Солдатам Великдень – розвеселимо!

Саме так вирішили викладачі та студенти всіх шести факультетів БДПУ і ще задовго до Великодніх свят почали готувати «пасхальні кошики» хлопцям на передову.

А сьогодні університетські «нашоатлантівці» Анетта Омельченко та Степан Герилів отримували приготовлені подарунки, щоби якнайшвидше доставити їх солдатам у зону бойових дій.

Приємно, звичайно, буде захисникам нашим, отримуючи святкові подарунки з Бердянська, усвідомлювати, що ми ніколи про них не забуваємо. А їх фронтові подвиги є для нас живим прикладом звитяги та любові до рідної України…

«Університетське Слово»
Світлини з архіву «Наших Атлантів»

Підсумки тижня початкової освіти

Уже традиційно наприкінці квітня кафедра початкової освіти факультету психолого-педагогічної освіти та мистецт організовує Тиждень початкової освіти з метою удосконалення професійної майстерності викладачів та залучення студентів до різних видів творчої діяльності. З 22 по 26 квітня викладачі випускової кафедри зі спеціальності «Початкова освіта» провели відкриті практичні заняття, круглі столи, виховні заходи, обмінювалися досвідом та відкривали секрети успішної професійної діяльності студентам.

23 квітня в групі с16 професор Алла Крамаренко проводила лекцію-диспут «Курс «Я досліджую світ»: практико орієнтований аспект», на якій студенти мали можливість проаналізувати можливості реалізації нового предмета на практиці в НУШ.

Під час обговорення було наголошено, що важко переоцінити роль природничих наук для організації інтегрованого навчання. Наприклад, природничі предмети дають змогу вивчати проблеми людства і розглядати їх причини, сутність і способи вирішення. Студенти визначили, що ці галузі знань ідеальні для включення питань, пов’язаних з вивченням природи через дослідження її законів і процесів; місцем людини в природі; взаємодії людини і природи. Дискутуючи, майбутні фахівці дійшли спільної думки стосовно того, що у процесі навчання здобувачів початкової освіти важливо робити акцент на розвиток навичок пошуку та вирішення конкретних проблем і вивчення взаємозв’язку між наукою, технологією і суспільством.

Цього ж дня доцентом Ладою Чемоніною було проведено майстер-клас «Шість цеглинок Lego як засіб формування мовно-літерної компетентностей молодших школярів», на якому студенти магістратури практично ознайомились із можливостями використання конструктору Lego під час опрацювання різноманітних тем з мови і літературного читання. Своєрідним продовженням майстер-класу стало відвідування наступного дня цими ж студентами уроку навчання грамоти в 1А класі БСШ №16, учні якого навчаються за проектом «На крилах успіху».

 

 

24 квітня разом із студентами 4-го курсу старший викладач Ольга Качерова провела майстер клас «Акриловий живопис. Знайомство із сучасною технікою малювання Fluid art».

Fluid art – це техніка малювання рідким акрилом. Фарба, в даному випадку, не наноситься пензлем або мастихіном на полотно, вона розливається, створюючи переходи, хвилі і візерунки, які людина сама намалювати не зможе. На майстер-класі використовували різні прийоми нанесення фарби, капання, розбризкування тощо. Техніка Fluid art відмінно підходить для експериментів з кольором в початковій школі.

 

 

 

У середу, 24 квітня, викладачем Ганною Удовиченко спільно зі студентами 41-42 груп ФППОМ було проведено  круглий стіл на тему  «Особливості планування занять з англійської мови для школярів 1 класу в умовах НУШ», де обговорювались різні навчальні стратегії та стилі навчання іноземним мовам, щоб мати можливість допомогти кожному учневі початкової школи осягнути свій освітній потенціал і проявити себе у процесі оволодіння англійської мови у ЗЗСО.

 

 

 

25 квітня доцент Катерина Степанюк організувала для студентів 21 групи ФППОМ творчу лабораторію «Особливості музичної освіти молодших школярів в першому класі Нової української школи».

Робота творчої лабораторії передбачала не тільки аналіз програм, підручників та особливостей організації освітнього процесу з музичного мистецтва відповідно до концепції НУШ, але й проведення майстер-класу з  музичної терапії за допомогою паперових стаканчиків.

Модератором виступив Даниіл Барабаш, який запропонував авторський варіант ритмотерапевтичної вправи під пісню «Весна» гурту Воплі Відоплясова у виконанні Андрія Хойята.

Під час роботи творчої лабораторії майбутні вчителі початкової школи упевнилися, що застосування музикотерапії та ритмотерапії допомагає налагодити міжособистісне спілкування, забезпечує емоційне розвантаження та підвищує здатність діяти в команді. Така робота в початковій школі допомагає покращити і зберегти здоров’я людини, активізувати пізнавальні процеси, розвивати моторику, емоційний інтелект, що є вимогою впровадження Концепції Нової української школи.

 

 

25 квітня кандидатом педагогічних наук, старшим викладачем Тетяною Ніконенко було проведено захід на тему «Нова українська школа: сучасні форми організації освітньої діяльності молодших школярів на уроках математики» для студентів 4 курсу.

Передусім Тетяна Володимирівна нагадала основні положення Концепції НУШ, нового Державного стандарту початкової освіти, зміст ключових компетентностей та мету математичної освітньої галузі, було зроблено акцент на ключових змінах, які відбудуться в другому класі з 1 вересня 2019 року.

Під час заняття студенти працювали в мобільних групах. Разом із викладачем майбутні фахівці мали змогу практично відпрацювати кожну сучасну форму організації освітньої діяльності здобувачів освіти на уроках математики в початковій школі. Велику увагу було приділено використанню ротаційної моделі «Щоденні 3», основними компонентами якої є: математика самостійно, математика разом, математичне письмо. Студенти зрозуміли, що застосовуючи таку форму роботи на уроках математики, молодші школярі мають свободу вибору та можливість використання кінестетичної практики. Не менш цікавим було використання LEGO-технологій (6 цеглинок). Майбутні фахівці під керівництвом викладача складали та репрезентували цікаві завдання під час вивчення нумерації, складу числа, демонстрації відповідей при усному рахунку, побудові логічних ланцюжків, закономірностей, вивчення геометричного матеріалу тощо. Також у студентів була можливість презентували досвід створення та використання лепбуків на уроках математики в початковій школі, як дієвого засобу розвитку навичок самостійної пошукової роботи з інформацією, що є необхідним в сучасних умовах навчання.

 

Для студентів 21ПО групи 26 квітня було проведено презентацію «STEM-освіта в дії: робототехніка для розвитку алгоритмічного мислення та навичок програмування здобувачів початкової освіти» старшим викладачем Мариною Нестеренко (https://bdpu.org.ua/faculties/fppom/structure-fppom/kaf-poch-osvity/composition-kaf-poch-osvity/nesterenko/ ). Під час заходу студенти ознайомилися з сутністю STEM-підходу в освіті, а також з технологією конструювання роботизованих систем на базі модульних конструкторів LEGO.

 

 

Тижню початкової освіти була приурочена виставка студентських творчих робіт «Природи та мистецтва гармонійний світ» у Бердянському художньому музеї ім. І.І. Бродського, яку організувала доцент Олена Малицька (https://bdpu.org.ua/faculties/fppom/structure-fppom/kaf-poch-osvity/composition-kaf-poch-osvity/malicka/ ) зі студентами 4 курсу спеціалізації «Образотворче мистецтво». У своїх роботах студенти розкрили особливості фрактальної графіки як напрямку в сучасному образотворчому мистецтві.

Та креативності Тижню початкової освіти додавала фотозона до Великодня, яка створювала атмосферу весняних сподівань на зміни.

Також протягом Тижня початкової освіти на третьому поверсі 5б корпусу функціонувала фотовиставка «Освітнє середовище Нової української школи». Її призначення – візуальна демонстрація ключових особливостей нової Концепції та професійна мотивація майбутніх учителів початкової школи.

Студенти спецальності «Початкова освіта» з цікавістю брали участь у заходах, які проводилися в рамках Тижня початкової освіти, оскільки глибоко усвідомлюють, що незабаром стануть активними учасниками реформи, яка на «десятиріччя визначить освітній ландшафт України» і кожному з них просто необхідно засвоїти ключові моменти Концепції реформування нової української школи.

 

За матеріалами кафедри початкової освіти

Світлини з архіву кафедри

Представляючи наш університет…

Другий рік поспіль студентів-філологів гостинно вітають у стінах Мелітопольського державного педагогічного університету ім. Богдана Хмельницького на щорічній Всеукраїнській науково-практичній конференції. Цього року наш університет представляли студенти факультету філології та соціальних комунікацій Крива Крістіна, Сластьонова Дар’я (3 курс), Бесчастна Єва, Гришина Анастасія та Славова Валерія (1 курс).

Під час пленарного засідання Крива Крістіна представила результати свого наукового дослідження з теми: «Педагогічний бар’єр в освітньому процесі під час вивчення іноземної мови». Студентка гідно захистила свою роботу та ґрунтовно відповідала на запитання членів журі.

Під час секційних засідань студенти представили свої доповіді з наступних тем: Сластьонова Дар’я: «“Six thinking hats” як метод розвитку критичного мислення», Славова Валерія: «Лексичні особливості фразових дієслів» Бесчастна Єва: «Неологізми на кінець 20 – початок 21 століття в сучасній англійській мові», Гришина Анастасія: «Основні способи перекладу англійської комп’ютерної термінології українською мовою».

Для студентів нашого університету участь у подібних конференціях це змога проявити себе, поділитися своїми дослідженнями та перейняти досвід інших учасників. Щиро дякуємо організаторам конференції, нашому університету та науковим керівникам за можливість представити свій університет, познайомитися із цікавими людьми та прогулятися чарівним містом.

«Університетське Слово»
(за матеріалами та світлинами  факультету)

Особливості й принади ритмотерації 

25 квітня ц. р. в рамках тижня початкової освіти доцент кафедри початкової освіти Катерина Степанюк організувала для студентів 21 групи факультету психолого-педагогічної освіти та мистецтв творчу лабораторію «Особливості музичної освіти молодших школярів в першому класі Нової української школи».

Робота творчої лабораторії передбачала не тільки аналіз програм, підручників та особливостей організації освітнього процесу з музичного мистецтва відповідно до концепції Нової української школи, але й проведення майстер-класу з  музичної терапії за допомогою паперових стаканчиків.

Модератором виступив Даниіл Барабаш, який запропонував авторський варіант ритмотерапевтичної вправи під пісню «Весна» гурту Воплі Відоплясова у виконанні Андрія Хойята.

Під час роботи творчої лабораторії майбутні учителі початкової школи упевнилися, що застосування музикотерапії та ритмотерапії допомагає налагодити міжособистісне спілкування, забезпечує емоційне розвантаження та підвищує здатність діяти в команді.  Така робота в початковій школі допомагає покращити і зберегти здоров’я людини, активізувати пізнавальні процеси, розвивати моторику, емоційний інтелект, що є вимогою впровадження концепції Нової української школи.

Сергій Сінча
студент 3-ж групи
Світлини автора

Традиційна конференція Ради молодих учених БДПУ

25-26 квітня цього року Радою молодих учених Бердянського державного педагогічного університету було організовано та проведено ІІІ Міжнародну науково-практичну інтернет-конференцію «Наука ІІІ тисячоліття: пошуки, проблеми, перспективи розвитку».

У конференції взяли участь майже 200 учасників, серед яких 20 професорів, 130 доцентів, викладачі, вчителі, аспіранти та студенти з наукових та освітніх установ України, Болгарії, Польщі, Словаччини, Німеччини, Китаю, Малайзії.

Конференція проходила за наступними напрямами:

  1. Біологічні науки. Екологія.
  2. Державне управління та економіка.
  3. Історичні та юридичні науки.
  4. Мистецтвознавство.
  5. Педагогіка і психологія.
  6. Сучасні інформаційні технології.
  7. Фізико-математичні науки.
  8. Фізична культура і професійний спорт.
  9. Філологічні науки і журналістика.
  10. Технічні науки.

За результатами конференції підготовлено збірник матеріалів та сертифікати участі.

Вітаємо всіх учасників конференції, бажаємо нових наукових досягнень і сподіваємося на подальшу продуктивну співпрацю!

За інформацією Ради молодих учених БДПУ

 

 

 

Ще один переможець на факультеті психолого-педагогічної освіти та мистецтв у конкурсі наукових робіт

23 квітня ц. р. на базі Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського відбувся ІІ тур Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Початкова освіта».

Серед численних наукових робіт, яких було подано близько 80, членами журі було обрано і рекомендовано до захисту 20 кращих, а їх авторів персонально запрошено публічно представити результати досліджень.

До членів журі конкурсу увійшла доктор педагогічних наук, професор нашого Бердянського державного  педагогічного  університету Людмила Коваль.

У відбірковому турі конкурсу випала можливість представляти   факультет психолого-педагогічної освіти та мистецтв студентці 1 курсу ІІ (магістерського) рівня вищої освіти  Анні Дресвянниковій. Вона успішно презентувала роботу  на тему «Формування колірних уявлень як складника сенсорної сфери першокласників» (науковий керівник – доцент Ірина Барбашова), яка за результатами публічного виступу-захисту посіла почесне друге місце.

Викладачі та студенти факультету психолого-педагогічної освіти та мистецтв вітають Анну Дресвянникову з призовим місцем і бажають їй творчого натхнення, цікавих наукових знахідок і нових перемог!

Кафедра початкової освіти

Світлини з архіву кафедри

Знакова зустріч у Нескучному 

(до 185-річчя від дня народження М. О. Корфа)

23 квітня ц. р. відбулася надзвичайна подія – студентки 2 курсу, гр. 2амл ФФСК О. Ільчук, Д. Кондратьєва та магістранти ГЕФ 1 курсу, гр. м1МУ С. Каушнян, В. Кир’ян, О. Коваленко, В. Мінакова, О. Одинока, В. Петрончик, М. Свириденко, Т. Тодорова; викладачі ФДССО ас. кафедри прикладної психології та логопедії І. Самойленко, ст. викладач кафедри дошкільної освіти О. Ілішова, доц. кафедри основ здоров’я, фізичної реабілітації та екології ФФВ В. Гнатюк, доц. кафедри комп’ютерних технологій в управлінні та навчанні й інформатики ФФМКТО А. Алєксєєва, доц. кафедри історії України ГЕФ М. Антощак і доц. кафедри менеджменту та адміністрування І. Шумілова з дозволу ректора БДПУ професора І. Богданова у співробітництві з директором Меморіального музею-садиби ім. Вол. І. Немировича-Данченко М. Глушко зініціювали зустріч із учнями, вчителями та директорами закладів освіти Великоновосілківського району Донецької області. Це такі заклади освіти: Великоновосілківська гімназія, Великоновосілківська ЗОШ І ступеня, Великоновосілківська ЗОШ І-ІІІ ступенів №2, Нескучненська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів ім. М. О. Корфа, Старомайорська ЗОШ І-ІІІ ступенів, Великоновосілківський професійний ліцей.

З цією знаковою подією всіх учасників привітала І. Шумілова. Від імені адміністрації БДПУ та завідувача кафедри менеджменту та адміністрування проф. В. Крижка подарувала авторські карти: «Поліетнічний склад населення Північного Приазов’я», «Розвиток земських шкіл Північного Приазов’я станом на 1883 рік», «Відвідування М. О. Корфом земських шкіл Бердянського повіту у 1872 році». У відповідь від музею Мариною Володимирівною було вручено сувенір-тарілочку з зображенням пам’яток Великоновосілківського району та книгу, ілюстровану фото матеріалами «Нескучненский альбомъ Владимира Ивановича Немировича-Данченко 1886–1917 годы».

Наші викладачі та студенти представили майбутнім абітурієнтам перспективи навчання у БДПУ. Учні з інтересом сприймали надану інформацію, ставили запитання, обмінювались думками з викладачами, студентами й магістрантами.

Незабутніми були враження, коли працівники музею відкрили таємниці минулого життя чудових краєвидів с. Нескучне, де з 1856 року почалася діяльність М. Корфа на освітянській ниві. Саме це, можливо, й започаткувало «метушню педагогічного мурашника» в м. Бердянську.

Марина Глушко радо й щиро розкрила невідомі факти життя Меморіального музею-садиби ім. В. І. Немировича-Данченка сьогодні. Вона розповіла про проект «PHANTOM», який реалізовується у рамках проекту «Музей відкрито на ремонт ІІІ» і організований Мистецьким напрямком Українського кризового медіа-центру за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Нею було представлено експозицію «Phantom», створену в нереставрованій будівлі школи відкритої на честь М. Корфа у 1895 році на кошти Олександрівського земства на території садиби Катерини Миколаївни – старшої доньки барона М. Корфа та В. І. Немировича-Данченка, які опікувались школою аж до 1917 року.

Цікавими і незабутніми була театралізована екскурсія, організована і проведена працівниками музею, прогулянка парком, ознайомлення з чудовими краєвидами місцевого лісу і підвісним металевим місточком між с. Нескучним і Великою Новосілкою, де протікає річка особливого значення для місцевих жителів – Мокрі Яли. Тут з кінця ХІХ ст. на благодатній українській землі працював відомий театральний митець В. І. Немирович-Данченко, душевною відрадою якого була донька М.О. Корфа – Катерина.

Після щирого спілкування за чаєм із самовару на дровах обидві сторони обмінялись бажанням подальшої співпраці. Охоронець музею Сергій Костянтинович на очах усіх присутніх викопав 30 саджанців каштану, який у свій час посадив В. І. Немирович-Данченко. Це своєрідний подарунок нашому університету для закладання історичної алеї пам’яті на плодючому бердянському ґрунті.

Ми дуже радіємо цій зустрічі-казці! І сподіваємось на подальшу співпрацю…

Ірина Шумілова,
доцент кафедри менеджменту та адміністрування

Світлини Віталія Гнатюка

«Веселий та дотепний» Кубок ректора-2019 виборола команда КВК «Сироп»!

Таку, сьогодні факультетські команди КВК оригінально, весело та дотепно традиційно змагалися за омріяний Кубок ректора БДПУ у трьох конкурсах: «Візитка з викладачем», «Розминка з залом», та «Домашнє завдання».

У кмітливих перегонах брали участь команди: «На дні» (факультет фізико-математичної комп’ютерної та технологічної освіти); «Трезва черешня» (факультет дошкільної спеціальної та соціальної освіти); «Old School» (факультет філології та соціальних комунікацій);  «Сухофрукти » (факультет психолого-педагогічної освіти та мистецтв); «Сироп» (гуманітарно-економічний факультет).

Журі: Віктор  Руснак – гравець команди КВК «Секрет» БДПІ; Євген Козлюк  – гравець команди КВК «Амінь», менеджер компанії Павлов продукт;   Костянтин Дадаєв – приватний підприємець, ветеран КВК Бердянська; Сергій Шевченко – редактор бердянської ліги КВК, керівник команди КВК «Пюрешка»; Андрій Чепрасов – представник фірми «Поінт-інтернет».

Результати оголошували, учасників і переможців вітали, нагороди вручали: ректор університету, професор  Ігор Богданов, проректор з науково-педагогічної роботи Вікторія Ліпич та голова профкому Віталій  Лола.
А цьогоріч «Кубок ректора-2019» впевнено й заслужено виборола команда гуманітарно-економічного факультету «Сироп»!

Вітаємо!!!

«Університетське Слово»

Світлини редакції

 

Наше здоров’я – в наших руках!

Із нагоди Тижня охорони праці, приуроченого до Всесвітнього дня охорони праці, який відзначається в 2019 році під гаслом «Безпечне та здорове майбутнє праці» викладачі кафедри основ здоров’я, фізичної реабілітації та екології факультету фізичного виховання  провели низку заходів для здобувачів вищої освіти Бердянського державного педагогічного університету.

Під час заходів студенти мали змогу ознайомитись з правилами пожежної безпеки, розширити уявлення про охорону праці та безпеку життєдіяльності. З ініціативи студентів БДПУ було поширено тематичні буклети, листівки, відеороліки з питань охорони праці та безпеки життєдіяльності. Найактивнішими були студенти 1СОЗЛ групи (Цуканова Д., Ярмола Б., Стойловський Д., Сачко Є.), 3ФР групи (Примак Є., Романенко О., Глущенко О., Чірко Д.) 2СОЗЛ групи (Кравець К.) факультету фізичного виховання.  Під час кураторських годин під назвою «28 квітня – Всесвітній день охорони праці» обговорили актуальні проблеми вирішення професійних завдань з урахуванням галузевих вимог щодо забезпечення безпеки дітей, персоналу та захисту населення в небезпечних та надзвичайних ситуаціях.

Формування  мотивації щодо посилення особистої відповідальності за забезпечення рівня безпеки функціонування об’єктів галузі, матеріальних та культурних цінностей в межах науково-обґрунтованих критеріїв прийнятного ризику є пріоритетними при підготовці здобувачів вищої освіти. Отже, виховання здорового покоління зі сформованою культурою безпечної поведінки, із засвоєним алгоритмом дій в умовах конкретної надзвичайної ситуації – одне з пріоритетних завдань, яке поставлене перед освітою.

Світлана Книш,
доцент кафедри основ здоров’я,
фізичної реабілітації та екології Світлана Книш,
Світлини з архіву кафедри

Вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

Студенти-першокурсники факультету фізичного виховання та викладачі кафедри основ здоров’я, фізичної реабілітації та екології провели круглий стіл, присвячений річниці аварії на Чорнобильській атомній станції.

Згадуючи моторошні обставини однієї з наймасштабніших техногенних катастроф, студенти ще раз осмислили глибину відповідальності людини перед природою, обговорили наслідки аварії, з якими доведеться жити ще багатьом поколінням, зачитали спогади очевидців подій та ліквідаторів.

Особливої значущості в світлі пам’яті про Чорнобильську катастрофу набули доповіді студентів Бердянського державного педагогічного університету щодо проблем, із якими пов’язане використання ядерної енергії.

Висновком дискусії стало обговорення перспектив енергетичної галузі без використання енергії атома.

Наталя Пшенична,
старший викладач кафедри основ здоров’я,
фізичної реабілітації та екології
Світлини з архіву кафедри

 

 

Секрети Великодньої писанки

Формування почуття приналежності до свого народу, його традицій, мистецтва, історії – одне з найважливіших завдань національного виховання підростаючого покоління. Воно починається  з маминої колискової, батьківського слова, бабусиної казки, із виробів народних майстрів. Одним  з таких виробів є знана в усьому світі українська писанка – оберіг нашого народу. Напередодні Великодніх свят  здобувачі вищої освіти факультету дошкільної, спеціальної та соціальної освіти взяли участь у незвичайному майстер-класі, що проходив у Художньому музеї ім. І. Бродського – «Сонце в долонях», який проводила старший науковий співробітник музею Алефтина Криванова. Вона розповіла про особливості побудови композиції та розпису писанок. Після детального пояснення студенти мали можливість самостійно створити вигадливі композиції з чарівних квітів, тварин, символів та відтворити їх в своїх малюнках на писанках. Участь у таких майстер-класах є дуже корисною для майбутніх фахівців дошкільної освіти, оскільки надає їм можливість поєднати свої теоретичні знання з курсів «Декоративно-прикладне мистецтво як засіб виховання дошкільників» та «Художня праця та основи дизайну» з практичною діяльністю, розкрити свої творчі здібності, які необхідні у роботі з дітьми та долучитися до найкращих традицій українського національного мистецтва. Організувала студентів до творчої діяльності доцент кафедри дошкільної освіти Т. Л. Єськова.

«Університетське Слово»
(за матеріалами кафедри дошкільної освіти)

Світлини з архіву кафедри