Звеселяв наш «Золотий гомін»

На свято  Покрови Богородиці традиційно в Запоріжжі,  на острові Хортиця, відбувається всеукраїнський козацький фестиваль "Покрова на Хортиці".

DSC_5307 DSC_5457

Музичні та хореографічні колективи з усієї України піснею та національним мистецтвом  демонструють цього дня знання традицій та любов до рідної землі.

Цьогоріч серед багатьох  колективів на Хортицю  запросили й наш народний ансамбль народної пісні "Золотий гомін" (керівник – доцент Олена Бузова).

DSCN2321 DSCN2325

Виступ студентів БДПУ порадував як мешканців Запоріжжя так і гостей фестивалю.

Учасникам ансамблю та його керівникові вручили Диплом від обласної ради та облдержадміністрації.

«Університетське Слово»
(за матеріалами Олени Бузової)

Університетські археологи звітують

Сьогодні, 20 жовтня, в актовому залі головного університетського корпусу відбувся звіт з археологічної практики «Ольвія-Дмитрівка – 2016», яка пройшла під керівництвом керівників навчально-археологічної лабораторії БДПУ Валентини Папанової та Арсенія Голика.

_DSC2172 _DSC1994 (1)

Під час заходу глядачі мали можливість побачити фото та відео, які знімали студенти, займаючись розкопками.  Кандидат історичних наук, доцент та завідуюча навчальною археологічною лабораторією Валентина Папанова розповіла про знахідки під час розкопок. Кандидат філологічних наук, доцент Вікторія Ліпич та голова профспілкового комітету, депутат міської ради Віталій Лола нагородили листами подяки та грамотами всіх, хто причетний до організації та проведення експедиції.

_DSC2027 _DSC2035 _DSC2105 _DSC2112

Грамоти ректора вручили Геннадію Тощеву – кандидату історичних наук, доценту ЗНУ, науковому консультанту АЕ БДПУ, Арсенію Голику – аспіранту кафедри історії України, заступнику начальника археологічної експедиції БДПУ, студентам-волонтерам 4 курсу ГЕФ Миколі Івашині, Анастасії Ковалюк, Олексію Короткому, Ірині Прокопенко, Олексію Шматку, випускниці Дарині Пігаревій (магістрантка Києво-Могилянської Академії, спеціалізація «Археологія»). Подяку ректора отримали Сергій Бондаренко –  головний архітектор ЧП «Аркада»,  Світлана Ляшко – кандидат історичних наук, провідний науковий співробітник Інституту біографічних  досліджень Національної бібліотеки України ім. В. Вернадського, Олександр Старіков – журналіст газети «Південна зоря», Ігор Тверитинов – директор  Муніципального ліцею, Андрій Тощев – керівник студії археології КЗ «Запорізька спеціалізована школа-інтернат ІІ-ІІІ ступеня «Січовий колегіум», Віктор Дімітров – вчитель історії Муніципального ліцею, Федір Каїра – вчитель  математики Муніципального ліцею, Дмитро Євсельев,  Андрій Токовенко – редактор інформаційного  відділу ТРК «Юг». Грамотою деканату нагородили Олексія Галича – студента 3 курсу, а подякою – Івана  Ревіна – учня 7 класу Бердянської гімназії №3 «Сузір’я».

IMG_2665 IMG_2659 IMG_2674

Кандидат історичних наук, доцент Тамара Макаренко подякувала Валентині Папановій за можливість брати участь у експедиції.

А студенти гуманітарно-економічного факультету показали «зсередини», як виглядало їхнє табірне життя: вони розіграли кумедні сценки, продемонстрували, як археологи вміють читати реп, як борються за їжу та як рятувалися від потопу. Передаючи емоції, які вони мали під час практики, зачитали вірш Олексія Короткого – студента факультету.

Ірина Дєдушева,
студентка-журналістка
Світлини Павла Телькі
(Студклуб) та Кристини Лисенко,
студентки БДПУ 

Саме такі стають професорами!

Науково-дослідна робота «Суперконденсатори та сонячні елементи на основі низьковимірних напівпровідників» співробітниці науково-дослідного сектору БДПУ Альона Дяденчук (керівник роботи доктор фізико-математичних наук, професор Кідалов В. В.) зайняла І місце серед аспірантів  у ІV Міжнародному конкурсі науково-дослідних робіт «Перспективи науки 2016». у номінації Технічні науки.

P61020-104153

А. Дяденчук займається отриманням та дослідженням властивостей  наноструктурованних матеріалів,  має ряд міжнародних публікацій в рейтингових наукових журналах, результати його досліджень регулярно доповідаються на міжнародних конференціях.

Молодий науковець бере участь у виконанні науково-дослідних тем які фінансуються МОН України: «Розробка технології отримання квантоворозмірних структур і наноструктурованих матеріалів та дослідження їх властивостей термін виконання 2015-2017 р. (ке-рівник теми Кідалов В. В.)»; «Оптоелектронні прилади на основі нанопоруватих сполук А3В5 термін виконання 2010-2012 р. (керівник теми Кідалов В. В.)»; «Фізико-технологічні засади отримання поруватих сполук А3В5 та приладових структур на їх основі термін виконання 2012-2013 р (керівник теми Кідалов В. В.)».

«Університетське Слово»
(за матеріалами Валерія Кідалова)

Свято казки – свято дитинства

Стало вже традиційним проведення на факультеті соціально – педагогічної та корекційної освіти конкурсу педагогічної майстерності серед майбутніх вихователів – студентів четвертого курсу. Він є завершальним етапом у вивченні ними дисципліни «Основи педагогічної майстерності».

Цього року свою акторську та педагогічну майстерність демонстрували студенти заочної форми навчання. Їм вдалося влаштувати на факультеті справжнє свято професії, свято казки, яке вони ще й  пов’язали з Всеукраїнським днем дошкілля.

IMG_9857 IMG_9864

Конкурс проходив під загальною назвою –  «Машині казки». Студенти підготували та показали глядачам театралізовані постановки дитячих казок відповідно програм дошкільних навчальних закладів. Учасники творчо підійшли до виконання завдань, виявивши оригінальність в інтерпретації знайомих усім з дитинства казок («Солом’яний бичок», «Колосок». «Гуси-лебеді»)  та творів сучасних авторів («Кошик яблук», «Як Маша посварилася з подушкою»).    

IMG_9879 IMG_9890

Створений студентами казковий калейдоскоп вразив присутніх своєю яскравістю, нестандартним підходом до розкриття образів основних персонажів, музичною та хореографічною майстерністю учасників. Особливо цікавими були виступи студентів Соніч О. (401 гр.), Желіби В. (402 гр.), Морщавки І.,  Кучер А. (403 гр.),  Попової Ю., Удовиченко А. (405 гр.), та ін.

IMG_9925 IMG_9927

Варто також відзначити уміння студентів у художньому оформленні сцени, виготовленні декорацій та костюмів. Заслуговує на увагу і робота звукорежисера Ковриги Г., сценаристів Курченко І. та Тубової О.

IMG_9919

Хоча щорічний конкурс педагогічної майстерності завершився, для кожного з учасників  Свято казки не закінчиться ніколи, оскільки професія вихователя дає  можливість студентам постійно жити у казковому світі дитинства!

Олена Тельчарова,
Старший викладач кафедри  кафедри дошкільної освіти      
Фото Юлії Даутової

Соціальні педагоги долучились до Docudays клубу

18 жовтня ц.р. студенти спеціальності «Соціальна педагогіка» факультету соціально-педагогічної та корекційної освіти взяли участь у засіданні кіноклубу медіапросвіти з прав людини Docudays UA при Антикафе «Час Є!». Майбутні соціальні педагоги дивились та обговорювали фільм «Цвіт крізь сльози» режисера Хуацін Цзінь. В основі фільму – історія боротьби і виживання: група дітей-квіточок намагається торувати собі шлях у майбутнє. Героями фільму є Юань і Сян, які займаються акробатикою, та їхні батьки. На худенькі дитячі плечі покладені надії обох родин. Дорослішаючи, вони мусять як фізично, так і морально долати труднощі, але водночас і вчаться по-своєму радіти кожному дню.

(5)

Сльози були не тільки на обличчях головних героїв фільму, але й на очах глядачів. Адже у стрічці показано суровий побут вихованців спортивного інтернату і розказано про почуття дітей та родичів.

При обговоренні думки аудиторії розділились: з одного боку, образ життя дітей загартовує їх на майбутнє і дає шанс на краще життя, а з іншого – порушується право дітей на дитинство, якого в них ніколи не було і вже не буде.

(14) (15)

Під час обговорення стрічки учасники порівнювали особливості виховання та ставлення до дітей у різних країнах, а також спробували знайти відповідь на питання: «Чим може допомогти у подібних обставинах соціальний педагог?».

Марія Кушнір
Спеціально для «Університетське Слово»
На світлинах: майбутні соціальні педагоги під час перегляду
кінострічки «Цвіт крізь сльози».

Знову потішили захисників!

Університетський «нашоатлантівець» Степан Герилів разом із  відомим бердянським благодійником Павлом Порохнею учора  відвідували хлопців із 56-ї бригади, в якій у зоні АТО несуть нелегку службу, захищаючи нас від жорстокого ворога, комбат, комбриг і 20 воїнів – із Бердянська.

Ф1 Ф3

Земляки та їх бойові побратими цього разу отримали святкові гостинці від комунального дошкільного навчального закладу "Оленка", ЗОШ №2 та машинобудівного професійного ліцею; маскувальні сітки, виготовлені невтомними руками наших жіночок; замовлені автомобільні шини від Павла Івановича; миючі засоби, продукти харчування від небайдужих бердянців, смачненькі азовські в`ялені бички від Павла Сириці…

Ф2 Ф5

Солдати безмежно вдячні за все, що привезли, за увагу патріотичних бердянців до захисників рідної Вітчизни.

НАШІ АТЛАНТИ