Ті, що тримають небеса

Інтерв`ю

1929332_923475641055890_1312253617231986675_n

Останні два роки кожен українець живе лише однією мрією – поверненням миру та відновленням кордонів нашої Неньки. Однак війна триває, і поки не відлунає останній вибух всі живуть у ритмі боротьби. Життя на мирній території не робить нікого байдужим до ситуації на Сході – люди допомагають переселенцям, займаються волонтерством, зокрема, допомогою армії. Не лишився осторонь і Бердянськ. В нашому місті існують три волонтерські групи, однак сьогодні мені випала честь взяти інтерв’ю у кандидата педагогічних наук, доцента кафедри музичного виховання, Анетти Іванівни Омельченко:

8mGh40_K9HY

– Дякую, що знайшли вільний час для розмови. І перше питання – Ви, як одна з засновниць університетських «Наших Атлантів», знали, що ідея 4 людей трансформується у щось більше?

– Так, ми ніколи й не сумнівалися, що зможемо об’єднати значну  патріотичну частину населення міста й не тільки… І відрадно те, що до нас  також приєднались і переселенці, зокрема пані Любов, пан Олександр тощо. Не лишилися осторонь і приватні підприємці – Байдала В. В., Канаров В. А., Зінченко О. В. Сьогодні дуже багато людей допомагають нам готувати фронтові вантажі в зону АТО.

Анетто Іванівно, як швидко минає час для волонтера?

– Час летить. Більше, ніж півтора року ми займаємося волонтерством. Кожного разу сподіваюсь, що ця поїздка буде останньою.

Пані Анетто, що Ви відчуваєте, коли віддаєте захисникам України допомогу? Що бачите в їх очах?

– Відчуваю гордість за те, що в нас є такі захисники, такі мужні  чоловіки, біль за те, що вони в таких важких умовах. В їх очах бачу вдячність та повагу. Є бажання кожного обійняти й захистити від куль.

Чи бувають моменти, коли опускаються руки? Що тоді є стимулом?

– Не буває. Таких моментів немає, бо поки йде війна, ми потрібні їм там, на фронті. Ми не розрізняємо з нашого краю чи ні, доброволець ти чи військовий ЗСУ.

Чи співпрацюють між собою волонтерські групи Бердянська? Якщо так, то наскільки щільно?

– Так. Більше співпрацюємо з «Захистом». Часто телефонуємо для допомоги один одному, запитуємо про потреби, пропонуємо свою допомогу…

Що, на Вашу думку, є патріотизмом, в реаліях, де межа між популізмом і справжньою любов’ю до Батьківщини ледве відчутна?

– Патріотизм – це розуміння того, в якій країні ми живемо, повага до воїнів, які захищають Україну, повага до рідної культури та мови. З цього витікає все інше…

Анетто Іванівно, чого найбільше потребує нині «Наші Атланти»?

– Більше розуміння серед населення. І, звичайно, активнішої допомоги при формуванні чергового фронтового вантажу…

– Вдячний Вам за цікаве інтерв’ю. Удачі в цій важливій і нелегкій справі та, звичайно ж, швидшого повернення миру в Україну.

– Всі ми чекаємо миру. Дякую, удача нам потрібна завжди.

Розмовляв із Анеттою Омельченко
студент-журналіст БДПУ, практикант «УС»
Сергій Біленький
Світлини з архіву
«НАШИХ АТЛАНТІВ»

 

 

Стрімкий прогрес

Кожного року викладачі Інституту філології та соціальних комунікацій БДПУ активно працюють і над створенням нових наукових та навчально-методичних посібників для поглибленого вивчення профільних тем. Якщо порівняти випуски їхніх праць з іншими роками, то на сьогоднішній день ми можемо спостерігати стрімкий прогрес у цьому напрямку. Кожен викладач хоча б один раз у п’ять років публікує свої наукові матеріали.

книги1

За більш детальною інформацією ми звернулися до заступника директора Інституту філології та соціальних комунікацій з навчально-методичної роботи, кандидата філологічних наук, доцента кафедри загального мовознавства та слов’янської філології Ольги Сопіної.

Скажіть, будь ласка, скільки наукових та навчально-методичних праць було видано в 2015 році?

– У минулому році викладачі інституту можуть похвалитися 32-а публікаціями, з яких – 4 монографії, 15 навчальних посібників, 9 збірників наукових робіт тощо.

–  А чи залучаються студенти до участі в народженні подібних  навчально-методичних видань?

– Навчальний посібник – видання, яке частково доповнює або замінює підручник у викладі навчального матеріалу з певного предмета, курсу, дисципліни або окремого його розділу, офіційно затверджений як такий, тому з деяких навчальних курсів, наприклад, з методики викладання мови або літератури, можлива ілюстрація розробок конспектів чи фрагментів уроків, укладених студентами під час проходження педагогічної практики у середніх навчальних закладах.

  • Якщо студент бажає ознайомитись з науковими та навчально-методичними матеріалами, то де їх можна знайти?
  • У цьому випадку студент має звернутися до бібліотеки університету або до читального залу інституту, або на відповідну  кафедру й ознайомитись з тим чи іншим виданням. Крім того, в холі Інституту філології та соціальних комунікацій також створено стенд «Наші досягнення» з метою розповсюдження інформації про нові надбання викладачів та наукову продукцію інституту, що була щойно видана. Цей стенд оновлюється систематично, що говорить про досить високий рівень публікування.

Побажаємо нашим викладачам творчої наснаги та плідної праці в випуску нової друкованої продукції, котра так потрібна нашому студентству .

Кристина Лисенко,
студентка-журналістка БДПУ,
практикантка «УС»