Всі наші народні – талановиті й модні!

… Поспішали сьогодні, 8 квітня, до головної актової зали БДПУ не тільки студенти та викладачі університету, а й усі бажаючі, хто полюбляє чарівний світ високого співочого і танцювального мистецтва. Бо саме нині всі шість університетських мистецьких колективів університету, славнозвісні народні: ансамбль оркестру народних інструментів (керівник – Юрій Смаковський), ансамбль естрадного танцю «МарЛен» (керівник – Олена Мартиненко), фольклорний ансамбль «Хуртовина» (керівник – Інна Пащенко), інструментальний ансамбль народної музики «Барвисті музики» (керівник – Павло Косенко), ансамбль народної пісні «Золотий гомін» (керівник – Олена Бузова) та ансамбль народного танцю «Калина» (керівник – Руслан Павленко) не тільки давали творчий звіт глядачам, а й ще раз підтверджували перед членами журі (голова обласної організації профспілки працівників освіти і науки України Надія Гринь,  заступник голови Запорізької обласної ради профспілок Віталій Каплій та голова профкому БДПУ, депутат Бердянської міської ради Віталій Лола) високе звання «народного».

Звичайно, ні в кого не виникало сумнівів, що кожен із цих шести колективів, про які добре знають не тільки в університеті, а й в Бердянську та далеко-далеко від нас, ще раз продемонструє, що вартий великої сцени та бурхливих овацій…

Звання «народних» із успіхом підтверджено!

Вітаємо!!!

«Університетське Слово»
Світлини редакції

 

 

 

Досліджуючи сучасний літературний процес…

Професори кафедри української та зарубіжної літератури і порівняльного літературознавства Ольга Харлан (завідувач кафедри), Ольга Новик і Софія Філоненко 5-6 квітня ц. р. взяли участь у Міжнародній науковій конференції «Літературний процес: моделі, матриці, категорії», що відбулася в Інституті філології Київського університету імені Бориса Грінченка.

Робота конференції проходила у вигляді дискусійних платформ, поділених на «лінійки», де розглядалися питання: «Міждисциплінарні студії в літературознавстві: актуальні моделі та перспективи», «Моделювання історії літератури: принципи та ризики», «Проблеми понятійно-категоріального апарату новітньої гуманітаристики», «Жанрові матриці сучасного роману», «Специфіка драмознавчих досліджень», «Моделі ідентичностей у літературно-мистецькому дискурсі»; також працював круглий стіл «Технології вивчення літературного процесу: проблеми і перспективи».

Ольга Харлан виступила з пленарною доповіддю «Твори мистецтва та їх сюжетотвірна роль у літературних текстах, Ольга Новик – «Оповідні фрагменти в барокових проповідях: маркування жанрів», Софія Філоненко – «Соціопатичний Шерлок, галюциногенний собака Баскервілів: адаптації класичного детективного сюжету для кіно й телебачення». Як названі, так і інші виступи викликали зацікавлення, відбулося обговорення та накреслення напрямків майбутніх досліджень.

 

Тетяна Свіца,
кандидат філологічних наук,
старший лаборант кафедри української
та зарубіжної літератури і
порівняльного літературознавства
Світлини з архіву кафедри

 

 

 

Вітаємо з перемогою!   

4 квітня ц. р. завершився ІІ етап Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Технологічна освіта», що відбувся на базі Глухівського національного педагогічного університету імені Олександра Довженка, який  проводився з метою виявлення кращих досліджень і формування молодого резерву науковців.

Наш університет гідно представила студентка 4 курсу  факультету фізико-математичної, комп’ютерної та технологічної освіти Наталія Корзун із темою дослідження «Формування технічних понять в учнів 6 класів засобами інформаційно-комунікаційних технологій» (науковий керівник – к. п. н., доцент Людмила Даннік).

За результатами конкурсу Наталія Корзун  була нагороджена дипломом III ступеня (3 призове місце), а її науковому керівнику Людмилі Даннік висловлена подяка за якісне керівництво студентською науковою роботою та формування наукового потенціалу сучасної молоді.

Вітаємо Наталю з перемогою і бажаємо нових творчих звершень, досягнень і подальших перемог!

«Університетське Слово»
(за матеріалами та світлинами
Людмили Даннік)

Щоби зустрітися знову

…Цього разу (минулої п`ятниці) до університетських професорів на традиційні кавові посиденьки завітали старшокласники Бердянської школи №6 разом із вчителем історії Павлом Пономарьовим і практичним психологом Олександрою Кідаловою.   Гостей зустрічала, екскурсію музеєм історії БДПУ, оновленими спортивною залою та парковою відпочинковою зоною проводила проректор з науково-педагогічної роботи, кандидат філологічних наук, доцент Вікторія Ліпич. Згодом Вікторія Миколаївна, вже в конференц-залі, зацікавлювала їх розповіддю про затишну університетську атмосферу, де по-домашньому можна отримати професію та весело й змістовно провести своє дозвілля; а невдовзі представила учням найголовнішого університетського професора – ректора БДПУ Ігоря Богданова. Вслухаючись у слова ректора, не один нинішній випускник школи встиг серйозно задуматися, що все-таки варто ставати студентом саме БДПУ, адже так по-батьківськи теплим і переконливим було його спілкування з гостями…

Із учнями також спілкувалися: Олімпійський чемпіон, декан факультету фізичного виховання, професор Сергій Кушнірюк, випускник шостої школи, а нині – кандидат філологічних наук, доцент кафедри соціальних комунікацій Роман Костромицький, доктор педагогічних наук, професор Костянтин Баханов, доцент кафедри фізики та методики навчання фізики, кандидат фізико-математичних наук Андрій Лазаренко, редактор газети «Університетське Слово», регіональний директор американського Фонду ім. К. Ковшевич Степан Герилів, заступник голови університетського самоврядування Анастасія Єсіпова…

…Швидко промайнуть ці кілька весняно-літніх місяців і приємно буде знову зустрітися, але вже в ролях абітурієнтів, а згодом і студентів нашого університету з тими, з якими знайомилися нещодавно – випускниками Бердянського ЗЗСО №6…

«Університетське Слово»
Світлини редакції
та Ярослави Сокол
(Студклуб)

Почесне друге місце  

У Мелітопольському державному педагогічному університеті 4 квітня ц. р. відбувся ІІ тур Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт у галузі «Інформаційно-комунікаційні технології в освіті».

На конкурс було представлено 73 наукові роботи із 36 закладів вищої освіти з різних регіонів України. Було організована робота секцій за чотирма науковими напрямками.

Студент факультету фізико-математичної комп’ютерної та технологічної освіти БДПУ Владислав Галацький доповідав на секції «Використання інформаційно-комунікаційних технологій у наукових дослідження» і посів почесне 2 місце. Науковий керівник доцент кафедри комп’ютерних технологій в управлінні та навчанні й інформатики Максим Павленко. Тема наукової роботи: «Розробка системи анкетування мовою Python з використанням фреймворку Django для моніторингу в освіті».

Завідувача кафедри комп’ютерних технологій в управлінні та навчанні й інформатики професора Віталія Хоменка було запрошено до складу журі конкурсу та призначено головою секції «Інформаційно-комунікаційні технології у загальній середній освіті», а доцент Максим Павленко працював у якості члена журі галузевої конкурсної комісії.

Необхідно відзначити високий рівень організації підсумкової науково-практичної конференції конкурсу, продуктивну роботу секцій, майстер-клас з робототехніки, екскурсійну програму для студентів.

Максим Павленко

(кафедра комп’ютерних технологій в управлінні та навчанні й інформатики БДПУ)

Світлини з архіву кафедри

 

 

Ювілей Бердянського міського грецького товариства «Еллада»

Минулої п`ятниці, 5 квітня, в університетській актовій залі урочисто  відзначали 25-річчя з дня заснування Бердянського міського грецького товариства «Еллада».

У цей весняний час Греція святкує свій День незалежності. Тож символічно, що й свій ювілей греки Бердянська  теж відзначають весною.

За статистичними даними у Бердянську та в Бердянському районі проживає близько 600 греків. У 1994 році згуртувалися греки-активісти міста, які мріяли про те, щоб відродити грецьку діаспору регіону, зберегти і розвинути грецьку культуру, традиції, рідну мову. Першим головою і натхненником створення Бердянського міського грецького товариства була Галина Казачковська (сьогодні – доцент кафедри менеджменту та адміністрування, кандидат економічних наук), яка очолювала товариство протягом 4 років. А з 2000 року грецьке товариство очолює Ірина Нагай (сьогодні – заступник декана з виховної роботи гуманітарно-економічного факультету БДПУ).

Із 2012 року саме наш університет став центром еллінізму у Бердянську. Ректорат і профспілковий комітет підтримують всі починання та пропозиції голови грецького товариства, а також сприяють їх реалізації. Студенти з задоволенням вивчають традиції греків, а народний ансамбль народної пісні «Золотий гомін» (керівник – Олена Бузова) та інструментальний ансамбль «Барвисті музики» (керівник – Павло Косенко) неодноразово представляли культуру греків Призов’я на численних регіональних, всеукраїнських та міжнародних фестивалях і ставали їх призерами.

Із ювілеєм греків університету та міста вітали: перший проректор БДПУ, професор, Ольга  Гуренко; депутат Бердянської міської ради, знаний в місті мореплавець, шанувальник Греції та її культури Володимир Безверхий; голова Федерації грецьких товариств України Олександра Проценко-Пічатжі; начальник відділу організаційної роботи міськвиконкому Світлана Ісаєвська; Лариса Савченко – голова болгарського товариства «Родолюбіе», Олександр Дроздов – голова єврейської громади «Тхія», Оганес Авдалян – голова спілки вірмен Бердянська, голова «Бердянського центру німецької культури «Фройндшафт» Наталія Бай  та голова Італійського культурного Центру „Емілі” Олена Однолько…

Бердянське міське грецьке товариство «Еллада» знане не тільки в місті, але й в регіоні, завдяки участі в міських, регіональних та всеукраїнських фольклорних фестивалях і святах, Всеукраїнських Олімпіадах з грецького мистецтва і культури в Маріуполі. Протягом 7 років грецьку культуру представляє народний ансамбль народної пісні «Золотий гомін», народний інструментальний ансамбль «Барвисті музики», хореографічний ансамбль «Меотида». Звучали грецькі мелодії, пісні, а запальний «Сіртакі» гості свята  бачили у виконанні  студентів гуманітарно-економічного факультету, які натхненно долучаються до грецьких традицій.

… Розділити свято приїхав грецький фольклорний ансамбль «Охтрас» з селища Нікольського під керівництвом випускника БДПУ Богдана Самка, який разом із багатьма гостями цього дня щиро й тепло розділили ювілейну радість бердянського міського грецького товариства «Еллада».

 

«Університетське Слово»

Світлини Ярослави Сокол
(Студклуб)