Регіональний практичний семінар на базі кафедри   

19 квітня ц. р. на базі кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін   факультету психолого-педагогічної освіти та мистецтв відбувся регіональний практичний семінар «Арт-терапія у сучасному освітньому просторі». Учасниками семінару були вчителі загальноосвітніх, музичних шкіл, керівники гуртків позашкільної освіти Бердянська, Приморська, Бердянського та Приморського районів.

Із вітальним словом до учасників семінару звернулася декан факультету психолого-педагогічної освіти та мистецтв Бердянського державного педагогічного університету, доктор педагогічних наук, професор Людмила Коваль, яка наголосила на актуальності використання арт-терапевтечних технологій у  новій українській школі.

Далі семінар продовжився майстер-класами, які проводили викладачі факультету. К. п. н., доцент кафедри психології Фролова О.В.  актуалізузала внутрішній стан учасників семінару за допомогою метафоричних асоціативних карт «Добрий ранок».

Старший викладач кафедри психології Колпакчи О.С. та  к. п. н., доцент кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін Пащенко І. М. проводили майстер-клас із вираження емоційної експресії через вправу «Малюнок музики» (рефлексія або зворотній зв’язок).  Під час майстер-класу було акцентовано увагу на актуальності застосування музикотерапії як здоров’язбережувальної технології в умовах нової української школи.

Старший викладач кафедри психології Колпакчи О. С. створювала мандалу спільно з учасниками семінару.  Олена Сергіївна наголосила, що мандала-терапія є ефективною у вирішенні найрізноманітніших проблем – від проблем у спілкуванні, сімейних, творчих до професійних і навіть організаційних, оскільки мандала як принцип єдності й цілісності, як образне вираження джерела енергії та центру має онтологічний сенс, тому зачіпає всі сфери психологічного буття людини.

Завідувач кафедри, кандидат педагогічних наук, доцент  Мартиненко О. В. та к. п. н., старший викладач Тараненко Ю. П. надали практичні рекомендації учасникам семінару із застосування вправи танцювально-рухової терапії в роботі з дітьми з особливими освітніми потребами.

По завершенні семінару відбувся круглий стіл, під час якого учасники відмітили актуальність використання арт-терапії у сучасному освітньому просторі, та були вручені сертифікати.

«Університетське Слово»,
(за матеріалами та світлинами
кафедри теорії та методики
навчання мистецьких дисциплін)

Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт

Впродовж двох днів 18 та 19 квітня 2019 року кафедра дошкільної освіти факультету дошкільної, спеціальної та соціальної освіти приймала гостей з усіх куточків України. В рамках проведення другого туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт було презентовано 12 найкращих наукових досліджень. Комісія, до складу якої увійшли поважні компетентні доктори педагогічних наук, професори різних закладів вищої освіти України (І. М. Дичківська – Рівненський державний гуманітарний університет, В. М. Кушнір – Уманський державний педагогічний університет імені П. Тичини, О. А. Гнізділова – Полтавський національний педагогічний університет імені В. Г. Короленка, Л. І. Казанцева, Л. І. Зайцева, І. Г. Улюкаєва – Бердянський державний педагогічний університет) обговорювала та дискутувала з учасниками з приводу їхніх досліджень, щоб об’єктивно розподілити місця між учасниками.

Для конкурсантів та їх наукових керівників було підготовлено програму ознайомлення з нашим університетом та містом. Родзинкою стала «Наукова кав’ярня», у якій учасники мали можливість поспілкуватися та подружитися. Цьогоріч своєрідним талісманом другого туру стала мудра сова, яка створювала атмосферу наукового затишку. Ще однією приємною дрібничкою стали передбачення-побажання на стаканчиках з кавою, а зняти напругу перед виступами допомогла жива музика. Екскурсія ж оновленими корпусами  університету вразила гостей.

Радіємо за нашу студентку 4 курсу Маргариту Войнікову, яка отримала диплом першого ступеня та вітаємо її наукового керівника, доктора педагогічних наук, професора Ларису Зайцеву.

 

Асистент кафедри дошкільної освіти Л. Мороз-Рекотова
Світлини з архіву кафедри

Із черговими міжнародними спортивними звитягами

вітав сьогодні ректор БДПУ, професор Ігор Богданов студентів факультету фізичного виховання

На початку традиційної вівторкової наради з проректорами, деканами факультетів, завідувачами кафедр, керівниками підрозділів Ігор Тимофійович не без гордості щиро здоровив студентку четвертого курсу Уляну Міщенко, яка на Кубку світу з кікбоксінгу, що проходив  11-15 квітня ц. р. в Інсбруку (Австрія) виборола І місце (тренер – В`ячеслав Осіпов)!

Найвищі похвали та вітання також отримували: Вікторія Булигіна (4 курс ФФВ), яка на Чемпіонаті Європи з ушу  (12-15.04.19 р., Афіни, Греція) посіла 1 місце (в Шаолінь Цюань) та 3 місце (Алібарда);  Олександра Березіна (3 курс ФФВ), яка там же виборола 1 місце та два других із різних видів змагань; Кирило Мухін (4-курс ФФВ), який привіз із цього ж Чемпіонату Європи 1 місце (Чан Цюань), 1 місце (Шаолінь Гунь) та 3 місце (Чха Цюань), (тренер – Катерина Вінніченко).

Вітаємо!

Пишаємося!

«Університетське Слово»
Світлини Ярослави Сокол

(Студклуб)

Нові перемоги у Сумах

18-19 квітня ц. р. у стінах Сумського державного педагогічного університету імені А. С. Макаренка відбувся ІІ тур Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Фізична терапія, ерготерапія». Бердянський державний педагогічний університет  представляла здобувач вищої освіти факультету дошкільної, спеціальної та соціальної освіти  спеціальності 016 Спеціальна освіта Дарія Коняхіна. Тема наукової роботи: «Корекція проявів диспраксії у дітей із порушеннями мовлення засобами кінезотерапії» (науковий керівник – кандидат педагогічних наук, доцент кафедри прикладної психології та логопедії Ганна Лопатіна).

Дарія яскраво представила наш університет, гідно захистила наукову роботу та аргументовано відповідала на запитання членів журі. Після підведення підсумків Дарія Коняхіна була нагороджена дипломом III ступеня у конкурсі студентських наукових робіт.

Враження від поїздки та участі у конкурсі Дарії складно передати словами: «Ця подія для мене наче якась казкова історія. Атмосфера була просто чарівною, адже довкола всі були дуже привітними, цікавими та, водночас, заклопотаними своєю справою. Виступати мені було майже не страшно, навпаки цікаво, адже дуже хотілося захистити ім’я рідного університету з гідністю.  Місто Суми – дуже гарне, люди – дуже класні. Дякую університету та науковому керівнику за можливість стати частинкою такого дійства та пережити ці незабутні емоції».

Вітаємо Дарію та її Ганну Лопатіну з перемогою! Бажаємо наснаги до нових наукових звершень!

Інна Самойленко,
асистент кафедри прикладної психології та логопедії
Світлини з архіву кафедри прикладної психології та логопедії

 

 

 

 

Здобутки молодих науковців

18-19 квітня ц. р. в Сумському державному педагогічному університету імені А. С. Макаренка відбувся ІІ етап ХV Всеукраїнської (з міжнародною участю) студентської олімпіади зі спеціальності 016 Спеціальна освіта. Участь в Олімпіаді взяли 26 учасників з різних закладів вищої освіти України. Бердянський державний педагогічний університет  представляли здобувачі вищої освіти факультету дошкільної, спеціальної та соціальної освіти  3 та 4 курсів – Свінаренко Ольга та Качар Тетяна.

Перший день змагань учасники передбачав низку цікавих і різнопланових заходів, як-от: виконання комп’ютерних тестових завдань, визначення наукового апарату до запропонованої теми дослідження та розв’язання завдань на діагностику, а також презентація своїх закладів вищої освіти. Наші дівчата яскраво представили рідний університети і місто, подарувавши частинку тепла з сонячного Приазов’я. На другий день олімпіади відбувся захист наукових робіт із актуальних проблем сучасної корекційної педагогіки, інклюзивної освіти та спеціальної психології. Цей день був дуже хвилюючим для учасників, але наші дівчата продемонстрували витримку,  наполегливість і показали достойні результати.

За підсумками двох днів змагань здобувачі вищої освіти факультету дошкільної, спеціальної та соціальної освіти  Свінаренко Ольга нагороджена дипломом II ступеня, а Качар Тетяна отримала нагороду відразу в двох номінаціях «За найцікавіше дослідження та його «яскраве» представлення» і «Оригінальна авторська позиція». Члени журі разом з представниками Сумського державного педагогічного університету імені А. С. Макаренка відзначили подякою професорсько-викладацький склад кафедри прикладної психології та логопедії.

Учасники із задоволенням відправились на екскурсію, на якій всі були у захваті гарною архітектурою та теплою атмосферою старинного міста Суми. Після підведення підсумків всіх чекав смачний святковий торт на честь проведення XV Всеукраїнської олімпіади студентської олімпіади зі спеціальності 016 Спеціальна освіта Сумського державного педагогічного університету імені А. С. Макаренка.

Вітаємо наших дівчат та бажаємо їм успіхів і перемог у подальшій науковій діяльності!

Інна Самойленко,
асистент кафедри прикладної психології та логопедії
Світлини з архіву кафедри прикладної психології та логопедії