Фактчек як спосіб перевірки і тренд журналістики

Сонячного ранку сьогодні, 16 березня, Олександр Гороховський – головний редактор ресурсу «FactCheck-Ukraine», куратор «Checkregion-ua» та автор практичного посібника «Фактчек, як тренд розслідувань. Можливості та перспективи», завітав до 202 аудиторії 5Б корпусу БДПУ, аби провести семінар-тренінг під назвою «Практика фактчек в Україні –  можливості і перспективи». Протягом п’яти годин  (з 9:30 до 14:30 години, учасники мали змогу дізнатися про новий метод роботи з інформацією.

DSC_0234 DSC_0262

Фактчек — це перевірка реплік політиків та громадських діячів на точність і правдивість. Тренер семінару із задоволенням поділився своїми враженнями щодо досвіду практики фактчекінгу в Україні, а також розповів про історію створення свого власного ресурсу. Як зазначає Олександр, головною особливістю фактчеку є підготовка аудиторії до розуміння порушеної проблеми, тобто журналісту потрібно самому стати експертом у якійсь галузі, щоб в доступній формі забезпечити читача інформацією. Саме цій темі був присвячений тренінг, у якому взяли участь студенти-журналісти, викладачі БДПУ та вихованці студії «ЮН-ПРЕСС». Учасники мали змогу вести дискусію з тренером та задавати запитання, що їх хвилювали, в процесі семінару.

1 2 DSC_0258

Олександр Гороховський зауважив, що термін «фактчек» з’явився в Україні нещодавно, але він сподівається на активну практику використання методики фактчекінгу в перспективі. «Наша аналитика должна быть доступной. Чем мы будем грамотнее разбираться в той или иной сфере, тем больше мы будем подавать информации, доступной потребителю», — зазначає Олександр. Фактчек орієнтований на пересічних громадян, щоб дати їм змогу отримати нову, доступну і якісну інформацію, без приховування фактів, маніпулювання даними та суб’єктивізму. Програма тренінгу була розподілена на 3 частини, між якими учасники та викладачі мали перерви на каву, щоб із новими силами повернутися до поглиблення своїх знань.

DSC_0276

Наприкінці семінару всі учасники отримали сертифікати, мали змогу сфотографуватися з Олександром Гороховським та трохи поспілкуватися із ним. Після тренінгу студенти були задоволені і говорили, що зустріч була пізнавальною та корисною, вони сподіваються на проведення нових тренінгів схожої тематики.

Валерія Бондаренко, 
студентка-журналістка 1 курсу ФФСК
Світлини автора

Незвичайний майстер-клас у художньому музеї

14 березня студенти 201 та 202 груп факультету дошкільної, спеціальної та соціальної освіти БДПУ взяли участь у майстер-класі, що проходив у Художньому музеї ім. І. Бродського – «Секрети Петриківського розпису», який проводила відома художниця Ірина Зяткіна. Майстриня  розповіла про особливості побудови композиції в петриківських малюнках, відкрила секрети приготування фарб із додаванням яєчного жовтка та виготовлення незвичайного пензлика – «кошачки».

1 2 3 4

Художниця продемонструвала різноманітні прийоми виконання елементів петриківського розпису. На завершення студентам було запропоновано самим створити художні композиції з чарівних квітів та ягід – композиційної основи петриківського розпису.    Участь студентів у таких майстер-класах є дуже корисною для майбутніх фахівців дошкільної освіти, оскільки надає можливість поєднати теоретичні знання з курсу «Декоративно-прикладне мистецтво як засіб виховання дошкільників» із практичною діяльністю, розкрити їх творчі здібності, які необхідні в роботі з дітьми та долучитися до найкращих традицій національного мистецтва. Організувала студентів до творчої діяльності доцент кафедри дошкільної освіти Тетяна Єськова.

Ірина Улюкаєва,
завідувач кафедри дошкільної освіти
Світлини студентки 2 курсу
Альони Бабіченко

Можливість попрацювати в Німеччині

    У п’ятницю, 17 березня, у конференц-залі БДПУ відбудеться зустріч з керівництвом компанії «Self Invest» , яка пропонує нашим студентам можливості навчання та тимчасового (зокрема, під час канікул) працевлаштування у Німеччині. Запрошуються всі зацікавлені студенти.

    Докладніше про пропозиції див. тут: http://selfinvest.com.ua/

p4TxigisuDw

За інформацією міжнародного відділу

Нові здивування, нові емоції….

П’ятий рік поспіль Обласний центр патріотичного виховання молоді за підтримки Управління молоді, фізичної культури та спорту Запорізької облдержадміністрації проводить обласний конкурс патріотичного спрямування «Я – Українка». Метою конкурсу є підтримка обдарованої талановитої молоді, збереження, відродження та популяризація традицій української культури у формуванні світогляду та духовності підростаючого покоління, набуття цілісного сприйняття образу жіночої краси, залучення до участі у патріотичному русі, а також виховання духовних, морально-етичних цінностей, любові до України, рідного краю. За звання «Міс – Українка 2017» у фіналі змагалися 12 дівчат, студентки вищих навчальних закладів І-ІV рівнів акредитації Запорізької області та професійно-технічних закладів.

20170314_152437

Приємно відзначити, що серед 12 фіналісток на сцені сяяла і наша Дарина Литвиченко – студентка факультету дошкільної, спеціальної та соціальної освіти. Щоб підтримати нашу красуню від факультету зібралася група підтримки під керівництвом аспіранта кафедри дошкільної освіти Юлії Семеняко та студентки Карини Торчаніної, у супроводі першого проректора БДПУ, професора Ольги Гуренко.

20170314_152936 20170314_152705

Перебуваючи в Запоріжжі, не могли оминути одне з Семи чудес України – унікальний природний та історико-культурний комплекс – острів Хортицю. Перетнувши головні дерев’яні ворота сторожової вежі, студенти опинилися у самій гущині експозиції «Запорізька Січ». На території комплексу хлопці та дівчата побачили житло та господарські будівлі козаків, оглянули козацьку канцелярію, гетьманську хату, Січовий майдан та дерев’яну Церкву Покрови Пресвятої Богородиці, що побудована без єдиного цвяха. На оглядовому майданчику з козацькими гарматами перед відвідувачами постав Дніпро-Славутич і вражаюча панорама греблі ДніпроГЕСу. Тут, на Січі, у 2007 році відбувалися зйомки епізодів фільму «Тарас Бульба» за участю відомого актора Богдана Ступки. І ми були щасливі, зробивши фото біля пам'ятника легендарному герою.

20170314_153005 20170314_153842

Важко знайти слова, щоб висловити наше задоволення від побаченого! Лише кілька годин на о. Хортиця, а студенти вже повні вражень від екскурсії, а попереду найцікавіше – конкурс «Я – Українка 2017» та нові здивування, нові емоції….

Юлія Семеняко
аспірант кафедри дошкільної освіти
Світлини автора