Молоді науковці БДПУ – на виставці дорослої освіти

Нещодавно команда молодих науковців Бердянського державного педагогічного університету та Національного університету Цивільного захисту України розпочала реалізацію наукової роботи проектів молодих учених, що здійснюються за кошти державного бюджету «Наноструктуровані напівпровідники для енергоефективних екологічно безпечних технологій, що підвищують рівень енергозбереження та екологічної безпеки урбосистеми».

14 15

До складу проекту увійшли: від Бердянського державного педагогічного університету – доц. Яна Сичікова (керівник), доц. Юрій Єфименко, Сергій  Онищенко, Віталій Гнатюк, Сергій Ковачов;  від Національного університету Цивільного захисту України – доценти кафедри прикладної механіки Наталя  Дейнеко та Олександр Кондратенко.

12626078 12626080

Минулої суботи, 8 жовтня, здобутки молодих науковців були представлені на виставці провайдерів освітніх послуг, що проходила в Мелітополі на базі Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького. Виставка проходила у рамках Міжнародних днів освіти дорослих у Запорізькій області. Викладачі також брали участь у Форумі «Міжнародні дні освіти дорослих», у Міжнародній науково-практичній конференції «Освіта дорослих у контексті цивілізаційних змін: досвід, проблеми, перспективи».  

14451458 IMG_20161008_095215 slide 4 (1) slide 6(1)

Голова Ради молодих учених факультету фізико-математичної освіти, комп’ютерних технологій та трудового навчання БДПУ, асистент кафедри професійної освіти Сергій Онищенко презентував проект під назвою «НаноАрт – наука як мистецтво», що здійснюється у рамках наукової роботи. До уваги учасників заходу було запропоновано галерею НаноАрту у вигляді банеру. Роботи, представлені у галереї, створив доцент кафедри професійної освіти Яна Сичікова та студент 5 курсу факультету ФМОКТТН Сергій Ковачов.

IMG_20161008_095153

Під час виставки презентація НаноАрту визвала жвавий інтерес учасників форуму, зокрема у представників Університету Аугсбургу (Німеччина). Сергій Онищенко доповів про технології неформальної освіти, пізнання через естетичне сприйняття та візуалізацію науки. НаноАрт у такому контексті постає потужним інструментом популяризації науки, адже зображення наноструктур дійсно вражають.

Пропонуємо й вам поринути у дивовижний світ НаноАрту!!! (див. світлини).

«Університетське Слово»
(за матеріалами та світлинами доцента 
кафедри професійної освіти БДПУ,
заступника декана факультету ФМОКТТН  Яни Сичікової)

 

Тиждень педагогіки на факультеті

Характерною особливістю сучасної вищої педагогічної школи є плідна взаємодія всіх учасників педагогічного процесу, спрямована на радикальне оновлення не тільки її змісту, а й методів і форм підготовки кваліфікованих фахівців. Традиційно щорічно на факультеті психолого-педагогічної освіти та мистецтв нашого університету було проведено тиждень педагогіки. Активну участь у ньому брали викладачі кафедри педагогіки та студенти ФППОМ.

1

Перший день тижня педагогіки розпочався з досить популярного серед студентів факультету заходу нового формату – фотосушки. Під час його проведення студенти мали змогу продемонструвати таланти фотохудожників та власне бачення своєї країни. Представлені ними роботи на тему «Моя мальовнича країна» (керівник – канд. пед. наук, доцент Лілія Ярощук) зафіксували миттєвості реального життя українців та красу навколишнього світу. Фотографії, які прикрашали хол 5б корпусу БДПУ, спонукали відвідувачів до роздумів про те, що всі ми різні, але нас об’єднує одна мальовнича країна, у якій ми живемо і майбутнє якої багато в чому залежатиме від учителя.

2

3 жовтня доценти Лілія Ярощук та Катерина Степанюк для студентів 3 курсу провели майстер-клас із виготовлення ляльки-мотанки крупенички. Учасники дізналися про те, що лялька-мотанка – українська народна іграшка, символ жіночої мудрості, родинний оберіг, одна із найдавніших і сакральних істот нашого народу, якій тисячі й тисячі років.

3 4

   Уже традиційним стало проведення звіту студентів 3 курсу факультету ППОМ про проходження практики в дитячих оздоровчих таборах. Студенти ділилися враженнями про здобутий педагогічний досвід у ролі вихователя, висловлювали захоплення можливістю спілкування з дітьми. Вони не тільки розповідали про особливості практики в літніх таборах, але й демонстрували набуті практичні вміння і навички. Позитивна творча атмосфера, яка панувала на заході, передалася всім присутнім.

8 6 5 7

Важливим елементом у професійному навчанні майбутніх учителів початкової школи є змагання. Це інтерактивні методи перевірки знань та практичних навичок студентів, які в педагогіці мають різні форми. Однією з таких є брейн-ринг, який у рамках тижня педагогіки провели магістри (керівник – доцент Олена Голуб) для студентів 1 курсу ФППОМ під назвою "80 хвилин у майбутньому».

Команди «БЕМС», «1000 днів до диплома», «Іскра», «Суцвіття майбутнього» намагалися передати власне ставлення до професії вчителя, намалювати його словесний портрет. Відповіді на запитання першокурсники давали на основі шкільного досвіду, оскільки вони тільки місяць навчаються в університеті. Журі й усі присутні відзначили творчу атмосферу та здоровий дух суперництва, бажання працювати в групах, прислухатися до один одного, презентувати власні знання перед аудиторією.

7 жовтня студенти 21–22 груп разом із магістрами факультету ППОМ (керівник – доцент Надія Щербакова) провели кураторську годину у формі  інтелектуально-розважальної гри «Щасливий випадок». Відповідаючи на запитання вікторини, студенти продемонстрували ґрунтовні знання особливостей вчительської професії, вміння орієнтуватися в ситуації, ураховувати командну думку. Учасники швидко та чітко давали відповіді на поставлені запитання, творчо підходили до вирішення педагогічних ситуацій, що й допомогло здобути хороші результати. Процеси змагань студентів 1 та 2 курсів оцінювало компетентне журі під керівництвом декана ФППОМ доктора педагогічних наук, професора Людмили Коваль.

Усі команди-учасники змагань були нагороджені солодкими призами, які надав профспілковий комітет.

Кафедра педагогіки

Світлини з архіву кафедри ФППОМ

Відкрита лекція молодого науковця

«Мережеві технології підготовки та випуску у світ видавничої продукції» – під такою назвою минулої п`ятниці, 7 жовтня, пройшла відкрита лекція кандидата наук із соціальних комунікацій Руслана Вербового з дисципліни «Організація роботи віртуальної редакції».

DSC_0034 DSC_0033

Викладач ознайомив студентів-журналістів з технологіями, що використовуються в інтернеті видавництвами та авторами для просування книжок на ринку, проілюструвавши кожний метод на прикладі популярної книжкової продукції.

DSC_0035 DSC_0028

Сподіваємося, що набутті на лекції знання студенти-журналісти будуть активно застосовувати в практичній діяльності.

Кафедра соціальних комунікацій
Світлини з архіву кафедри

«Своїх не забуваємо!»

Саме такий лозунг чи не найосновніший в роботі комітету профспілки БДПУ, який протягом кількох десятиліть очолює депутат Бердянської міської ради, доцент Віталій Лола.

_DSC0638 _DSC0681

Яскравим підтвердженням цьому є хоча б такий недавній приклад. Ми вже повідомляли про вшанування викладачів-пенсіонерів напередодні Дня працівника освіти в університетській конференц-залі.

_DSC0659 _DSC0673

Та не залишилися поза увагою й ті ветерани, які віддали рідному університету не один десяток сумлінної праці, але не змогли відвідати святкову церемонію. Віталій Григорович минулого тижня із словами щирих привітань та грошовими винагородами відвідав Юрія Юхна, Лідію Ткаченко, Ольгу Дейниченко та Ларису Орєхову (див. світлини).

«Університетське Слово»
Світлини Павла Телькі
(Студклуб)