ВІДДАЙ І ТИ ЛЮДИНІ КРИХІТКУ СЕБЕ

Завжди і у всіх суспільствах справи добра та милосердя були надзвичайно актуальними. Особливу роль у цьому має відігравати молодь, адже це майбутнє кожної країни, нації. Ще з 2011 року в Бердянську діє молодіжна волонтерська організація «Молодість не байдужа – Бердянськ», створена за співпраці Бердянського державного педагогічного університету та Бердянської єпархії Української православної церкви. Організація опікується дітьми-сиротами, людьми похилого віку, що проживають у Будинку ветеранів, важкохворими дітьми тощо. Протягом року організація провела чимало цікавих заходів. Але на початку нинішнього року організація зазнала певних змін у керівництві та складі. Розпочато пошук нових волонтерів, активних студентів, які мають бажання творити справи милосердя.

Сьогодні, 12-го лютого, відбулися загальні збори членів організації «Молодість не байдужа» за участю керівника відділу у справах молоді Бердянської єпархії Української православної церкви. Членами об’єднання є студенти СГФ, ІППОМ, ІСПКО БДПУ (загалом – 13 осіб). На засіданні обрано нового голову організації: ним став студент четвертого курсу соціально-гуманітарного факультету БДПУ Станіслав Захаревич. Також обрано кураторів, які мають відповідати за співпрацю з різними організаціями та закладами. Відповідальні: за співпрацю з дитячим інтернатом – Максим Тюхта, за співробітництво з організацією “Радужные ладошки” – Віталій Малий, за відвідування Будинку ветеранів – Світлана Місєвич. Окреслено також основні напрямки роботи.   Новообраний голова Станіслав Захаревич звертається до кожного з вас такими словами:

«Ми будемо щиро раді новим членам нашої організації. З питань вступу до «Молодість не байдужа – Бердянськ» телефонуйте за номером 099-26-62-064 (Станіслав). Також Ви можете знайти нас у соціальних мережах:

http://vk.com/public48384319

http://www.facebook.com/MolodostNeRavnodusnaBerdansk.

«УС»

На світлинах: деякі моменти з сьогоднішніх зборів

ВІТАЄМО ОЛЬГУ ПЕТРІВНУ З ВІДМІННИМ ЗАХИСТОМ!

8 лютого 2013 р. о 10 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.008.03 у Національному університеті «Києво-Могилянська академія» відбувся захист докторської дисертації заступника директора з навчально-методичної роботи Інституту філології та соціальних комунікацій, кандидата філологічних наук, доцента Ольги Петрівни Новик «Барокові традиції в літературі українського романтизму» зі спеціальності 10.01.01 українська література (див. світлину). Науковий консультант: доктор філологічних наук, професор Леонід Володимирович Ушкалов, Харківський національний педагогічний університет імені Г. С. Сковороди, професор кафедри української та світової літератури.

Офіційні опоненти: доктор філологічних наук, старший науковий співробітник Юрій Володимирович Пелешенко, Інститут літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України, провідний науковий співробітник відділу давньої української літератури; доктор філологічних наук, професор Микола Палович Корпанюк, Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет, професор кафедри літератури та методики навчання; доктор філологічних наук, професор Володимир Трохимович Поліщук, Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького, професор кафедри української літератури та компаративістики.

Вітаємо Ольгу Петрівну з відмінним захистом, зичимо нових наукових звершень!

«УС»

Зв’язок теорії з практикою

Одним з першочергових завдань педагогічного вишу, не менш важливим, ніж підготовка майбутніх вчителів, є розробка педагогічної теорії та впровадження її у практику навчання. Це вимагає від науковців постійно тримати руку на пульсі – досліджувати найактуальніші проблеми сучасної  освіти. Особливе місце серед них посідає запровадження компетентнісного підходу до навчання. Саме цій проблемі присвячено монографію «Теорія і практика запровадження компетентнісного підходу до навчання історії в школі» науковців кафедри педагогіки вищої школи, управління навчальним закладом та методики навчання суспільствознавчих дисциплін, написану під керівництвом та за редакцією професора К. Баханова.

Нещодавно монографію  було представлено широкому вчительському загалу Бердянська. 11 лютого її урочиста презентація відбулася в обласному Інституті післядипломної педагогічної освіти Донецька. Учителі історії Донецька з великою зацікавленістю познайомилися з напрацюваннями бердянських методистів. Після презентації професор К.Баханов виступив перед учителями з циклом лекцій «Компетентнісний підхід до навчання історії та механізми його впровадження у широку шкільну практику» та «Полікультурний підхід до навчання історії: теоретичні та практичні аспекти».

Дещо раніше монографію було презентовано у Миколаївському та Чернігівському обласних Інститутах післядипломної педагогічної освіти співавторами, випускниками аспірантури БДПУ, кандидатами педагогічних наук, доцентами кафедри суспільствознавчої освіти Д. Десятовим  та кафедри суспільствознавчих дисциплін і методики їх викладання О.Мокрогузом .

Катерина Гунченко,

лаборант кафедри педагогіки вищої школи, управління навчальним закладом та методики навчання суспільствознавчих дисциплін

На світлині: професор К. Баханов виступає перед учителями (м. Донецьк)

«СУЧАСНІ ПЕДАГОГІЧНІ ТЕХНОЛОГІЇ В ОСВІТІ» –

під такою назвою в Національному технічному університеті «Харківський політехнічний інститут» 30 січня – 1 лютого ц. р. проходила ХІ Міжнародна школа-семінар, організаторами якого виступили: Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України, Національна академія педагогічних наук України, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Інститут педагогічної освіти і освіти дорослих НАПН України, Інститут інформаційних технологій і засобів навчання НАПН України, Інститут проблем виховання НАПН України, Державне вищий навчальний заклад «Університет менеджменту освіти» НАПН України, Центр сучасних педагогічних технологій НТУ «ХПІ», Методичний відділ НТУ «ХПІ».

Мета щорічної школи-семінару – підвищення педагогічної майстерності науково-педагогічних працівників шляхом їх ознайомлення та навчання сучасним технологіям педагогічного процесу, а також обмін досвідом щодо нових підходів до виховання і розвитку особистості.

Я, як аспірант Бердянського державного педагогічного університету, асистент кафедри технічних дисциплін (зав. кафедри д. п. н., професор І. Т. Богданов) разом із представниками вузів України, СНГ та дальнього зарубіжжя, в ході тематичних майстер-класів, ділових ігор, тренінгів, дискусій, демонстрацій, презентацій, вебінарів, що проводяться щороку провідними викладачами та фахівцями НТУ «ХПІ», мала можливість обмінятися власним досвідом та досягненнями в галузі застосування сучасних педагогічних технологій в освіті.

Марія Дольме,

аспірант БДПУ, асистент кафедри технічних дисциплін