професора В. В. Кідалова

УВЕРЕННЫМ ШАГОМ К МЕЧТЕ

Наверное, почти каждый из нас хоть раз мечтал побывать за границей. Не обязательно жить, возможно просто отдохнуть, посмотреть как работают другие люди и в каких условиях живут. Меня зовут Руслан Алиев и я тот парень, который вот так просто мечтал об этом и ничего не делал для воплощения казалось бы далекой мечты. Постоянно твердил себе : «Руслан, вот когда ты заработаешь много денег, когда у тебя будет красивая жена и работа, вот тогда и поедешь смотреть мир!». И что вы думаете ? Я понял, что это полная глупость, только непосредственно находясь в Турции. Как оказалось – все намного проще. Желание действовать, а не желание иметь, вот что вам нужно. Если вы откроете глаза, то поймете, что возможностей вокруг нас сегодня очень много.

А на самом деле все намного проще, чем казалось всё это время. Родился и живу в Бердянске. У меня нет отца, но зато есть прекрасная мама и братик, которых я люблю больше жизни. Учусь в БГПУ, изучая журналистику и ничем не отличаюсь от обычного парня моего возраста. Одним солнечным весенним утром, я, как всегда, пошел на пары и не подозревал о том, что сегодня услышу новость, которая вскоре навсегда изменит мою жизнь. Раздался звонок, все сели за парты и начали внимательно слушать лекцию преподавателя. В это время на развороте своей тетради я старательно вырисовывал непонятные дома со странными окнами, не то, что я бы увлекался архитектурой и творчеством, как просто мне это занятие именно на лекциях приносило большое удовольствие. И тут раздается стук в классную дверь, заходит Степан Николаевич Герылив, наш любимый учитель по журналистике. Его взволнованная речь само собой не могла не притянуть глаза каждого, кто сидел в аудитории: «Ребята, я только, что был у заведующей кафедрой менеджмента гостиничного, курортного и туристического бизнеса нашего университета Галины Владимировны Козачковской. Она давно уже сумела наладить хорошие связи с туристическими фирмами – нашими восточными партнерами. В общем, у меня для вас отличная новость: в этом году у каждого из вас есть возможность полететь в Турцию на несколько месяцев для прохождения практики и работы…» И тут я сразу про себя подумал : «Та ну, какая Турция, фантастика какая-то..». Он продолжил: «У нашего университета есть договоренность с российской компанией «Санрайз Тур» и они хотят набрать юношей и девушек на сезонную работу в качестве гидов. Вам нужно всего лишь желание, стремление узнать что-то новое и конечно же загранпаспорта. Не теряйте времени, записывайтесь, у вас все получится!»

В тот день эта новость была главной темой для разговора в нашей группе. Ребята, которые бывали ранее за границей, постоянно твердили, что минусов в этой поездке абсолютно нет. И тут я действительно серьезно задумался.. Пришел домой, открыл страницу всеми любимого Google и начал читать любую информацию относительно «Санрайз Тур». Нашел много позитивных отзывов, узнал, что эта компания пользуется хорошим авторитетом среди тур операторов, работающих в этом направлении и задал себе вопрос : «А почему бы и нет?». Посоветовался с родными и друзьями, все обдумал, и наследующее утро внес свое имя в бланк желающих. Большим преимуществом этой поездки также было то, что компания берет на себя все затраты относительно нашего перелёта в Анталию и проживания на протяжении шести месяцев, поэтому денег от нас особо не требовалось. Несколько часов прощания с близкими людьми и вот я на борту самолёта. После недолгого перелёта я делаю первый шаг по турецкой земле, начинаю осматриваться вокруг себя и понимаю, что попал в другой мир. На каждом шагу пальмы, повсюду непонятные мне надписи на турецком языке и даже воздух в Анталии чем-то отличался. Сперва нас познакомили с начальством. Именно они на протяжении одной недели обучали новичков и рассказывали нам абсолютно всё об этой непростой, но интересной работе.

Вместе со мной приехало много студентов. Нас вместе поселили в один отель и за неделю тренингов мы хорошо сдружились. Как и предупреждали настало время распределения по регионам. Мемдух бей – это наш руководитель, который проводил тренинги и рассказывал нам тонкости нашей работы в Турции. У него огромный опыт работы в туризме и я узнал от него много интересного. Также меня поразило, что Мемдух бей знал каждого по именам, а ведь нас было более 50-ти человек и знакомы мы с ним всего-то несколько дней. И вот он произносит моё имя, я встаю и слышу фразу : «Руслан, ты едешь в Белек…».

Как вскоре окажется, я попал в самый богатый и интересный регион. По окончанию тренингов нам устроили веселый корпоратив на яхте, где собрался весь штат нашей компании и даже специально прилетел с Москвы пожелать хорошего сезона генеральный директор «Санрайз Тур» Дмитрий Мазуров. Вечеринка прошла на «ура», мы попрощались с друг другом, хотя знали, что будем часто видится в аэропорту и разъехались по своим регионам, в Кемер, Аланию, Сиде, Кунду и Белек.

Моя работа в Белеке началась с собрания, которое провел наш региональный директор Фаик Йилдырим. Не смотря на, то что Фаик бей является самым молодым из всех региональных директоров, у него за спиной не мало всего пройденного, и он имеет большой авторитет и влияние среди руководства нашей компании. На собрании все познакомились поближе, ведь знали, что на ближайшее время мы будем одной большой семьей. Фаик бей рассказал нам специфику работы именно в Белеке. Я понял, что в моем регионе ошибки просто недопустимы, потому, что он является элитной частью всего Анталийского побережья.

Началась работа. Каждому из нас выдали мобильный телефон с турецкой SIM-картой, чтоб мы могли бесплатно общаться между собой и конечно же фирменную серо-оранжевую форму «Санрайз Тур». Не буду лгать, поначалу было сложно привыкнуть к абсолютно другому распорядку дня, к новому языку и к плохо знакомым лицам, постоянно окружающим меня. Как и у остальных ребят, у меня этот «тяжелый» период длился около двух недель. Потом я влился и начал получать удовольствие от своей необычной работы. В мои обязанности входило встречать гостей в аэропорту и развозить по отелям и конечно наоборот, в день выезда из гостиницы трансфер аэропорт. По дороге я давал краткую информацию относительно отелей, Турции в целом, а также данные по поводу погоды и денежного курса. Сперва я немного нервничал перед первыми трансферами, но потом начал говорить не задумываясь и почувствовал легкость и уверенность в голосе. Наши старшие гиды рассказали нам немало тонкостей и секретов работы с людьми, ведь чтоб правильно общаться с гостями нужно быть хорошим психологом. Помимо этого я также ездил на экскурсии. Компания «Санрайз Тур» предоставляет огромный ассортимент туров, чтоб разнообразить отдых своих гостей и сделать его более насыщенным и незабываемым. Моя же задача – собрать гостей, проследить, чтоб у них все было здорово и отвезти обратно в отель. За этот сезон я посетил много туров, таких как рафтинг (сплав по горной реке на специальных байдарках), горную рыбалку, индивидуальные яхты, вечернее шоу «Огни Анатолии», которое входит в книгу Рекордов Гиннеса, аквапарк с дельфинарием, акианариум, динопарк, посещение самой высокой точки Анталийского побережья горы Олимпус (2365 метров над уровнем моря). В общем скажу как есть – за это время я увидел столько, сколько не видел за всю свою жизнь. Весь сезон у меня прошел на одном дыхании… Даже турецкий язык мне уже не кажется таким непривычным и новым. Я могу самостоятельно складывать предложения и общаться с водителями, и поверьте мне, это намного веселее, чем рисовать во время лекции домики со странными окнами на развороте своей тетради.

…Не буду подходить к лирическому завершению, стараясь зажечь в вас огонь приключений, а просто возьмите пару веточек мечтаний, подкиньте их в жар своего сердца, и тогда пламя воспламенится настолько сильно, что ничто не сможет вас остановить. Делайте шаг навстречу своей судьбе, рискуйте и пробуйте что-то новое. Не даром поговорка гласит: «Если есть желание, то можно и горы свернуть!».

Руслан Алиев,

студент кафедры социальных коммуникаций БГПУ

ДРУЖНЯ ФАКУЛЬТЕТСЬКА РОДИНА

Більшістю з нас студентські роки згадуються як кращі роки життя.

Ти вже не дитина, яка цілковито залежить від дорослих,і ще не дорослий, затурканий життєвими негараздами й проблемами. Це час кохати, знаходити друзів, відкривати для себе духовні скарби світу. Все найкраще поєднується в цьому часі, тому і згадуєш його потім з такою теплотою.

Для мене, як і для тисяч і тисяч людей, ця прекрасна пора пов’язана з факультетом дошкільного виховання Бердянського державного педагогічного інституту (коли я здобувала освіту – він називався саме так). Кожному з нас факультет дав дуже багато. У невеличкому корпусі недалеко від моря всі п`ять років ми були однією дружною родиною.

Можна сказати, що саме педінститут зіграв ключову роль у моєму майбутньому. Адже я, вийшовши заміж за військового і переїхавши в Красноярський край, 14 років працювала вихователем і педагогом-психологом в дитячому реабілітаційному центрі для неповнолітніх. А зараз, після реорганізації центру, працюю вихователем в дитячому садку, а також виховую двох дочок.

Студенти зазвичай знають лише той фрагмент історії вишу, який припадає на час їхнього навчання. Але є люди, для яких БДПІ(У) – це все їхнє життя. Це люди, які так багато зробили для нас за роки навчання на факультеті, які інколи заміняли нам матерів. З особливою повагою пригадую Л. П. Гайдаржийську, З. І. Вовчок, А. Я. Зрожевську, Н. А. Кот та інших викладачів БДПУ, які надихали нас. Хочу подякувати за науку і вимогливість, подекуди за поблажливість.

У кожної людини час від часу виникає бажання повернутися у минуле, де залишено багато незабутніх і хвилюючих моментів. Якби мені випав такий шанс, мені здається, я б не пропустила жодної лекції!

Наталія Кучеренко (Чуприкова),

випускниця БДПу 2000 року

На світлині: з улюбленими вихованцями на занятті