Цінність життя, життя як цінність…

Протягом березня в навчальній психолого-консультативній лабораторії на психологічних кінолекторіях розглядали проблему міжособистісних стосунків, особливості яких допомогли зрозуміти такі фільми як «Укрощение строптивого», «Форрест Гамп», «1+1», «Красота по-американски» та інші. Фільм «Зелена миля» завершив розглядання цієї проблеми, зворушив учасників кінолекторію і не залишив нікого байдужим. Дискутували на тему людяності як якості особистості. Наприкінці обговорення дійшли висновку, що людяність, якщо її розглядати як здатність дбайливо, співчутливо, відповідально ставитися до інших людей; сприймати інших людей як своїх рідних і близьких; проявляти яскраво виражену схильність до людинолюбства є необхідною умовою ефективних міжособистісних стосунків.

Запрошуємо всіх бажаючих до участі у розгляді наступного циклу фільмів про цінність життя. Подискутуємо про цінність життя та життя як цінність людини. Життя – це стрижнева, базова цінність особистості і є загальною умовою або передумовою всіх її станів і дій. Але важливо підкреслити, що пріоритетною є не стільки цінність життя, а скільки цінність самої людини, самої особистості, яка живе. Життя, яким би цінним і значущим саме по собі нам не здавалося, є не більш ніж саме безпосереднє місце, осередок виникнення особистості, спосіб її буття в світі.

Призрачная красота

Чекаємо на вас 01 квітня для перегляду та обговорення фільму «Призрачная красота». 

Кінолекторій працює кожної суботи о 10:00 в 5б 111. 

Наша випускниця-чарівниця

Юні бердянці із народного естрадно-спортивного колективу "Каскад" брали участь у Міжнародному фестивалі-конкурсі «GOLDEN LION», який проходив 24-26 березня у стародавньому та  мальовничому Львові. На суд об’єктивного журі були представлені хореографічні композиції «Гидке каченя», «Де ти?», «Шлях до мрії», «Ікота», «Гра з тіню», «Не поспішайте дорослішати, дитинство назад не повернеш».

DSCN5832 DSCN5921

Керівник колективу – випускниця БДПУ 2015 року (магістр із червоним дипломом) – Яна Фен.

Об’єктивні судді відзначили оригінальну та відточену хореографію, високий професіоналізм та щиру емоційність, артистизм учасниць колективу. За підсумками фестивалю-конкурсу недавня студентка університету, її вихованці та їх батьки сміливо можуть пишатися такими результатами: за виконання соло: Ганна Олійникова – ІІ місце (1 вікова категорія), Софія Вруцька – ІІ місце (1 вікова категорія), середня група – ІІ місце у номінації «Сучасна хореографія» та дует у змішаній віковій категорії – ІІ місце. 

DSCN5783 DSCN5813 DSCN5909

«Дякуємо за перемоги кваліфікованому та креативному керівнику – Яні Юріївні Фен! «Каскад» – це гармонія витонченості, грації та краси хореографічних постановок! Вітаємо "Каскад" і висловлюємо вдячність за те, що його учасниці прославляють наш Бердянск! Зичимо керівникові та її юним вихованцям творчої наснаги та натхнення!» – написали нам до редакції батьки учасників естрадно-спортивного колективу "Каскад", приславши кілька світлин.

«Університетське слово»

 

«Наукова сміливість» нашої магістрантки

252

24 березня ц. р. в Житомирському державному університеті імені Івана Франка відбувся заключний етап Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Українська мова, література (у т. ч. методика їх викладання)», в якому взяла участь студентка 7 курсу факультету філології та соціальних комунікацій БДПУ Євгенія Галіуліна. Вона захищала наукову роботу з української мови «Семантико-стилістичні особливості лексичних діалектизмів у творах Марії Матіос» (науковий керівник – к. філол. н., доцент кафедри української мови та методики викладання фахових дисциплін В. О. Юносова). Над темою студентка працювала з другого курсу, основні положення дослідження апробовано у виступах на міжнародних та всеукраїнських наукових конференціях, результати роботи відбито в чотирьох публікаціях.

253

  У науковій роботі, представленій на конкурс, розглянуто класифікацію діалектизмів у сучасній лінгвістичній літературі та на її основі проаналізовано лексичні діалектизми, вживані у творах української письменниці Марії Матіос, зокрема визначено їхні типи, морфологічне вираження та лексичне наповнення, а також з’ясовано стилістичну роль. Дослідження семантики та стилістичних функцій діалектизмів у художньому стилі є актуальним, адже це дозволяє глибше пізнати внутрішні закономірності еволюції  літературної мови.  

254 255

На підставі відкритого обговорення наукової роботи та доповіді галузева конкурсна комісія відзначила Євгенію Галіуліну грамотою за перемогу в номінації «Наукова сміливість».

Вітаємо магістрантку й бажаємо їй подальших наукових досягнень. 

Неля Павлик,
доцент, завідувач кафедри
української мови та методики викладання
фахових дисциплін ФФСК БДПУ
Світлини з архіву кафедри

Наші хореографи – в фіналі!

Народний ансамбль естрадного танцю «МарЛен» нашого університету 25 березня ц. р. взяв участь у VІ турі Чемпіонату України з хореографічного мистецтва, який проходив у місті Дніпрі.

На чемпіонаті боролися за перемогу, а головне – за титул «Золоті призери» близько 40 колективів із високим рівнем підготовки.

ROCK8336

Головою журі був відомий балетмейстер сучасності – Раду Поклітару.

Наші «МарЛенівці» отримали дві нагороди: «Срібні призери» – за хореографічну композицію «Залицяльник» та «Золоті призери» – за хореографічну постановку «На горі мак».

1 - 0002 (7) 1 - 0004

Найвища нагорода дає право представити наш рідний БДПУ та місто на фіналі Чемпіонату в Києві, який відбудеться у травні ц. р.

Бажаємо перемоги у фіналі! Так тримати!

«Університетське Слово»
(за матеріалами та світлинами кафедри хореографії