«Відкрита теорія» Ксенії Задворної

«Функціонування журналістики в системі економічних відносин суспільства» – таке відкрите практичне заняття провела сьогодні для студентів-журналістів першого курсу (ІІ підгрупа) ІФСК старший викладач кафедри соціальних комунікацій Ксенія Задворна.

Молода викладачка спочатку вела мову про журналістику в контексті ринкової економіки, поняття «конкуренції», «економічної системи», «ринкової економіки»; розповіла про типи ринкових структур: «монополія», «олігополія», «монополістична конкуренція», «вільна конкуренція» на прикладі ЗМІ тощо. Окрім усного опитування, на практичному занятті було використано груповий метод навчання – змодельовано ситуацію співіснування державних і приватних засобів масової інформації. Студенти 1 групи представляли інтереси державних ЗМІ, обстоюючи позицію недопущення роздержавлення їхніх редакцій, а студенти 2 групи захищали позицію приватних телерадіокомпаній, інтернет-ресурсів, видавництв періодичної друкованої продукції. Під час проведення практичного заняття було використано такі технічні засоби як комп’ютер, проектор та мультимедійна дошка, аудиторії була запропонована презентація теми практичного заняття в Microsoft Power Point, а також відеоматеріал, який стосувався висвітлення життя найвпливовіших світових медіа магнатів (див. світлини).

На відкритому практичному занятті з теорії журналістики були присутні заступник директора Інституту філології та соціальних комунікацій з наукової роботи, канд. філол. наук, ст. викладач Анна Табакова, заступник директора Інституту філології та соціальних комунікацій з виховної роботи, канд. філол. наук, доц. Вікторія Коркішко, завідувач кафедри соціальних комунікацій, канд.філол.наук, доц. Юлія Мельнікова, канд. філол. наук, доц. кафедри соціальних комунікацій Людмила Кондакова та канд. наук із соц. ком., ст. викладач кафедри соціальних комунікацій Анастасія Носко (див. світлини).

Олександр Степаненко,

журналіст

Світлини автора

Соціально-педагогічний проект «Студенти проти ВІЛ/СНІДУ»

спільно з

МІСЬКИМ ТА РАЙОННИМ ЦЕНТРОМ СОЦІАЛЬНИХ СЛУЖБ ДЛЯ СІМ’Ї, ДІТЕЙ ТА МОЛОДІ

БЕРДЯНСЬКОЮ МІСЬКОЮ ОРГАНІЗАЦІЄЮ ТОВАРИСТВА ЧЕРВОНОГО ХРЕСТА

«КЛІНІКОЮ, ДРУЖНЬОЮ ДО МОЛОДІ»

з 25 листопада по 5 грудня проводить

СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНИЙ ПРОЕКТ

«СТУДЕНТИ ПРОТИ ВІЛ/СНІДУ»

Запрошуємо інститути та факультети взяти участь у наступних заходах

Згадуючи класика

Літературний тиждень, присвячений 195 – й річниці від дня народження класика російської та світової літератури Івана Тургенєва, пройшов з 18 по 22 листопада 2013 року в Інституту філології та соціальних комунікацій. Організатори тижня – доценти кафедри зарубіжної літератури та теорії літератури І. Е. Співак та Р. І. Костромицький – запропонували студентам перегляд та обговорення фільму «Подорож до Вісбадена» (екранізація повісті І. С.Тургенєва «Вешние воды»), віртуальну екскурсію до музею письменника у Спасському-Лутовинові, вікторину за його творчою біографією, конкурс стіннівок, виставку наукової та навчально-методичної літератури на тему «Актуальні проблеми вивчення спадщини Тургенєва». Завершився тиждень науковими читаннями «Іван Тургенєв: погляд із ХХІ століття». Студенти-філологи: Забєліна К. (6 курс), Сало К., Бабенко І., Дерябіна А. (4 курс), Беседа Д., Алімпієва Д., Васильченко Ю. (2 курс) – виступили з доповідями, що розкривали запропоновані для обговорення питання: «Художній світ творів І. Тургенєва», «Філософія та естетика творчості І.Тургенєва», «Рецепція творчості І. Тургенєва у літературознавстві», «Творчість І. Тургенєва у контексті російського і світового літературного процесу». Цікаві та змістовні виступи студентів не залишали байдужими слухачів і супроводжувалися жвавим обговоренням. Особлива атмосфера наукового заходу була створена завдяки зворушливому виконанню напам'ять тургенівських віршів у прозі Ольгою Абрамовою, ученицею 11-а класу гімназії №3 «Сузір'я» (керівник –вчитель вищої категорії В. І. Полященко) та Вадимом Мульченком, студентом 6 курсу . До того ж, Ольга Абрамова поставила «емоційну крапку» в наукових читаннях, виконавши романс на вірші Тургенєва «Утро туманное, утро седое…».

Ірина Співак,

кандидат філологічних наук, доцент кафедри зарубіжної літератури та теорії літератури

На світлинах: цікаві моменти літературного тижня

РОЗШИРЮЄМО НАУКОВІ ГОРИЗОНТИ

21-23 листопада відбулася III Міжнародна науко-практична конференція «Виховання і навчання дітей молодшого віку», що проходила в Москві. У конференції взяли участь більш ніж 800 учасників із 17 держав. Активним учасником цієї конференції була Лариса Зайцева, професор кафедри дошкільної освіти БДПУ (див. світлини).

На малому пленумі серед представників різних країн (Швеція, Нідерланди, Хорватія, Словаччина, Румунія), вона ознайомила слухачів з особливостями вітчизняної системи дошкільної освіти.

Доповідь «Формування у старших дошкільників узагальнених процесуальних уявлень про об’єкти довкілля» Лариси Зайцевої відкрила секцію №1 «Пізнавальний розвиток сучасного дошкільника». У бесіді з модератором секції Євгенієм Субботським (доктор психологічних наук, професор університету Ланкастер, Великобританія) було розглянуто перспективу дослідження у цьому напрямку. Про інтерес учасників до проблеми, яку висвітлювала Л. Зайцева, свідчили запитання учасників конференції та пропозиція перекласти методичні розробки для практиків на російську мову.

Одним із заходів, який пройшов у рамках конференції, було відвідування дошкільного навчального закладу м. Москви. Завідувачка Тетяна Даниліна (канд. пед. наук, доцент МГПУ) поділилася досвідом створення предметно-розвивального середовища в різних вікових групах, ознайомила з інноваційною технологією соціалізації дітей дошкільного віку «Клубна година».

Конференція пройшла в дружній атмосфері. Учасники мали можливість обмінятися ідеями, намітити напрямки співпраці, домовитися про запуск спільних дослідницьких проектів.

«УС»

Світлин з архіву кафедри