Знайомство із першокурсниками

Учора, 22 вересня, в університетському гуртожитку №2  проходило традиційне свято "Знайомство з першокурсниками".  Підготувала цей захід студентська рада гуртожитку, а ведучим був студент 4 курсу ФППОМ Микола Пісчанський.

Ф1 Ф6

Студенти-першокурсники різних факультетів показували свої творчі здібності: співали, танцювали, ставили сценки із студентського життя. Для багатьох виконавців цей виступ був творчим дебютом. На заході були присутні: від ректорату – відповідальна за виховну роботу, доцент Анетта Омельченко,  а також – голова профспілкового комітету університету Віталій Лола та завідуючий гуртожитком Володимир Столярчук.

Ф2 Ф3 Ф4 Ф5

Захід пройшов невимушено-весело, в щиро-доброзичливій обстановці, студенти аплодували виконавцям і було видно та зрозуміло, що першокурсники вже відчувають себе справжніми студентами. 

«Університетське Слово»
(за матеріалами та світлинами Анетти Омельченко)

Візит італійських гостей в БДПУ

22-24 вересня ц. р. БДПУ приймає італійських гостей – Алессандро Фігуса (Link Campus University) та Паоло Алонгі (Univerita Degli Studi di Genova).

Із 2015 року Алессандро Фігус є почесним професором Бердянського державного педагогічного університету. Він зробив вагомий внесок у розвиток міжнародного співробітництва БДПУ, зокрема, шляхом участі у проектах TEMPUS IV «Підготовка педагогів та освітніх менеджерів до роботи з гетерогенними групами та організаціями» та Erasmus + “Capacity Building in Higher Education”.

1 2 3 4

Як ми вже повідомляли, перший проектор, професор Ольга Гуренко та координатор міжнародної діяльності БДПУ, професор Ігор Лиман урочисто вручили Сертифікат почесному професору, після чого Аллесандро прочитав відкриту лекцію, присвячену проблемам освіти в контексті Болонського процесу та поза ним.

5 6 7 8

Крім того, італійські гості ознайомилися з діяльністю окремих структурних підрозділів нашого університету – факультетом фізичного виховання, факультетом психолого-педагогічної освіти та мистецтв, гуманітарно-економічним факультетом та Компетентнісним центром інклюзивної освіти БДПУ, завітали на концерт народного ансамблю народної пісні «Золотий гомін» з нагоди їх 5-річного ювілею та 80-річчя факультету філології та соціальних комунікацій, відвідали музей історії БДПУ тощо.

«Університетське Слово»
(за матеріалами Ігоря Лимана)

Італійський професор – знову в БДПУ

До нас знову завітав професор Link Campus University (Італія) Алессандро Фігус. Він зробив вагомий внесок у розвиток міжнародного співробітництва БДПУ, зокрема, шляхом участі у проектах TEMPUS IV «Підготовка педагогів та освітніх менеджерів до роботи з гетерогенними групами та організаціями» та Erasmus + “Capacity Building in Higher Education”.

ф3

За це на одному із минулорічних засідань Вченої Ради Бердянського державного педагогічного університету одноголосно було прийнято рішення про присвоєння йому звання Почесного професора БДПУ.

ф1 ф2

Сьогодні, 23 вересня, перед початком лекції італійського професора студентам-філологам-журналістам-історикам, які вільно володіють англійською мовою, перший проректор БДПУ, професор Ольга Гуренко та координатор міжнародної діяльності БДПК Ігор Лиман подякували за приїзд до Бердянська та вручили йому Сертифікат Почесного професора БДПУ.

ф4

Редактор газети БДПУ «Університетське Слово» Степан Герилів вручив пану професору примірник газети з архіву редакції, де вміщено фоторепортаж із засідання Вченої Ради, на якій приймалося рішення про присвоєння Алессандро Фігусу звання Почесного професора БДПУ.

«Університетське Слово»
Світлини редакції
та Антона Сердюченка,
студента БДПУ

Святкували Міжнародний день миру

INy4npsKM8E

Щорічно 21 вересня у світі відзначається Міжнародний день миру. У рамках проекту «Психосоціальні зерна миру», який у нашій країні реалізує Британська організація InternasionalAlert за підтримки Європейського союзу, в Бердянську створений новий мурал «Гавань миру».

hC6ZFWs8ttE pdC5dbYiBpE Q_6ZafJqwAo skPqjLijJSY

У розписі стіни будівлі, де знаходиться комп’ютерний центр БДПУ та кафедра соціальних комунікацій на вулиці Центральній, узяли участь студенти факультету психолого-педагогічної освіти та мистецтв – майбутні вчителі початкової школи та образотворчого мистецтва. Незважаючи на несприятливу погоду активно працювали Бондарчук Валентин, Колоскова Владислава, Скиба Ірина, Остапенко Руслана, Перкова Ангеліна, Перкова Ольга під керівництвом старшого викладача кафедри початкової освіти, члена національної Спілки художників України Володько Тетяни Костянтинівни. Свіжий вітер, яскраві фарби та сонячна морська тематика розпису додавали завзяття художникам, а створений ними мурал буде радувати жителів і гостей міста Бердянська.

Тетяна Володько,
старший викладач кафедри початкової освіти,
член національної Спілки художників України 

 

 

З урахуванням всіх вимог сьогодення

Другий рік поспіль підготовче відділення університету досить успішно проводить курси підвищення кваліфікації керівних та педагогічних кадрів, спеціалістів установ та закладів освіти.

Очно-заочна форма навчання, яку пропонує університет, дуже зручна для сучасних фахівців. Заняття проходять цікаво, з елементами новітніх інтерактивних  технологій, з урахуванням всіх вимог сьогодення.

DSCI2212

Наразі з 19 вересня проходять підвищення кваліфікації керівники гуртків позашкільних закладів, психологи, логопеди установ та закладів освіти та вчителі  шкіл з інклюзивного та  індивідуального навчання дітей з вадами психофізичного розвитку.

До викладання на заявлених курсах залучені викладачі різних кафедр університету, доценти Людмила Даннік,  Олена Старинська,  Людмила Кашкарьова,   Ірина Барбашова, Олена Ревуцька,   Ганна Лопатіна  та старші викладачі Ганна Сизко, Ольга Сербова, Євгенія Линдіна та Тетяна Сущинська.

DSCI2210 DSCI2214

Слухачі курсів із Бердянська, Маріуполя, Волновахи під час навчання із задоволенням діляться своїм досвідом та  знайомляться з актуальними питання інноваційної педагогіки, психології, методики викладання та дякують викладачам   університету  за їх професіоналізм та глибокі знання.

Людмила Костенко,
завідувач підготовчого відділення БДПУ
На світлинах: моменти практичного заняття для
керівників гуртків позашкільних навчальних закладів
Світлини автора

Бердянські літературознавці на Форумі видавців-2016

Середина вересня у Львові для місцевих мешканців і гостей міста є тотальною книгоманією, бо саме в цей час з розмахом проходить традиційний Форум видавців. Цього року – вже 23-й.

Іноді здається, що кількість локацій, персоналій і різноманітних заходів – від автограф-сесій письменників і перфомансів до панельних дискусій і наукових конференцій – часом просто перевищує попит, настільки їх багато. Водночас може відбуватися до 30 подій з різних галузей суспільного і культурного життя, адже Форум відомий ще своїми тематичними проектами, присвяченими освіті, науці, історії, мандрам, дитліту тощо.

Богдана Салюк і Президент ЦДЛДЮ Уляна Баран

Таку грандіозну подію не змогли оминути й літературознавці БДПУ.

Так, доцент кафедри іноземних мов і методики викладання Богдана Салюк взяла участь у розширеному засіданні Ради Центру Дослідження Літератури для Дітей та Юнацтва. Захід був присвячений обговоренню змін до нової програми курсу «Літературне читання» для 2-4 класів загальноосвітніх навчальних закладів України, яка, на думку фахівців з дитячої літератури, була прийнята Міносвіти поспіхом і без відповідної апробації. Географія дискусантів охопила усі куточки України: Краматорськ, Маріуполь, Вінниця, Житомир, Рівне, Івано-Франківськ, Бердянськ, Ужгород, Київ, Тернопіль, Львів та ін. Результатом плідної дискусії літературознавців, письменників, видавців, методистів загальноосвітніх навчальних закладів, бібліотекарів стала спільна резолюція до МОН, що невдовзі буде оприлюднена на офіційному сайті ЦДЛДЮ.

Кандидат філологічних наук Катерина Комісаренко стала одним зі спікерів міжнародного наукового семінару «Між двох Левіафанів: життя, уява і письмо Станіслава Лема», присвяченого видатному мислителю, футурологу, фантасту. Семінар відбувався в рамках Фестивалю «Місто Лема», організаторами якого виступили «Вроцлав 2016 – Європейська столиця культури» та ГО «Форум видавців», за фінансової підтримки Міністерства культури і національної спадщини Польщі і ГО «Форум видавців». Координатором заходу була львівська поетеса, перекладачка, кандидат філологічних наук, доцент кафедри теорії літератури та порівняльного літературознавства Львівського національного університету імені Івана Франка Ірина Старовойт.

Уляна Левко (Тернопіль), Людмила Кицак (Бердичів), Катерина Комісаренко і Богдана Салюк (Бердянськ)

У семінарі взяли участь учені з України, Польщі, Канади, Сербії, Росії й Білорусі. Зокрема, серед запрошених гостей був Войцех Земек, особистий секретар Лема, польський режисер-документаліст Борис Лянкош, що представив фільм про Станіслава Лема «Автор Соляріса»,  а також польський фантастознавець Станіслав Бересь. Під час фестивалю учасники презентували своє бачення творчості та футурологічних візій письменника-львів’янина, обговорювали вплив творів фантаста на сучасне письменство, науку, культуру.

Тож, бердянські літературознавці долучились до актуальних наукових і культурних діалогів, отримали позитивний досвід спілкування з провідними українськими та зарубіжними вченими.

Богдана Салюк,
доцент кафедри іноземних мов і методики викладання