Во славу великого Кобзаря

 DSC_0448 123 DSC_0429

Сьогодні, 9 березня, у головній актовій залі БДПУ проходило урочисто-святкове  дійство з нагоди Дня народження Тараса Григоровича Шевченка. Почесними гостями свята були: голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, відомий шевченкознавець Микола Томенко, народні депутати України Олександр Пономарьов,  Сергій Валентиров, Михайло Поживанов, міський голова Володимир Чепурний та його заступник Юлія Дойнова, депутати Бердянської міської ради… 

Микола Томенко є засновником фонду "Рідна країна", що сприяє розвитку культури, реалізації програм національно-культурного розвитку, охороні та збереженню культурної спадщини, історично-культурного середовища, духовному відродженню… У нашому університеті Микола Томенко презентував український щорічник (6 видання), котрий назвав "Щоденником щоденного патріота", де зібрані народні та релігійні свята, дати народження й цитати відомих українців, а також книгу "Україна: історія Конституції", диски "7 історичних чудес України", "Слуханка для української малечі".

DSC_0405 DSC_0456 DSC_0412

Важко підрахувати – скільки віршів Шевченка вже покладено на музику, і саме шевченківськими піснями зігрівали серця аудиторії Народний ансамбль народної пісні “Золотий Гомін”, Народний інструментальний ансамбль “Барвисті музики” та інші золоті університетські голоси.  З багатьма добрими новинами звернулася до присутніх ректор університету, професор Вікторія Зарва, зокрема й такою, що БДПУ увійшов у десятку кращих педагогічних навчальних закладів України в консолідованому рейтингу вищих навчальних закладів України 2015 року…

Столичні гості оглянули експозиції музею історії БДПУ та університетської археологічної лабораторії…

DSC_0404 DSC_0416

Микола Томенко під час виступу, зокрема, сказав: «Батько нації  – саме так можна сказати про Тараса Шевченка. Можливо, він єдиний, про кого так можна сказати.» Пишаймося великим Кобзарем, пам’ятаймо нашу історію, любімо Україну, рідне місто, наш прекрасний університет.  

Аліна Голованова,
кореспондент 
«Університетського Слова»
Світлини автора та з сайту 
http://pro.berdyansk.biz/content.php?id=35292

 

Презентація шеститомної «Шевченківської енциклопедії»

У Національному музеї Тараса Шевченка 18 лютого відбулася презентація «Шевченківської енциклопедії» в шести томах (2012–2015) за участі голови редакційної колегії, директора Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка Національної академії наук України, академіка НАН України Миколи Жулинського, колективу науково-видавничого проекту на чолі із доктором філологічних наук Валерією Смілянською, а також відомих науковців і письменників, зокрема директора Інституту української мови НАН України Павла Гриценка, поета Івана Драча, петербурзького шевченкознавця Тетяни Лебединської, завідувача відділу образотворчого мистецтвознавства Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАН України Дмитра Степовика, заступника директора з наукової роботи Національного музею Тараса Шевченка Тетяни Чуйко та ін. 3 березня презентація відбулася в Інституті філології КНУ ім.Тараса Шевченка.

IMG_2394 IMG_2396

В інших навчальних закладах та музеях також наразі говорять про Шевченківську енциклопедію як найновіше повне зібрання довідкових матеріалів про життєвий і творчий шлях митця.

Над виданням шевченкознавці працювали понад двадцять років – ще від початку 1990-х, коли було укладено реєстр планованих статей. Особливо інтенсивно робота розгорнулася в останнє десятиріччя перед 200-літнім ювілеєм від дня народження поета. Микола Жулинський«Певні труднощі викликала підготовка статей, присвячених образотворчій спадщині Тараса Шевченка. Це величезний масив творів – збереглося понад 800 закінчених робіт. Шевченка ще досі належно не оцінено і фахово не осмислено саме як художника, тому в енциклопедії запропоновано детальний розгляд особливостей його мистецького доробку».

IMG_2387

Видання випущено на замовлення Держкомтелерадіо України за програмою «Українська книга», не надходить у продаж, а розподіляється серед бібліотек і окремих організацій. Наклад кожного тому – 2000 примірників. «Шевченківська енциклопедія» містить 6307 статей різного обсягу – від короткої довідки до розлогого монографічного нарису, 5800 ілюстрацій, із яких 453 – на кольорових вклейках. Загальний обсяг становить 5360 сторінок (646 обліково-видавничих аркушів).

Сьогодні, 9 березня, презентація шеститомного видання Шевченківської енциклопедії  відбулася в Інституті філології та соціальних комунікацій БДПУ (див. Світлини). Підготували захід викладачі кафедри української літератури та компаративістики. Вела презентацію доктор філологічних наук, професор Ольга Новик. Присутнім розповіли про історію створення енциклопедії, її значення для розвитку сучасного шевченкознавства. Змістовними і цікавими були розповіді авторів статей енциклопедії професорів  Харлан О. Д., Новик О. П., Філоненко С. О., доцента Богданової М. М. про роботу над матеріалами для видання. Окрім цього, студентів-філологів ознайомили з творчістю сучасних митців на слова Тараса Шевченка.

«Університетське Слово»
(за матеріалами та світлинами ІФСК БДПУ)

Вшануймо Кобзаря

Сьогодні, 9 березня, – День народження Тараса Григоровича Шевченка. Безмежно талановитий український поет і художник, прозаїк і етнограф, народився в 1814 році в сім’ї кріпосного селянина, який мешкав у селі Моринці, Київської губернії (нині – Черкаська область). Не важко здогадатися, що за народженням він був таким же рабом, як і його батьки, які незабаром покинули його, залишивши цей світ на суд Божий.

кобзар2

Чи міг тоді хто передбачити, що іменем цього хлопчика колись стануть називати кораблі, друкувати його зображення на державних грошових купюрах, поштових марках, ставити йому розкішні пам’ятники і численні меморіальні таблички, випускати на його честь ювілейні монети і засновувати почесні премії?  

Про Кобзаря написано немало й не варто повторювати цього. Зауважимо лише, що за своє коротке життя – 47 років і один день –  Шевченко сповна наситився стражданнями, серед яких були і результати власних помилок, але він не міг не жадати того, до чого прагнемо всі ми – життя і свободи, самореалізації і благополуччя, миру і поваги, простих людських цінностей. Його творчість – це його душа, в ній він був чесний і добрий, яскравий і нескінченно багатий…

Шевченко підняв дух України, дух багатьох поколінь, в тому числі й нас з вами, до рівня ГОРДОСТІ що ми – Українці! Вшануймо Кобзаря сьогодні, в День його народження.

«Університетське Слово»
(за деякими матеріалами сайту:
http://www.dilovamova.com/index.php?page=10&month=03&year=2016).

Надії Савченко – волю!

      Викладачі та студенти БДПУ, незважаючи на святковий та вихідний день, 8 березня  на чолі з ректором університету, професором Вікторією Зарвою взяли активну участь у загальноміському мітингу-пікеті на підтримку Надії Савченко. Після мітингу патріоти міста влаштували ходу Азовським проспектом.

20160308184105259 20160308184135130 20160308184135171 20160308184135307

20160308184135366 20160308184135578 20160308184135704 20160308184135771

«Університетське Слово»
Світлини Дмитра Капустіна та з сайту:
http://afalina.info/news_post.php?news_id=2117