Стартував фестиваль «ДЕБЮТ ПЕРШОКУСНИКА»

Традиційний вже в нашому університеті конкурс-фестиваль сценічного мистецтва серед наймолодших із нашої великої студентської родини «Дебют першокурсника» по-святковому врочисто, патетично, професійно відкрили сьогодні першокурсники Інституту психолого-педагогічної освіти та мистецтв. Вийшовши першими на велику університетську сцену, новачки з усіх кафедр інституту продемонстрували присутнім справжню співочо-танцювально-театральну майстерність!

І не випадково сказала в вітальному слові директора Інституту психолого-педагогічної освіти та мистецтв, доктора педагогічних наук, професора Людмили Вікторівни Коваль: «Сьогодні ми на власні очі побачили як загоряються зірки…».

«Університетське Слово»

Світлини Олександра Степаненка

Бердянські автографи Андрія Кокотюхи

Сьогодні, 24 жовтня, з ініціативи Інституту філології та соціальних комунікацій БДПУ пройшла творча зустріч із сучасним популярним українським письменником Андрієм Кокотюхою (м. Київ), який представив нові книжки, що вийшли у видавництвах «Клуб сімейного дозвілля», «АБАБАГАЛАМАГА». На зустріч були студенти, викладачі, бердянські школярі, вчителі й шанувальники творчості письменника.

Андрій Кокотюха – автор 43-х художніх творів різних жанрів: кримінальні повісті й романи, готичні детективи, бойовики, воєнно-історичні, пригодницькі романи, трилери, дитячі пригодницькі детективи.

Найпопулярніші книги автора: романи «Червоний», «Шлюбні ігрища жаб», «Темна вода», «Легенда про Безголового», «Язиката Хвеська», «Повзе змія», «Шукачі скарбів»…

Книжки виходять практично в усіх українських видавництвах, котрі публікують сучасну літературу: «Смолоскип», «Кальварія», «Фоліо», «Піраміда», «Нора-друк», «Зелений Пес», «Грані-Т», «Клуб сімейного дозвілля». Він постійно співпрацює з найбільш популярними українськими газетами, журналами і телеканалами.

За результатами видання «Фокус» Андрій Кокотюха посідає 4-е місце у рейтингу 25 найуспішніших письменників України.

Більш як 10 разів отримував відзнаки, в тому числі 1, 2 і 3 премії, всеукраїнського конкурсу «Коронація слова» в різних номінаціях (романи, кіносценарії).

Як журналіст, він веде авторські колонки відразу в кількох найрейтинговіших виданнях «Телекритика», «Gazeta.ua» та «Главред».

На сайті «Буквоїд» Андрій Кокотюха веде свій проект «Кримінальне чтиво»: http://bukvoid.com.ua/criminal/ , де оглядає новинки української та зарубіжної гостросюжетної прози.

Активно працює як кіносценарист. За журнальним оповіданням «Тупик» на студії ім. О. Довженка зняли однойменний фільм. Детективні романи «Темна вода» і «Легенда про Безголового» екранізовані у 2007-2008 роках кіногрупою «Film.ua». Трилер «Повзе змія» екранізується в 2008 році компанією «Fresh production UA». Написав сценарії для кількох документальних фільмів з циклу «Кримінальні історії» на каналі ICTV.

У 2013 році вийшли друком такі книги автора: романи «Таємне джерело», «Найти и уничтожить», «Спасти Скифа», «Последнее сокровище империи», повість «Поховання Аделі», дитячий пригодницький детектив «Таємниця підводного човна» тощо.

Знаменитий столичний автор цікаво розповідав про свої творчі шляхи-дороги, його величність Музу свою, відповідав на питання присутніх, дарував автографи чи не кожному, хто встиг тут же придбати його найсвіжіші книги…

«Університетське Слово»

На світлинах Олександра Степаненка: моменти цікавої зустрічі

Одкровення PR-майстрині

«Що таке піар та чим він відрізняється від реклами» – розповіла студентам-журналістам 3-х та 4-х курсів провідний спеціаліст у галузі управлінського менеджменту, продажів, переговорів, PR та реклами Тетяна Іванова. Разом зі своїм чоловіком, професором, доктором педагогічних наук Валерієм Івановим та українським журналістом, письменником Георгієм Почепцовим, вона відвідала БДПУ з метою провести тренінги серед майбутніх «акул пера». Невеличка на зріст жіночка, на високих підборах, переступивши поріг аудиторії відразу розпочала лекцію про PR. Перш за все, вона пояснила, чим піар відрізняється від реклами, в чому полягають загальні риси та особливості цих кампаній, а також порадила студентам почитати книжку петербурзького «піарника» Антона Вуйма, яка має назву «Чорний піар». Пані Тетяна наводила приклади того, чому піар є важливою ланкою сьогодення. Добрий піар-хід звертає увагу суспільства, приховує в собі маніпуляцію і, таким чином, людина більш схильна до придбання нових речей, одягу тощо. З вуст PRмайстрині слухачі дізналися дещо про розкручену американську корпорацію Apple. Пані Тетяна запевняє, що продукція корпорації не якісна, а свою славу отримала через естетичний дизайн та моду. Піар-менеджери ненав’язливо запевнили людей в тому, що інноваційні технології з надкушеним яблучком нині модні та круті.

І подібних прикладів чимало. На кожному кроці нас оточують речі зі своїм іміджем. Тетяна Іванова розуміла, що її аудиторія складалася переважно з майбутніх журналістів, у роботу яких не входить піар і реклама та все ж радила звернути увагу на цю професію. Вона зазначила, що піарнику не складає труднощів знайти гарну роботу та отримувати не малі гроші.

Студенти Інституту філології та соціальних комунікацій прослухали повчальний тренінг, отримали деякі знання у галузі піару і вже можуть вирішувати для себе, чи мають вони бажання пов’язати своє життя з піар-світом та його багатогранністю.

…В іншій аудиторії професор Валерій Іванов розкривав перед нашими студентами секрети формування громадської думки (див. світлини).

Кристина Корінець,

студентка-журналістка БДПУ

Світлини Олександра Степаненка

Хто не встиг сьогодні, може встигнути завтра,

або як навчитись журналістській справі?

24 жовтня в конференц-залі головного корпусу БДПУ та в аудиторіях 5Б корпусу відбулися відкриті лекції столичних докторів педагогічних наук, професорів Тетяни Іванової та Валерія Іванова, доктора філологічних наук, професора Георгія Почепцова на теми, присвячені PR та рекламі, медіакомунікаціям, інформаційним технологіям, впливу мас-медіа на аудиторію.

У конференц-залі БДПУ відбулась лекція-тренінг проф. Георгія Почепцова за темами: «Медіакомунікації» та «Нові інформаційні технології в державному правлінні». Професор провів заняття, на якому представив різносторонні погляди з приводу існування систем в сучасному багатонаціональному суспільстві. Під час лекції Георгій Почепцов давав студентам практичні поради для професійної діяльності майбутнім фахівцям у сфері соціології та журналістики. Він закликав слухачів не нехтувати новими способами досягнення істини в їхній професійній діяльності: «Не бійтеся використовувати методи з інших областей… Чим ми займаємося все життя? Ми знищуємо всі паростки у нашій голові, які необхідно було б леліяти» – перефразував слова Френсіса Скотта Фіцжеральда Георгій Поцепцов. Тим, хто займається і цікавиться журналістським ділом, професор порадив звернутися до малопопулярних в Україні наук і дисциплін таких, як: «Стратегічний аналіз», «Футурологія», «Форсайт», «Когнітивна психологія», «Критична теорія» тощо, щоби не обмежувати себе лише тими дисциплінами, що викладають у вишах.

Ті, хто хоче приєднатися до тренінгів, що проводять професори Тетяна Іванова, Валерій Іванов та Георгій Почепцов, можуть долучитися до занять 25 жовтня в ауд. 5Б 301, 5Б 202 та конференц-зал 1-ого корпусу БДПУ.

Ксенія Задворна,

викладач кафедри соціальних комунікацій БДПУ

Світлини Олександра Степаненка

Показово та переконливо

Наприкінці місяця, 23 жовтня, підготовче відділення БДПУ разом з Інститутом соціально-педагогічної та корекційної освіти та факультетом фізичного виховання організували профорієнтаційний виїзд до випускників шкіл Куйбишевського району. Вони відвідали школи в селах Білоцерківка, Благовіщенка, Олексіївка, Камиш-Зоря та ЗОШ «Інтелект», і ЗОШ №2 смт Куйбишево.

Цікавими та інформативними були виступи представників нашого вишу Аліни Луб’янової (ІСПКО) та Павла Шмигова (ФФВ). Вони розповіли про умови вступу, переваги навчання в університеті та цікаве життя наших студентів, а свої виступи доповнювали презентаційними фільмами та рекламними матеріалами про університет.

І приємно, звичайно, що більшість шкіл, де ми побували, очолюють наші колишні студенти: випускник факультету фізико-математичної та технологічної освіти Олексій Кліценко (ЗОШ «Інтелект» смт. Куйбишево), випускниці Інституту психолого-педагогічної освіти та мистецтв Вікторія Паржиховська (ЗОШ №2 смт. Куйбишево) та Валентина Довгополик (Білоцерківська ЗОШ). Вони присвятили себе роботі в школі та залишаються вірними обраній професії, що для нас є показовим і переконливим фактом.

У розмові з директором ЗОШ «Інтелект» ми почули слова, які нас приємно вразили: «Сьогодні в школі працюють ті вчителі, які дійсно віддані своїй справі. Випадкових людей школа не затримує».

Ми, в свою чергу, сподіваємось, що такі ВЧИТЕЛІ є найкращим прикладом для майбутніх студентів, які ще сидять за шкільною партою.

Людмила Костенко,

завідувач підготовчого відділення БДПУ