ШОКОВАНІ ВІД ПОЧУТОГО ТА ПОБАЧЕНОГО

Наркоманія одна з найважливіших проблем нашого суспільства, тому її профілактикою займається й система освіти. Наш університет не є винятком. Регулярно проводиться ряд заходів щодо профілактики наркоманії серед студентської молоді, згідно з Концепцією реалізації державної політики у сфері протидії наркоманії, боротьбі з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів на 2011-2015 рр.

Сьогодні, 26-го лютого, в актовій залі БДПУ відбулася зустріч студентів університету з завідувачем відділом неврології Бердянського психоневрологічного диспансеру Дмитром Герциним, начальником відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків майором міліції Олександром Рибалкіним та працівником відділу Михайлом Філоненком , які розповіли про шкідливість наркотиків, про наслідки, які можуть чекати на наркомана та поділилися інформацією з кримінального кодексу. Вела зустріч та знайомила присутніх з гостями провідний фахівець з виховної роботи БДПУ Анетта Омельченко (див. світлину).

Потім студентам було запропоновано переглянути документальний фільм про людей, які страждають залежністю від ін'єкцій з наркотиками. Стрічка вміщувала багато сцен, в яких відбувається введення наркотиків у вени та крупних планів всіляких гангрен, шрамів та різних каліцтв.

Після перегляду можна було задавати гостям питання, але ніхто цього не робив, бо кожний був настільки шокований побаченим на екрані, що слова не складалися в речення…

Кристина Єрофеєва,

студентка-журналістка БДПУ

РІЗНОБАРВ’Я «СЛОВОГРАЮ»

Кафедра української мови та методики викладання фахових дисциплін Інституту філології та соціальних комунікацій БДПУ провела конкурс знавців рідної мови «Словограй», присвячений Міжнародному дню рідної мови. Організувала його канд. філол. наук, доцент кафедри української мови та методики викладання фахових дисциплін Е. В. Олійник.

Мета заходу – створити атмосферу доброзичливості, чесного змагання в знанні української мови; виховувати інтерес до рідного слова як неоціненного духовного багатства, в якому живе народ, передає з покоління в покоління мудрість і славу, культуру і традиції.

У конкурсі взяли участь студенти четвертого курсу Інституту філології та соціальних комунікацій БДПУ. Команда студентів 41групи «Українки» (Єсіна Д., Кондратенко Ю., Безпята В., Жук Г., Харченко Н., Простітова М., Куропятник В.) та команда 42 групи «Дивослово» (Марков Л., Назаренко В., Бєлан А., Степаненко О., Бакай Т, Алексєєнко І., Завгородня А.) показали високий рівень знань української мови, гарну ерудицію, кмітливість, організованість, виявили справжній командний дух, що дозволило їм набрати велику кількість балів і порівну розділити радість перемоги.

онкурсна програма передбачала дев’ять турів, які включали завдання з багатьох розділів сучасної української літературної мови: «Візитна картка учасників», «Мовне асорті», «Хто більше читає, той більше знає», «Мозковий штурм», «Лексична мозаїка», «Конкурс капітанів», «Перекладачі», «Народ скаже, як зав’яже», «Оратори».

З метою різностороннього і об’єктивного оцінювання учасників конкурсу та визначення переможців було створено компетентне журі: заступник директора ІФСК БДПУ з виховної роботи, канд. філол. наук В.О. Коркішко, канд. філол. наук, доцент кафедри української мови та методики викладання фахових дисциплін Р. О. Христіанінова та канд. філол. наук, доцент кафедри української мови та методики викладання фахових дисциплін Н. В. Павлик.

Еліна Олійник,

кандидат філологічних наук, доцент

ШВИДКОПЛИННИЙ РУХ ДОСЛІДНИЦЬКОЇ ДУМКИ

На початку нинішнього року побачила світ колективна монографія кафедри філологічних дисциплін Інституту філології та соціальних комунікацій «Мова й література в проекції сучасних наукових парадигм» (автори – Марія Греб, Світлана Глазова, Олена Колінько, Богдана Салюк, Світлана Корнієнко). Наукова праця є результатом роботи викладачів над комплексною темою кафедри.

Автори монографії звертаються до різних аспектів вивчення мов та літератур, що засвідчує рух дослідницької думки в напрямку сучасних наукових парадигм (компаративістика, прагматика, синтагматика та соціолінгвістика). Запропонований новітній підхід дає можливість розширити обрії філологічної науки.

Видання може бути корисним для науковців, викладачів, аспірантів, студентів, фахівців у галузі мовознавства та літературознавства, а також для вчителів загальноосвітніх шкіл.

Марія Греб,

завідувач кафедри.

ЦІКАВИЙ ТИЖДЕНЬ СТАЖУВАННЯ

Протягом тижня, починаючи з 16-го лютого, тривало моє стажування в Польщі, у рамках проекту Business Week-2013 “Вихід на сучасний ринок праці ЄС”, у місті Лодзь. Приймаючі сторони – Фундація Central European Academy Studies and Certification (CEASC), Університет Інформатики (WSIiU), Бюро Професійної Активізації (BAZ). А мета поїздки – формування практичних навичок у сфері ефективного пошуку першого місця роботи на глобальному ринку праці ЄС.

Лодзь – серце Польщі, адже місто розташоване в центрі країни, він є модною столицею держави, адже на території міста велика кількість фабрик, текстильна промисловість розвивається протягом не одного століття. А коли говорять про Польське кіномистецтво, згадують Лодзь, адже ще в 1948 році тут було відкрито Вищу школу кінематографії, телебачення і театру…

Розпочалось навчання: польські викладачі тепло зустріли нас у Вищій Школі Інформатики, де й проходили всі наступні заняття, читали цікаві лекції з приводу того, як можна влаштуватися на роботу студенту, як розпочати кар’єру, який напрямок у професійному житті краще вибрати. Дружня обстановка, перерви на «каву-брейк», корисна інформація робили навчальний процес дуже легким. Викладання проходило польською мовою, координатор нашої поїздки виступав у ролі перекладача і сумлінно пояснював усі незрозумілі слова та фрази. Але, сказати чесно, польська не складна для сприймання, адже дуже схожа на українську і російську мови. То ж десь 80% матеріалу легко засвоювалося без перекладу. Того ж дня нам влаштували екскурсію до транснаціональної компанії комп’ютерної фірми «DELL», де спочатку попросили підписати папери про нерозголошення інформації… Ми спостерігали за автоматизованим процесом зборки комп’ютерної техніки, дізналися, в чому полягає робота оператора…

Третього дня, після навчання, ми відвідували Термальний комплекс, що знаходився за 50 км від міста, але поїздка вартувала того: три різнорівневих басейни в середині будівлі і декілька басейнів зовні. Фантастичне і незрівняне ні з чим відчуття, коли маєш змогу пливти в теплій воді басейну, а на твою голову повільно спадають маленькі сніжинки…

Наступного дня у вільний час мене чекала поїздка до столиці Польщі – Варшави! Багато хто нарікає на те, що будівлям столиці не вистачає автентичності, адже під час Другої Світової Війни 80% споруд було знищено. Варшаву відбудували і тепер, коли приїжджаєш до міста, ніби потрапляєш у казку. Старий центр схожий на пряникові будиночки, від яких так і хочеться відщепити солодкий шматочок. У столиці Польщі велика кількість католицьких соборів. Мене вразив той факт, що в колоні одного з них замуровано серце видатного композитора Фредеріка Шопена. У вечірній Варшаві на вулицях, мабуть, світліше ніж удень. І світло не вимикають о 23:00, воно горить до тих пір, поки не зійде сонце. Зручно, правда?

На п’ятий день, маючи трішки вільного часу, придбали презенти для всіх, хто чекав нас в Україні. А шостого дня, після вручення сертифікатів і завершального обіду, ми відправилися додому. Час промайнув дуже швидко, ще багато чого можна було б побачити в Польщі і тепер є чудовий привід повернутися до сусідньої держави.

Чому я вирішила поділитися своїм проведеним часом у Польщі? Мабуть, тому, що залишилося дуже багато позитивних вражень і бажаю всім, у кого з’явиться можливість відвідати цю країну – без сумнівів брати участь в усіх освітніх чи туристичних поїздках!

Ксенія Задворна,

кореспондент «Університетського Слова».

На світлинах: кілька моментів із тижневого стажування в Польщі

СТУДЕНТСЬКИЙ «МАРАФОННИЙ» ТИЖДЕНЬ

Студентська рада Інституту психолого-педагогічної освіти та мистецтв розробила цікавий проект – «Тиждень студентської ради» і втілила його в життя протягом 18-22 лютого цього року. Щось подібне в нашому інституті відбувалося вперше. Протягом тижня кожний з секторів ради проводив тематичну акцію. Скажімо, в понеділок проект розпочали члени спортивному сектору, які організували цікаві конкурси та завдання для студентів та викладачів університету. У вівторок соціально-побутовий та академічний сектори провели соцопитування з каверзними питаннячками, на які не кожен зміг правильно відповісти. У середу естафету прийняв прес-цент, який поставив собі за мету проаналізувати «Настрій університету». В четвер студенти нашого інституту брали активну участь у презентації поетичного альманаху «Конвалія», а от уже в п’ятницю наш проект дійшов фіналу: творчий сектор підготував святковий концерт, на якому підбивались підсумки проекту та нагороджувались грамотами найактивніші викладачі та студенти.

Протягом усього тижня тривала акція «Марафон Жовтої Стрічки». Висловлюємо щиру вдячність усім, хто взяв участь у заходах «Тижня Студентської Ради ІППОМ» і, звичайно, директорату Інституту психолого-педагогічної освіти та мистецтв Людмилі Коваль, яка завжди простягає нам руку допомоги в будь-яких цікавих починаннях.

Тетяна Курусь,

заступник голови Студентської ради із самоврядування ІППОМ