Молодим журналістам – від спікерів “Новомедіа”

"Новомедіа" – одна з наймасштабніших столичних подій в самому центрі Києва (Хрещатик, "Українській Дім") – зібрала цього року велику кількість журналістів із різних куточків України, Росії та закордону. Поради відомих журналістів, фотографів, інтернет-маркетологів, PR працівників, шеф-редакторів, SMM-керівників, видавців, медійних юристів дають чудову можливість для саморозвитку кожного молодого журналіста. Різні теми. По два майстер-класи одночасно. Постійно доводилося обирати. Насправді, хотілося б відзначити не одну з них. Все, що відвідувала, в деякому розумінні, змінили бачення і принесло корисні зміни. Хочу поділитися з вами цікавими висловлюваннями та порадами найрейтинговіших журналістів України, які почула на «новомедійному форумі».

Ведучі новин Ганна Панова ("Подробности", Інтер) та Андрій Жигулін ("Час новин", 5 канал):

"Міра наших можливостей закладена в нашій голові. Чим більше ми будемо вірити в них, тим більша ймовірність їх виконання". Відео пропоную переглянути тут: https://www.youtube.com/watch?v=qBHeaCPIFYE

Денис Сницький, керівник SMM спрямування @Zazazu.tv, творчий редактор "Нового каналу", International Marketing Manager (Вашингтон, США):

"Будьте особливо обережними, що та де ви розміщуєте. Будь-яка інформація залишається загальнодоступною тривалий час";

"Для кращого запам'ятовування лозунгу, зводьте все до одного слова";

"Якщо ми хочемо, щоб нас читали в соціальних мережах, треба визначитись спочатку з якою метою існує сторінка вашої компанії";

"Збирай аудиторію, якій буде цікаво читати твої новини";

"Створи свій образ згідно з мотивацією вашого бренду";

"Linkedin нова соціальна мережа. В ній ви отримаєте доступ до інформації про людей, вакансії, новини, оновлення та іншу цінну інформацію, яка допоможе вам у вашій професійній діяльності"(https://www.linkedin.com/);

"Для того, щоб ви були впізнаваними, розповідайте про себе іншим";

"VK – представництво, де велика кількість підлітків. Facebook – бізнес-людей";

Відео: https://www.youtube.com/watch?v=VUlwulT5ZEU

Олександр Суботін, партнер юридичної компанії «Тарасов і партнери», практикуючий адвокат:

"Читайте документи, на яких залишаєте свій підпис";

"Обов'язково зсилайтесь на джерело";

"Сторона, яка постраждала, може запросити компенсацію за використання його авторського права до 50 млн. гривень" (поки що, на практиці такої виплати ще не було);

"Не бійтеся випускати в світ інтрев'ю, в якому людина передумала і просить вас прибрати деякі моменти. Немає закону, який це заперечує. Штрафів не передбачено";

Фотокореспонденти Сергій Долженко ("European PressPhoto Agency") та Костянтин Чернічкін ("Kyiv Post):

"Відмінні фото можна зробити абсолютно будь-яким фотоапаратом";

"Фотографуйте так, як ви відчуваєте це";

"Шукайте емоції людини";

Антон Нікітін (головний редактор телеканалу "Інтер") та Ігор Нікітін (президент громадського телеканалу «ТБН-Росія»):

"Треба пам'ятати, що завжди є боротьба між добром та злом. Телебачення – для людини зі своєю темою";

"Є такі друзі, з якими і ворогів не треба";

"Ніколи не варто ставити мету "змінити світ".

Зараз доволі вже частим стало обговорення питання «Чи не витіснить Інтернет телебачення та друковані ЗМІ?». На думку Ігоря Нікітіна, якщо б вони взаємодіяли, то результат був з подвійною силою вигідний для обох засобів масової інформації. Такої ж думки головний редактор журналу «Единственная» Олена Скачко та директор з розвитку і новим медіа «Вести Мас-Медіа» Артем Лозинський: «Згадайте, коли ви востаннє читали новину в Інтернеті? Напевно, кілька годин, якщо не хвилин, тому. А коли тримали в руках газету або журнал? Багато хто відразу і не згадають». Тому на це варто звернути особливу увагу.

«Як написати хороше резюме»

Вперше на Міжнародному Форумі «Новомедіа» відбувся «Ярмарок вакансій». Учасники Форуму отримали ексклюзивну можливість прослухати поради від HR-керівників провідних медійних майданчиків країни. Вони розповіли, яку інформацію кадровики насправді хочуть отримати від здобувача, які секрети приховують HR-керівники найбільших ЗМІ та на які посади беруть охоче (Пише «МФН»: http://novomedia.ua/node/1700). Знаходьте на моєму блозі LiveJournal: http://victorialutchak.livejournal.com/

Хочеться висловити слова подяки всім організаторам за проведення форуму. Це абсолютно нелегка праця. За відмінну можливість підвищити свої знання в різних напрямках. На Міжнародному форумі "Новомедіа" завжди представлені найцікавіші теми. Спасибі за те, що ви зберігаєте вічні цінності в нових медіа! Руслану Кухарчуку, Президенту асоціації «Новомедіа» хочеться сказати: "Рухайтеся в тому ж напрямку. Ви робите дуже потрібну та корисну роботу. Ви на правильному шляху. Успіхів!». І окрема подяка авторам книги "Новий журналіст». Зараз читаю. Максимум потрібної інформації в одному підручнику. Те, що потрібно для молодого журналіста!

Вікторія Лутчак,

студентка-журналістка БДПУ, спеціальний кореспондент «УС» на міжнародному форумі «Новомедіа»

Світлини автора

Новий крок у співпраці БДПУ та BUAP

Нещодавно зроблено ще один крок у співробітництві Бердянського державного педагогічного університету і Заслуженого Автономного Університету Пуебла (BUAP), потужний імпульс якому був даний візитом до Мексики у жовтні 2011 р. делегації БДПУ на чолі з ректором Вікторією Зарвою.

У період з 7 по 23 листопада 2013 р. у BUAP працювали доктори історичних наук, професори БДПУ Ігор Лиман і Вікторія Константінова.

DSC08661

Одним із головних завдань візиту було завершення організаційної підготовки та участь у проведенні Другого міжнародного мультидисциплінарного симпозіуму, присвяченого проблемам пам’яті (SIMEM) «Пам’ять, Історія, Забуття: нові соціальні перспективи». Симпозіум приурочено до 100-ї річниці з дня народження славетного французького філософа Поля Рікера. Співорганізаторами цього наукового форуму виступили саме BUAP і БДПУ. Логотип бердянського вишу було розміщено на банерах, плакатах симпозіуму, на сертифікатах, що видавались його учасникам. Про плідну співпрацю мексиканського та українського вишів, одним з результатів якої став SIMEM, на так званій «інаугураційній» частині симпозіуму розповідали Філіпе Перес та Ігор Лиман.

Крім науковців із Бердянська та низки інституцій Мексики, очну участь у симпозіумі взяли дослідники з Аргентини, Колумбії, Бразилії та Іспанії. Складовою заходу стала презентація постерних доповідей дослідників з України, Мексики, Швейцарії, Угорщини та Казахстану. Безпосередньо І. Лиман і В. Константінова на симпозіумі виступили з доповідями «"Wars of (for) Memory": the personal experiences of participation» і «Representations of memory in "Albums of Songs" of Ukrainians forcibly deported to Germany during the Second World War».

Показово, що серед мексиканських організаторів симпозіуму під орудою доктора Вікторії Перес був представлений і Карлос Бонанні Торре Бланка, який навесні 2013 р. проходив стажування в БДПУ і брав участь у низці воркшопів, організованих Науково-дослідним інститутом Історичної урбаністики. Свою доповідь, присвячену просторам пам’яті, він супроводжував презентацією, до якої були включені й фото, зроблені ним під час перебування в Бердянську.

Сертифікати учасників симпозіуму були видані 6 співробітникам і аспірантам кафедри історії України БДПУ (І. Лиман, В. Константінова, Ю. Королевська, О. Авдєєва, Л. Золотар, В. Романченко) і 5 співробітникам Науково-дослідного Інституту історичної урбаністики. Серед останніх — С. Білівненко (постер “Zaporizhzhya Scientific Society of Ya.Novytskyi. Research and Protection of Historical Memory”) і В. Грибовський (постер “City as Frontier: Social Memory and Identities in the Almanac “City’s Frontiers”).

DSC08704

У місцевій пресі та на мексиканських веб-сайтах подані статті з інформацією, що BUAP (Мексика) провів симпозіум у співпраці з БДПУ (Україна) (http://www.lajornadadeoriente.com, http://www.laculturaenpuebla.org, http://feest.com.mx).

Зі свого боку, бердянці розмістили на сайті Науково-дослідного інституту Історичної урбаністики програму симпозіуму, постери його учасників, фотозвіт про цей науковий форум.

Показово, що практично одночасно з мексиканським симпозіумом, 15-16 листопада 2013 р. у іншому виші-партнері БДПУ, Горійському державному учительському університеті (Грузія), у проходила Шоста міжнародна конференція «Сучасні виклики в освіті», серед співорганізаторів якої також був БДПУ. На пленарному засіданні мала бути представлена доповідь І. Лимана “Accepting modern challenges: organization of international scientific forums by Berdyansk State Pedagogical University”, в якій містився і анонс симпозіуму в Пуебла. Відповідна доповідь буде опублікована в матеріалах грузинської конференції.

Статті учасників симпозіуму «Пам’ять. Історія. Забуття» планується опублікувати у мексиканському часописі «Morphé».

За результатами попереднього, першого SIMEM за редакцією його ініціатора Вікторії Перес підготовлена книга іспанською мовою «(Не)вірність пам’яті» серед співавторів якої є І. Лиман. Під час візиту до Мексики бердянські науковці спільно з В. Перес працювали над макетом цього видання, яке найближчим часом має бути опубліковано як спільний проект і відповідно під грифами BUAP, БДПУ та Університету Лаваль (Канада).

Серед чисельних складових візиту було й тісне спілкування з колишніми студентами БДПУ, які сьогодні проходять навчання у BUAP, Анатолієм та Іриною Коноваленками. Між іншим, ці берданці також були залучені до технічної підготовки SIMEM «Пам’ять. Історія. Забуття». До речі, молоді люди за пропозицією І. Лимана підготували статтю з враженнями про своє навчання в Мексиці, яка найближчим часом буде опублікована в університетській пресі.

Як координатор міжнародної діяльності БДПУ І. Лиман провів низку зустрічей з представниками адміністрації та науковцями BUAP, на яких розглядались конкретні питання розгортання співпраці українського та мексиканського вишів. Серед цих питань є й програма отримання студентами подвійних дипломів, в чому мексиканська сторона виявила неабияку зацікавленість. Мексиканські фізики проінформували про потенційно надзвичайно перспективний спільний проект BUAP і автомобільного концерну Volswagen, до участі в якому були запрошені і бердянські комп’ютерники.

Мексиканська сторона передала БДПУ проекти меморандуму про продовження співробітництва, договорів про обмін студентами і науковцями.

За матеріалами сайту Науково-дослідного інституту Історичної урбаністики БДПУ

(http://ri-urbanhistory.org.ua/projects/9-news/195-novij-krok-u-spivpratsi-bdpu-i-buap)