Наша Дарина Литвиченко – переможець обласного конкурсу “Я – Українка! – 2017»!

Учора,  14 березня, в Запоріжжі фінішував обласний конкурс патріотичного спрямування для студентської молоді "Я – Українка! – 2017». Починаючи з  2013 року організатором якого є обласний центр патріотичного виховання молоді за підтримки Управління молоді, фізичної культури та спорту облдержадміністрації. 

IMG_1262 IMG_1270

До участі у конкурсі запрошувалися дівчата віком від 16 до 25 років,  а також студентки вищих навчальних закладів І-ІV рівнів акредитації.  

Під час конкурсу члени журі оцінювали вміння учасниць триматись на сцені, харизматичність та неординарність дівчат, а також уміння органічно поєднати українські традиції із сучасним життям. Конкурс проводився у три тури: відбірковий, підготовчий та завершальний. На підготовчому етапі учасницям допомагали проявити себе компетентні фахівці зі сценічної майстерності, вокалісти, хореографи; на дівчат очікували майстер-класи з декоративно-прикладного мистецтва, дизайну, візажу та ораторського мистецтва. Дівчата демонстрували свої здібності в конкурсі талантів, інтелектуальному змаганні, конкурсі краси тощо.

IMG_1308 IMG_1330

Активну участь на всіх етапах конкурсу цьогоріч взяли студентка 4 курсу факультету дошкільної спеціальної та соціальної освіти БДПУ Дарина Литвиченко та студентка 3 курсу факультету психолого-педагогічної освіти та мистецтв БДПУ Єлизавета Клочко. Звання найкращої, найчарівнішої україночки нашого краю виборювали 25 дівчат з усієї Запорізької області. Завершальний етап конкурсу почався 10 березня і закінчився фінальним виступом учасниць 14 березня у палаці культури «Орбіта»

IMG_1312 IMG_1316 IMG_1322 IMG_1340

Під час фінальних виступів наша Дарина, відчуваючи активність і спільну жагу до перемоги університетської групи підтримки на чолі з першим проректором БДПУ, професором Ольгою Гуренко, зуміла вразити не тільки членів поважного журі, а й усієї глядацької  аудиторії. І результат –  Дарина Литвиченко – переможець обласного конкурсу "Я – Українка! – 2017»!

Сьогодні студентка поділилася враженнями: «Дуже пишаюсь тим, що брала учать в такому цікавому конкурсі, а коли отримала перемогу, то не могла стримати емоцій, адже зуміла показати себе справжньою українкою, патріоткою своєї країни. Дякую своїм рідним та дорогому університету за підтримку…».

«Університетське Слово»
Світлини з архіву Дарини Литвиченко

Неформальна освіта майбутніх соціальних педагогів

За ініціативи викладачів кафедри соціальної роботи та інклюзивної освіти БДПУ Анастасії Тургенєвої та Катерини Петровської в рамках співпраці з громадською ініціативою «Нова надія» (лідерка Наді Волкова) 11-12 березня в першому антикафе «Час Є!» відбувся тренінг «Неформальна освіта як інструмент професійного волонтерства». Захід проходив в рамках навчальної програми «Молодіжний працівник», що є ініціативою Німецького товариства міжнародного співробітництва «Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH» проекту «Психосоціальна підтримка та вирішення конфліктів». Модераторами тренінгу виступили Олександра Безручко та Альберт Лалабеков, представники ГО «Ортега-і-Гассет».

eD5MtY2nqLA iI8_FtlP9Xw

Активними учасниками заходу стали студенти 1-5 курсів спеціальності соціальна педагогіка та соціальна робота, активісти волонтерського загону «Палітра добра». Учасники та учасниці тренінгу активно проявляли себе, актуалізували свої знання з теми волонтерський рух, міжнародне волонтерство, професійне волонтерство, військове волонтерство тощо.

oujjmwsF_rE wQDCNaf1usQ

Протягом двох днів студенти занурились у світ неформальної освіти та волонтерства, познайомились та потоваришували з новими людьми, отримали методичні матеріали з даної теми та сертифікати, провели час з користю в теплій компанії та позитивній атмосфері.

Анастасія Лебедєва,
студентка 3 курсу ФДССО
Світлини автора

Наші – на нараді в облдержадміністрації

Учора, 14 березня, в Запорізькій облдержадміністрації під керівництвом голови ЗОДА Костянтина Бриля відбулася нарада щодо створення умов для впровадження інклюзивної освіти в Запорізькій області та підготовки майбутніх фахівців для роботи в інклюзивному середовищі.

2 4

У заході взяли участь: заступник голови облдержадміністрації Едуард Гугнін, директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Тетяна Озерова, керівники вищих навчальних закладів регіону, які здійснюють підготовку фахівців педагогічного та гуманітарного профілів, провідні науковці регіону. Бердянський державний педагогічний університет представляла перший проректор, професор Ольга Гуренко.

7

Запорізька область стала першою в Україні по реалізації пілотного проекту з упровадження інклюзивної освіти. Наразі в області відкрито 78 інклюзивних класів у 47 загальноосвітніх навчальних закладах.

1 5 

За словами Тетяни Озерової, на часі – налагодження партнерської співпраці між усіма сторонами інклюзивного процесу в Запорізькій області, створення спільних навчальних проектів, розширення педагогічної практики для студентів і волонтерської допомоги під час психолого-педагогічного супроводу дітей з різними нозологіями.

Едуард Гугнін зазначив: «До цього питання необхідно підходити виважено та змістовно. Саме Запорізький регіон має розробити методичну та методологічну базу для всієї України. Проте ми зіткнулися з тим, що у педагогів немає певного досвіду роботи з особливими учнями, тому вчителі повинні проходити спеціальні курси. Наразі нам необхідно у вишах вводити дисципліну «Основи інклюзивної освіти», щоб кваліфіковані та досвідчені фахівці працювали в інклюзивному середовищі».

– Наразі головне – це скоординувати спільні дії, на Запорізькій області лежить велика відповідальність, ми маємо стати прикладом для всієї України. Всі доробки ми  повинні впровадити у життя та поширювати позитивний досвід. Завдання вищих учбових закладів – підготовка кваліфікованих фахівців для роботи в інклюзивній освіті. Діти, незважаючи на якісь вади, мають право отримувати якісну освіту на гідному рівні, – підбив підсумки голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

За підсумками засідання в області планується створити робочі групи з вивчення та розв’язання проблемних питань створення інклюзивного середовища в області, а також  з розробки регіонального навчального спецкурсу для студентів вищих навчальних закладів з питань упровадження інклюзивного навчання. Поставлено завдання також  активізувати волонтерську допомогу з боку студентської молоді під час психолого-педагогічного супроводу дітей у загальноосвітніх та інших навчальних закладах регіону.

«Університетське Сдлво»
(за матеріалами та світлинами
Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ЗОДА

Працюємо на майбутнє

Уже багато років триває дружня співпраця факультету фізико-математичної, комп'ютерної та технологічної освіти БДПУ з учнями та педагогічним колективом Бердянської ЗОШ І-ІІІ ст. №9.

Учора, 14 березня, з метою профорієнтації більше 30 учнів 8-9-х класів прийшли до факультету ознайомитися зі спеціальностями та напрямками підготовки студентів БДПУ, умовами вступу, навчання та відпочинку… 

image (1) image (2)

Учнів привітала декан факультету, д. п. н., професор Вікторія Жигірь. Завідувач кафедри комп'ютерних технології в управлінні та навчанні й інформатики д. п. н., професор Віталій Хоменко розповів, що факультет застосовує сучасні інформаційно-комунікаційні технології у навчанні, які є однією з найбільш важливих і стійких тенденцій розвитку світового освітнього простору.

image (3) image (4)

Для створення гідного іміджу факультету, реалізації прикладних програм і проектів регіонального і державного значення було створено достойну матеріально-технічну та методичну бази, що дозволяє в повному обсязі вирішувати завдання професійно-практичної підготовки, як показника якості освіти на кожному кваліфікаційному рівні.  

image (5) image (6) image (7) image (8)

Студенти факультету активно займаються науково-дослідною роботою у проблемних групах та наукових гуртках, беруть участь у студентських науково-практичних конференціях та олімпіадах.

Розробка «Архітектурної екскурсії» нашим університетом засобами трьохвимірної графіки студента–магістранта Антона Дмитрука (науковий керівник к. п. н., доцент Ганна Алєксєєва), яку продемонстрував студент 1 курсу Максим Підсадній, визвала жваве обговорення и зацікавила учнів. Цікавою була розповідь-демонстрація стенду «Використання альтернативних джерел енергії», яку підготовив к. т. н., доцент Олександр Антоненко.

image image (9) image (10) image (11)

Про необхідність вивчення фундаментальних фізико-математичних наук школярам розповідав к. ф-м. н., доцент Андрій Лазаренко, підготувавши презентацію, наглядно показав, що таке «фрактали», чим дуже здивував публіку.

Про математичний напрям підготовки розповідав старший викладач Валерій Коваленко Валерій Миколайович, до речі,  випускник цієї ЗОШ №9.

Отримавши позитивні емоції, учні відвідали корпус №2 БДПУ, де для них провів екскурсію заступник декана з наукової роботи та міжнародної діяльності Дмитро Вертипорох.

Висловлюємо подяку адміністрації ЗОШ №9 та вчителям вищої категорії Тетяні Полтавцевій (класний керівник 8 класу) та Вірі  Калині (класний керівник 9 класу) за плідну співпрацю!

Працюємо на майбутнє!!!

Ганна Алєксєєва,
кандидат педагогічних наук,
доцент
Світлини з архіву ФМКТО