І екскурсія, і вікторина

Учора, 28 квітня, відбулась екскурсія студентів груп 1УМЛ та 1ГМЛА (куратори – доценти кафедри української мови та славістики С. М. Глазова, Л. О. Алєксєєва) факультету філології та соціальних комунікацій БДПУ до Бердянського художнього музею. Філологи ознайомилися з роботами відомих художників про життєвий шлях Тараса Шевченка та переглянули презентацію «Шевченко-художник». Бакалаври мали змогу перевірити свої знання у вікторині, присвяченій Великому Кобзареві.

«Університетське Слово»
(за матеріалами факультету)

Наш студент-правник – серед стипендіатів програми Sur-Place Stipendium

22-24 березня ц. р. року пройшов III семінар стипендіальної програми Sur-Place Stipendium від Konrad Adenauer Stiftung (Харків), одним із учасників якого став студент-правник 2 курсу гуманітарно-економічного факультету БДПУ Вадим Вареник.

Цього разу територіальні межі семінару охопили  Київ та Львів. Програма була насичена культурним змістом і тему мала відповідну –  "Різноманітність і єдність − питання ідентичності в сучасному українському суспільстві". Учасники мали змогу поспілкуватись з представниками кримсько-татарського народу: Сулейманом Мамутовим та  Алімом Алієвим. Комунікація була жвавою, адже виникало багато питань як історичних, так і соціально-політичних. Насичена духом національного піднесення, гордістю та відчуттям революційної романтики проходила пішохідна екскурсія на тему "Майдан – 5 років після Революції Гідності". Пам'ять про Героїв Небесної Сотні назавжди залишиться в наших серцях.

Вже наступного дня представників стипендіальної програми вітав Львів. У Центрі ім. Митрополита Андрея Шептицького слухали Мирослава Мариновича. Тема "Української ідентичності" є актуальною, тому спілкування було дуже цікавим, враховуючи той факт, що пан Мирослав боровся за цю саму ідентифікацію в часи радянських репресій. Наступним заходом стала екскурсія містом. Тренування з публічного виступу було вельми корисним та цікавим, адже всі мали змогу покращити ораторські навички. Цікавим був перегляд документального фільму "Таємниця ландшафтного парку Дуйсбург".  Останнім заходом в цьому семінарі був екскурс "Тюрмою Лонського" на тему історичних образів. Від Руслана Забілого учасники дізналися багато фактів не тільки з далекої історії, але й підняли актуальні питання та образи сьогодення.

Вадим Вареник щиро вдячний всім стипендіатам за чудову компанію, а також – Julia Zabirnyk,  Vasyl Mykhailyshyn та Tim Peters за організацію семінару.

 

 «Університетське Слово»

(за матеріалами т світлинами Вадима Вареника)

Світлини з архіву автора

ITA VIVAM! Або наймістичніше таїнство на гуманітарно-економічному факультеті!

28 березня – став найважливішим днем у нашому факультетському «History week», адже відбулася посвята в історики! Наші першокурсники занурилися в містичну атмосферу, де три хранителі істинних історичних знань – декан факультету, доцент Тамара Макаренко, заступник декана факультету з наукової роботи, доцент Олена Авдєєва та завідувач кафедри історії та філософії, професор Ігор Лиман проводили ритуал посвяти.

Студенти промовили таємну клятву, пили напій зі спільного кубка, що стало символом їх прийняття до урборосу. Урборос – це символ нескінченності, змія, яка зображена на медальйонах, що були видані студентам-історикам під час посвяти нашими жерцями.

Вітаємо зі святом, історики! Несіть минуле у майбутнє з гордістю!

 

Анастасія Жупій,
інформаційний сектор ГЕФ

Світлини автора

Форум-театр – для вихованців «CARITAS-SPES-BERDIANSK»

28 березня ц.р. члени волонтерського загону «Палітра добра» (керівник: к. п. н., доцент Тургенєва А. О.) організували та провели форум-театр (детальну інформацію про форум-театр можна дізнатися тут: https://www.b17.ru/article/31359/). Захід відбувся у рамках професійної співпраці кафедри соціальної роботи та інклюзивної освіти та релігійної місії Caritas-Spes-Berdiansk.

Основною метою заходу було згуртування дитячого колективу та розвиток здібностей в учасників групи для поліпшення взаємодії між ними. Джокерами заходу із задоволенням виступили здобувачі вищої освіти зі спеціальності 231 «Соціальна робота» факультету дошкільної, спеціальної та соціальної освіти Євгеній Шалупня та Юлія Піддубна.

На початку заходу джокери познайомились із учасниками в ігровій формі, провели вправи на командоутворення, знаття емоційної напруги, а після чого перейшли до актуалізації проблеми та написання сценарію. Несподіваним було те, що на етапі форуму та інтервенції, не дивлячись на незначний вік учасників, діти із зацікавленістю робили заміну акторів, обговорювали та робили висновки з приводу ситуації яка програється. По завершенню, ми дійшли до такого висновку: «Стався до людей так, як хочеш, щоб ставилися до тебе».

Форму-театр, як форма роботи, дуже сподобався дітям, вони мали змогу програти свої соціальні ролі, подивитися на ситуації, які пов’язані зі взаємостосунками з іншої сторони, а іноді і кардинально протилежної.

 

Євгеній Шалупня,

здобувач вищої освіти ОС «Магістр»

 зі спеціальності 231 «Соціальна робота»

ФДССО.

Світлини з архіву автора

На конференції в УКУ

У місті Лева 22-23 березня в  Українському католицькому університеті для студентів та молодих науковців проходила ХXІ Міжнародна науково-практична конференція «Релігія і держава у пошуках modus vivendi: українські реалії та світовий досвід». Можливістю взяти участь у цій події скористалася і я – студентка 3-го курсу гуманітарно-економічного факультету БДПУ Юлія Капустєнко.

Процес формування єдиної помісної Церкви в Україні ставить на порядок денний запитання, пов’язані з роллю держави та владних структур у цьому процесі. Щоб почути думки молодих науковців та студентів у цій царині, обмінятися досвідом і випрацювати спільне бачення заявлених проблем учасниками конференції були гості із Гомеля (Білорусь), Познані (Польща), Вроцлава (Польща), Одеси, Бердянська, Ужгорода, Львова, Кам’янця-Подільського, Івано-Франківська, Києва, Черкас, Хмельницького, Миколаєва, Сум, Полтави, Харкова, Луцька, Рівного.

Зі своїми доповідями та думками виступили проректор УКУ Мирослав Маринович, доктор історичних наук Ігор Скочиляс, священнослужитель ПЦУ Протоєрей Георгій Коваленко, журналіст Микола Княжицький. Після виступів була відкрита дискусія де кожен з учасників міг отримати відповідь на проблемні питання.

Наступного дня ми працювали з власними доповідями у розподілених секціях з модераторами. Атмосфера комфорту та сімейного кола сприяла плідній праці та почуттям задоволення від живого обговорення наукових робіт.

На завершення відбулося друге пленарне засідання, де ми підбили підсумки і подякували організаторам та одне одному. Надовго запам’ятається екскурсія центром Львова на якій учасники почули цікаву історію окремих місць і випили дружню каву. Варто зазначити, що хоча і були ми всі різні не лише за віковими та характерними особливостями, а й національними: українці, білоруси, поляки – у порозумінні один одного не було жодних бар’єрів.

На додаток повідомляю як випускниця минулорічної школи, що Інститут релігії та суспільства УКУ оголошує набір на участь у ІХ Літній школі "Соціальна думка Митрополита Андрея Шептицького", що відбудеться 1-7 липня 2019 року.

 

 

Юлія Капустєнко,

студентка 3 курсу гуманітарно-економічного факультету

Світлини з архіву автора

 

Вікторина для перевірки знань з української мови

«Мова зникає не тому, що її не вчать інші,

 а тому, що нею не говорять ті, хто її знає»

 Хосе-Марії Арце

 

Сьогодні, 28 березня у 4 корпусі БДПУ відбулася вікторина « Знай, люби, бережи…», де викладачі кафедри соціальних комунікацій перевіряли знання української мови студентів-журналістів та вихованців студії «Юн-прес».

Присутні були розділені на 4 команди. В запеклих змаганнях студенти та школярі вирішували завдання, підготовлені кандидатом філологічних наук, доцентом Людмилою Кондаковою. Особливо складною задачею для учасників стало – скласти вірші відомих українських поетів, які були розділені на окремі рядки. Деякі команди виконали таке завдання швидко, інші – підходили творчо і намагалися скласти власні вірші, але всі залишилися задоволені результатом.

Наприкінці заходу журі, яке складалося з викладачів кафедри соціальних комунікацій, визначило дві команди, що перемогли. Завідувач кафедри, доцент Юлія Мельнікова нагородила усіх присутніх «солодкими призами» та наголосила на важливості постійного вдосконалення знань рідної мови.

 

Юлія Барно,

кореспондент «Університетського слова»

Світлини з архіву кафедри соціальних комунікацій

Студентська наука

27 березня на базі Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова відбувся ІІ етап Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт у 2018/2019 навчальному році зі спеціальності «Спеціальна освіта (за нозологіями)».

Бердянський державний педагогічний університет гідно представили здобувачі вищої освіти 404 групи Факультету дошкільної, спеціальної та соціальної освіти Бородовка Ольга та Пастерчак Вікторія. Дівчата презентували дослідження «Мультиплікаційні засоби як чинник емоційного розвитку дітей з логопатологією» (наук.керівник: к.пед.н., доцент, завідувач кафедри прикладної психології та логопедії О. В. Ревуцька) та «Використання дидактичних ігор як засобу фонетико-фонематичного розвитку мовлення дітей з вадами мовлення» (наук.керівник: к.пед.н. доцент Є. Ю. Линдіна). Обидві яскраві доповіді були відмічені журі конкурсу грамотами за оригінальну методику наукового дослідження та оригінальність наукової ідеї.

Щиро вітаємо та бажаємо нових перемог!

 

Євгенія Линдіна,

доцент кафедри

прикладної психології та логопедії

В БДПУ проведено Тренінг для підготовки експертів із забезпечення якості вищої освіти

27 березня 2019 р. у Бердянському державному педагогічному університеті професором Ігорем Лиманом проведено ТРЕНІНГ ДЛЯ ПІДГОТОВКИ ЕКСПЕРТІВ ІЗ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯКОСТІ ВИЩОЇ ОСВІТИ.

Програма тренінгу складалась із чотирьох сесій:

Сесія 1. Теоретичні та нормативно-правові засади системи забезпечення якості вищої освіти. ESG та Україна

Сучасне розуміння якості вищої освіти: національна система забезпечення якості відповідно до принципів Європейського простору вищої освіти;

Відповідність існуючих в Україні практик забезпечення якості вимогам ESG-2015.

Сесія 2. Досвід проекту QUAERE, інших міжнародних проектів. Внутрішня система забезпечення якості освіти в українських ЗВО. Типова модель

Система забезпечення якості освіти в Україні на основі європейських стандартів та рекомендацій (QUAERE); чеський та польський досвід у забезпеченні якості вищої освіти («Інноваційний університет і лідерство»);

Експертний звіт міжнародної експертної комісії з оцінки якості освіти за спеціальністю 032 «Історія та археологія» для бакалаврів і магістрів (QUAERE, БДПУ);

Внутрішня система забезпечення якості освіти в українських ЗВО. Типова модель.

Сесія 3. Внутрішня система забезпечення якості: моніторинг освітніх програм та аналіз навчальних планів (О.І. Гуренко, О.В. Шубіна)

Моніторинг освітніх програм;

Аналіз навчальних планів.

Сесія 4. Система зовнішнього забезпечення якості. Система забезпечення принципів академічної доброчесності

Система зовнішнього забезпечення якості;

Система забезпечення принципів академічної доброчесності: мета, завдання, функції, структура та її дотримання під час акредитаційної експертизи.

Тренінг відбувся в рамках проектів «Формування мережі експертів із забезпечення якості вищої освіти» (партнери: Центр досліджень вищої освіти (Чеська Республіка), МОН України) і «Нова система акредитації як засіб забезпечення якості та подолання корупції у вищій освіті» (Міжнародний фонд «Відродження», благодійний фонд «Інститут розвитку освіти»).

Це – один із наступних кроків Тренінгу для тренерів з підготовки експертів із забезпечення якості вищої освіти, організованого Інститутом вищої освіти НАПН України (https://us.bdpu.org.ua/treninh-dlya-treneriv-z-pidhotovky-ekspertiv-iz-zabezpechennya-yakosti-vyschoji-osvity.html )Учасники тренінгу одержали відповідні сертифікати. Наступним, опційним етапом для учасників тренінгу може стати проходження он-лайн тестування на сайті Інституту вищої освіти НАПН України (https://ihed.org.ua/internationalization/proekt-formuvannya-merezhi-ekspertiv-iz-zabezpechennya-yakosti-vyshhoyi-osvity-2018-2019-roky/ ).

Ігор Лиман, координатор міжнародної діяльності БДПУ

Світлини: Студклуб

 

Із традиційної зустрічі з учителями міста

27 березня ц. р. на базі ЗОШ № 3 на міському методичному об'єднанні вчителів музичного мистецтва відбувся методичний семінар «Класифікація музичних ігор як педагогічного інструментарію формування умінь молодших школярів». Відповідальними за проведення щорічного методичного семінару були завідувач кафедри теорії і методики навчання мистецьких дисциплін https://bdpu.org.ua/faculties/fppom/structure-fppom/kaf-muz/ О. В. Мартиненко та доцент А.І. Омельченко. Семінар складався  з теоретичної і практичної частин. Під час проведення теоретичної частини магістранти спеціальності «Музичне мистецтво» Ю. Каширіна, О. Джупанов та Т. Онищук підготували слайд-шоу, у якому була представлена класифікація музичних ігор згідно з вимогами НУШ.

У практичній частині семінару студенти спеціальності «Хореографія» Є. Фоменко, К. Береговська та К. Шалімова провели майстер-клас із рухової діяльності учнів на уроках музичного мистецтва. Студенти-магістранти спеціальності «Музичне мистецтво» разом із вчителями провели казку-презентацію «Як звірі зустрічали весну». Учителі шкіл  брали активну участь у запропонованих видах ігрової діяльності, грали на музичних інструментах, виконували різні ритмічні вправи.

Зустріч із учителями загальноосвітніх шкіл пройшла у теплій невимушеній атмосфері.

 

«Університетське Слово»
(за матеріалами та світлинами кафедри)

Учорашній третій день «History week»…

Як швидко летить час, і учора вже був третій день нашого «History week». День видався  досить емоційним, але водночас цікавим. 
О 12:00 відбулося шоу знавців-істориків 1-3 курсів «Що? Де? Коли?». Проти студентів грали викладачі кафедри історії та філософії. Запитання були досить екстравагантними та цікавими, але студенти долучали своє шосте чуття та знаходили відповіді на будь-які запитання

У складі команди 1-3 курсу були: Бережна Софія, Гараган Олена, Маніленко Микита, Борщенко Михайло, Клименко Андрій.

У складі команди 2-3 курсу були: Проценко Владислава, Нестеренко Аліна, Красніков Юрій, Капустенко Юлія, Горбаль Ярослав.

Перемогу здобула команда 2-3 курсу з рахунком 8:3, вітаємо! Але старання студентів виявилися не марними й обидві команди отримал сертифікати на піццу. Кафедра історії і філософії також була щедрою: учасники гри отримали сертифікати на 25 додаткових балів на всі навчальні дисципліни, що читаються на кафедрі.

Бажаємо вам гарної наснаги, адже родзинка тижня ще попереду!

Студентська рада ГЕФ

Світлини з архіву ради

Дві чудові перемоги нашого Даніїла Хабарова

   Конкурс віршів і художнього перекладу «Alter Ego» для студентів та учнівської молоді, що проходив на базі кафедри германської філології Сумського державного університету, завершився 15 березня ц. р. офіційною церемонією нагородження  почесними грамотами та призами.

Змагання проходило у чотирьох номінаціях:

•  вірші українською мовою;

•  вірші англійською/німецькою мовою;

•  художні переклади з англійської мови;

•  художні переклади з німецької мови.

Приємною новиною стала перемога одразу в двох останніх номінаціях із отриманням  двох перших місць студентом факультету філології та соціальних комунікацій БДПУ Даніїлом Хабаровим, з чим його щиро вітає рідний університет!

 

«Університетське Слово»
(за матеріалами факультету)

 

Майстерність телеведучого та радіоведучого для учасників «Юн прес»

Сьогодні, 27 березня, у 4 корпусі БДПУ відбулася профорієнтаційна акція «День з життя студента». Вихованці студії «Юн-прес» завітали до кафедри соціальних комунікацій для того, щоб поринути у будні студента-журналіста.

Школярі активно працювали у навчальній теле- та радіолабораторії. В радіорубці вони записували гуморески, вірші та п’єси, вчилися працювати з мікрофоном і дізналися про деякі хитрощі роботи радіоведучого. Декілька вихованців спробували себе у ролі звукорежисера, вони монтували записи своїх друзів та сперечалися про допущенні помилки. В телестудії юні журналісти записували промови, присвячені Міжнародному дню дитячої книги, а також працювали з камерою та телесуфлером. Опанувати майстерність телеведучого їм допомагали викладачі кафедри :кандидат філологічних наук, доцент Роман Костромицький та асистент Дар’я Федосова. Побували майбутні студенти і в редакції газети «Університетське слово», де познайомилися з головним редактором Степаном Герилівом.

Завідувач кафедрою, доцент  Юлія Мельнікова наголосила на тому, що такі зустрічі дають дітям можливість поринути у студентське життя та визначитися з майбутньою професією.

 

Кафедра соціальних комунікацій