Майстер словникової справи

ybLqCwmUVIA

Сьогодні я мала за честь поспілкуватися з дуже поважним і цікавим співрозмовником. Чому він заслуговує поваги і чим може зацікавити співбесідника, зараз розкажу. Анатолій Ілліч Дроботя –   кандидат технічних наук, у минулому – доцент кафедри математичного моделювання Бердянського державного педагогічного університету. Зараз він перебуває на пенсії, але з наукової ниви не пішов. У 2013 році Анатолій Ілліч уклав і видав Іспансько-український математичний словник, який містить понад 33 000 тисячі термінів! Знаючи це, я запитала, чи бував він у Іспанії? «Звісно що…ні», – відповів Анатолій Ілліч. Так, із самого початку, бесіда була сповнена вражень.

7W3gkV2wdkQ amE2KyrdqMA TgrwFstJaHg 

Вже цього року Анатолій Дроботя встиг взяти участь у міжнародному конкурсі перекладачів з іспанської мови і перемогти, з чим ми його щиро вітаємо! 

cubiertaUKR cubiertaRUS

«Щоб заговорити іноземною мовою, не треба віддавати всі сили на вивчення слів та правил. Мова має зазвучати у вашому серці, треба лише відчути її мелодику, ритм. Той, хто систематично вивчає правила та слова, працює на силу. Щоб «зазвучало», треба зрозуміти – шо є в тій мові, чого немає в вашій, який у тієї мови інструментарій», – Анатолій Ілліч розповів мені, як правильно вивчати іноземну мову:

– Якщо я самостійну вчу мову, книжка має бути довідникова. Не уроки. Уроки «глушать» людину і переконують її, що вона ні на що не здатна. Тому що людина починає систематично щось вивчати, а для цього треба мати, щонайменше, потужну фотографічну пам’ять. Коли я вчив мову есперанто, я вчив 50 слів щодня…

– Порадьте методику!                                                      

 –Вчити треба так: По перше, звук і мелодика фрази. Тобто, як вони формуються. Або ти співаєш так, як «вони», або ніяк. По-друге, не треба тупо зубрити. Дивися інструментарій мови. Розберися з іменником, прикметником і дієсловом. Третє – як вони балакають. Англієць, скажімо,  говорить «я трохи збентежений» – ми так не кажемо. Ми кажемо: «Я – дещо збентежений». Дослівний переклад – хибний шлях у вивченні мови. Наступний крок – накопичення лексики. Вчи слова «за ситуаціями». Ти в кімнаті: довкола тебе є стіл, стіни, двері тощо. Ти вийшла на вулицю – це вже зовсім інша ситуація. Значить, тобі знадобляться зовсім інші слова. Вчити треба саме так, накопичуючи лексику «кущами». Що ти робиш, коли йдеш по вулиці?

– Нічого…

– Говори! Говори сама із собою іноземною мовою! Називай предмети, які бачиш довкола себе. Не гай часу. І пам’ятай – головне те, як вимовляється фраза чи слово, яка мелодика в мови. Треба навчитися говорити по-новому.

 Це та багато чого іншого розповів мені сьогодні Анатолій Ілліч Дроботя. Побажаємо йому успіхів і наснаги у написанні нових наукових праць та словникових шедеврів…

Аліна Голованова,
студентка-журналістка БДПУ,
практикантка «УС»
Світлини Івана Коляки 

 

Економія – вакцина від тарифного божевілля

electric_bill_2Цьогоріч в Україні, на жаль, продовжиться зростання тарифів на комунальні послуги. Тарифи на світло будуть підвищувати декілька разів. Найближче подорожання очікує українців вже з 1 березня ц. р. Сьогодні ця тема дуже болюча для кожного з нас, тому хотілося б звернути увагу саме на цю проблему.

У порівнянні з минулим навчальним 2014-2015 роком плата за проживання у гуртожитку зросла на 353 гривні. Тому варто замислитись, що хоч і поступово, але ціни будуть йти догори. 

Постає цілком логічне питання, що робити далі, аби уникнути великого зростання оплат? Те, що залежить від нас самих – це економія. На жаль чи то на щастя, але в гуртожитку – електричні плити. Звичайно, ніхто не змушує економити на харчуванні, але хоча б, якщо кожен буде вимикати після себе, то рахунки за світло можуть приємно здивувати. 

taryfy_0 143 

Тим, хто намагається економити електроенергію, залишається відмовитися від цілого ряду переваг, котрі нам надає технічний прогрес. Якщо ноутбук або телевізор споживають відносно небагато – 25 та 150 Вт у годину, то чайник, праска або фен відчутно збільшують витрати. Тобто саме ті речі, без котрих у повсякденному житті майже неможливо, споживають найбільше світла. Знову ж таки, ніхто не змушує від всього відмовитись. Але зробити те, що в наших силах – зовсім не важко. 

Найчастіше можна спостерігати явище постійно увімкненого світла у коридорах, на блоках гуртожитку. Хтось забув, хтось не звик до економії, а хтось просто боїться спати у темряві. Шановні студенти, що мешкають у гуртожитку, рахунки за електроенергію залежать не лише від комунальних підприємств чи нестабільного курсу долара, багато що залежить від нас самих. 

Висновок простий – будь-хто може знизити витрачання електроенергії без наслідків для свого комфорту, якщо хоча б кожен буде вимикати світло або електричні плити після себе. Наша впорядкованість в руках кожного!

Юлія Коверга,
голова інформаційного сектору гуртожитку,
студентка-практикантка «Університетського Слова»

Профілактика дешевша за лікування

Кожного року в країні з’являється все новий вид грипу, з котрим боротися стає дедалі складніше. На жаль, вірус грипу з початку 2016 року має вже майже дві сотні летальних випадків.

 0c1e83394cd7687909ce904acc08b579

Оскільки всі ми – студенти та викладачі БДПУ – можемо захворіти, то ось декілька порад лікарів щодо запобігання цього:

  • зміцнення імунітету;
  • не контактувати з хворими людьми;
  • не відвідувати багатолюдні місця.

А що стосується студентів, які мешкають у гуртожитку, то необхідно мати власний посуд та дотримуватися правил особистої гігієни, обов’язково необхідно повноцінно харчуватися та регулярно  провітрювати приміщення.

pressa_1427

Лікарі не радять займатися самолікуванням, а одразу звернутися до спеціалістів, якщо ви все ж таки помітили за собою симптоми грипу:

  • висока температура тіла;
  • головний біль;
  • озноб;
  • біль у м’язах;
  • сухий кашель;
  • відсутність апетиту;
  • рідко з’являється нежить.

…Зовсім скоро очікується свято всіх закоханих, і мешканців гуртожитку хвилює питання: чи буде концерт, приурочений до Дню Св. Валентина. «На жаль, зараз дуже небезпечно збирати всіх студентів в актовій залі, адже лікарі кажуть, що епідемія грипу ще очікується і напикінці лютого. Тому нічого стовідсотково обіцяти не можемо. Як би там не було, свято святом, а здоров’я набагато важливіше» – прокоментував ситуацію комендант гуртожитку №2 Володимир Столярчук.

Студентам варто пам’ятати, що профілактика завжди є дешевшою, ніж лікування. Бережіть себе та будьте здорові!

Юлія Коверга,
голова інформаційного сектору гуртожитку,
студентка-практикантка «Університетського Слова»