Крок до світових стандартів науки

Минулої п’ятниці, 17 березня, в університеті відбувся семінар з основ наукометрії «Основні наукометричні показники». Ініціаторами та організаторами семінару виступили Науковий відділ університету та Рада молодих учених БДПУ. Семінар було присвячено основним показникам ефективності наукової роботи ученого (індексам цитованості) та показникам якості наукових журналів (імпакт-фактори).

 3 7

Відкрила семінар проректор з науково-педагогічної роботи,  доцент Вікторія Ліпич, наголосивши на важливості розуміння таких понять як наукометричні бази даних, індекс Хірша, індекс оперативності наукового журналу, імпакт-фактор журналу тощо. Адже у наш час дуже важливо своєчасно приймати світові стандарти у науці та інноваціях. Наукометричні показники є потужним інструментом виявлення ефективності роботи вченого, організації, видавництв та навіть країн.

2 4

Спікером семінару виступила голова Ради молодих учених БДПУ, доцент кафедри професійної освіти Яна Сичікова. Присутні на семінарі викладачі, аспіранти, пошукувачі мали змогу розібратися з особливостями розрахунку індексу Хірша вченого, зрозуміти різницю між індексами цитування та індексами цитованості тощо.

5 6 1

Вікторія Миколаївна та Яна Олександрівна наголосили, що це лише перший, вступний семінар із циклу семінарів з наукометрії. На наступних семінарах буде розглянуто такі теми: наукометричні бази даних; створення профілю вченого; особливості підготовки статті у журнали, що входять до наукометричних баз даних тощо.

Хто не зміг відвідати семінар, може ознайомитися з матеріалами на сайті БДПУ у розділі «Рада молодих вчених»/ «Молодому вченому», вкладення «Основні наукометричні показники» або на офіційній сторінці Ради молодих учених у Facebook ( https://www.facebook.com/rmubdpu/?ref=bookmarks).

«Університетське Слово»
(за матеріалами та світлинами Яни Сичікової)